Tiedät ehkä, mitä ovat Instagram ja WhatsApp, mutta entä jos lapsi haluaa käyttää Periscopea tai B612:a? Uusissa sovelluksissa voi olla mahdoton pysyä perässä. Näin voit selvittää, onko sovellus lapselle sopiva ja turvallinen.
Teksti: Elina Jäntti
1. Katso ja kokeile sovellusta
Kun lapsi alkaa käyttää uutta sovellusta tai pyytää lupaa käyttää sitä, katso, miltä sovellus näyttää. Tuntuuko sovellus sopivalta lapsen ikäiselle? Käytetäänkö siinä esimerkiksi sellaista kieltä ja toimintoja, joita lapsen on helppo ymmärtää? Vain katsomalla voi saada jonkin verran tietoa sovelluksen sisällöstä ja siitä, mitä sovelluksessa jaetaan ja ketkä sitä käyttävät. Kokeile sovellusta ja keskustele siitä yhdessä lapsen kanssa, jolloin lapsi saa itsekin käsityksen sovellusten turvallisuudesta.
2. Tarkista sovelluksen ikäraja
Sovelluksissa on yleensä ikärajat, joiden avulla voi arvioida niiden sopivuutta lapselle. Ikärajan voi tarkistaa sovelluksen kohdasta ”käyttöehdot” tai “tiedot”, sovelluskaupasta tai sovelluksen nettisivuilta. Esimerkiksi Instagramissa ja WhatsAppissa ikäraja perustuu Yhdysvaltain lainsäädäntöön, joka kieltää henkilötietojen keräämisen alle 13-vuotiailta. Pelisovelluksissa on puolestaan käytössä Pegi (Pan European Game Information) -luokitus, joka antaa tietoa siitä, mille ikäryhmälle peli sopii. Tutustu ikärajoihin täällä.
Palvelut saavat tiedon käyttäjän iästä käyttäjän oman ilmoituksen perusteella. Palvelut voivat poistaa alaikäisen käyttäjän tilin, mutta käytännössä niin tapahtuu harvoin. Vanhemman onkin itse arvioitava, voiko oma lapsi käyttää palvelua alaikäisenä, ja puututtava tilanteeseen tarvittaessa. Tästäkin on syytä jutella lapsen kanssa.
3. Lue käyttöehtojen kohta “yksityisyysasetukset”
Sovelluksen säännöt ja käyttöehdot löytyvät yleensä, kun selaa sovelluksen valikkoja ja etsii kohtaa “tiedot” tai “asetukset”. Käyttöehdot löytyvät myös sovelluksen nettisivuilta. Jos säännöt ovat järkeenkäyvän oloiset ja sovellus vaikuttaa hyvin valvotulta, sitä turvallisempi se yleensä lapselle on.
Ehdoista kannattaa etsiä erityisesti kohtaa “yksityisyysasetukset”: Voiko sovelluksessa rajata, kenelle sen kautta lähetetyt kuvat, videot ja viestit näkyvät? Esimerkiksi WhatsAppissa keskusteluryhmissä lähetetty materiaali näkyy vain sen vastaanottajille, kun taas sovelluksessa käytetty profiilikuva ja status näkyvät kaikille WhatsApp-sovellusta käyttäville, joilla on lapsen puhelinnumero.
4. Ota selvää, millaisia tietoja sovellus kerää
Käyttöehdoista on syytä tarkistaa myös, mitä tietoja rekisteröitymällä sovelluksen käyttäjäksi tulee antaneeksi ja mihin tietoja käytetään. Käyttöehdot tulevat usein hyväksyttäväksi sovellukseen rekisteröityessä, ja niitä voi tutkia myös sovelluksen nettisivuilta ennen lataamista. Sovellukset haluavat tyypillisesti pääsyn paikkatietoihin ja yhteystietoihin. Vanhemman ja lapsen kannattaa miettiä yhdessä, kuinka tarkasti haluaa yksityisyyttään suojata ja missä kanavissa haluaa sijaintinsa jakaa. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä tiukemmin tietojen keräämiseen kannattaa suhtautua.
5. Jaa kokemuksia ja keskustele
Keskustele toisten vanhempien kanssa siitä, mitä mieltä he sovelluksesta ovat. Googleta ja lue myös netistä arvioita sovelluksista. Erityisen tärkeää on keskustella lapsen kanssa jatkuvasti median käytöstä, jotta pysyy tietoisena siitä, mitä lapsi sovelluksissa tekee ja jakaa. Keskustelu ja yhdessä palveluihin kirjautuminen opettaa koko perheelle tarpeellisia mediataitoja.
Jutun asiantuntijoina yhteisömanageri Netta Vahteri ja päällikkö Veera Uusoksa Pelastakaa Lapset -järjestön Lapset ja digitaalinen media -yksiköstä sekä lakimies Maria Haarajoki Pelastakaa Lapset -järjestöstä.
Lue lisää lasten älylaitteiden käytöstä täältä.
Haluatko tehdä lapsesi älypuhelimesta turvallisemman käyttää? Tutustu ohjeisiin täällä.