Omenaperhe organisoi arkea Applen laitteilla

Kannattaako hankkia koko perheelle laitteet, jotka toimivat samassa ekosysteemissä? Lue, miksi tämä Apple-perhe organisoi arkeaan vain Applen laitteilla.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta

 

Iso musta PC rahdataan nopeasti syrjään, kun haastattelu alkaa. “Se on Mörkö, työkone, jolla luen enää vain työsähköposteja”, tunnustaa perheen äiti Sari Tuomaala huvittuneena.

Sarin ja Antero Päärnin perhe on oikea omenaperhe. He eivät voisi kuvitellakaan ostavansa muita kuin Applen mobiililaitteita tai tietokoneita, sillä perheen elämässä moni asia on organisoitu niiden avulla.

Mac-tietokoneet liittyvät myös pariskunnan yhteisen taipaleen alkuun.

“Minuun teki vaikutuksen, kun Anterolla oli mac. Tuntui, että parhaat tyypit käyttivät niitä”, Sari muistelee huvittuneena yhteisiä opiskeluaikoja ja pariskunnan tutustumista.

Antero kertoo olleensa Apple-uskovainen jo vuodesta 2001 asti. Sen huomasi opiskelijaboksissa hengaillut tyttöystäväkin:

“Kun katsoit Steve Jobsin keynote-videoita, en saanut puhua enkä pussata”, Sari sanoo ja nauraa päälle. Oma suhde Apple-laitteisiin on yhtä tiivis. “Nimesin ekan koneeni Frankiksi Sinatran mukaan. Se tuntui melkein ystävältä.”

Sari ja Arttu ovat molemmat vannoutuneita Applen laitteiden käyttäjiä.

Pariskunnan poika Arttu, 9, on kasvanut Apple-perheeseen. Ensimmäisen oman koneen hän sai jo 6-vuotiaana ja sillä pelataan, katsotaan videoita ja käsitellään kuvia. Puhelin on tietysti iphone ja Siristä on tullut Artun tiivis avustaja ja tiedon haun tuki.

“Meillä puhelimet, padit ja tietokoneet periytyvät perheessä, välillä myös isovanhemmille”, Sari sanoo. Perheen koirilla Nerolla ja Zorrolla ei sentään ole omia puhelimia. “Zorrolla on kyllä Insta-tili”, Sari paljastaa.

Omenaperhe on ottanut Applen laitteet ja sovellukset tehokäyttöön arjen järjestelyissä.

Yhteinen kalenteri ehkäisee perheriitoja

Monissa perheissä ristiriitoja syntyy epätasaisesti jaetuista kotitöistä tai kun puoliso onkin kavereiden kanssa kaljalla, vaikka piti viettää yhteistä aikaa. Ei tässä perheessä.

Sari ja Antero ovat yhteisen kalenterinkäytön ja organisoinnin mestareita. Konflikteiltakin vältytään, kun kauppareissulle käskee kalenteri eikä puoliso. Toisen humputteluista ei tarvitse yllättyä, koska ne voi ennakoida kalenteria katsomalla. Kalenteri paljastaa myös armottomasti, kummalla on ollut enemmän omaa aikaa – jopa vuosia sitten, kuten perheen kalenterista selviää.

“Meillä oli parhaimmillaan kalenterissa Artun päiväkotiin viennit ja noudot ja jopa koirien ulkoilutukset. Jos toinen merkitsi kalenteriinsa iltamenon kavereiden kanssa, se näkyi heti molempien kalentereissa. Hyvällä yhteisen kalenterin käytöllä vältytään turhalta jäkätykseltä”, Sari kiittelee.

Perheen yhteisen kalenterin avulla vältetään turha säästäminen.

Muistiinpanot tehostavat arkea

Applen Muistiinpanot-sovellus on Sarin ja Anteron suosikkeja. Sinne tehdään viikon ruokalistoja, päivittäiset kauppalistat ja hoidetaan jo toista vuotta jatkuneen remontin hankintalistoja.

“Jaetut muistiinpanot näkyvät molempien laitteilla. Jos toinen huomaa kotona, että kerma puuttuu, hän voi lisätä sen kauppalistaan. Tai rautakaupassa maaliostoksilla oleva voi pyytää kotona olevaa mittaamaan seinän pinta-alan ja lisäämään sen tiedoksi listaan”, Sari kertoo.

“Kerran tuli kyllä yhden kurkun sijasta kolme kurkkua, koska kalenterissa ei ollut tietoa, kumpi käy kaupassa ja molemmat kävivät”, Sari tunnustaa.

Vaikka kauppalista on hyvä, Antero haluaisi vielä tehostaa sen käyttöä: “Ostokset kannattaisi jaotella niin, että lista etenee kaupan osastojen mukaan. Ei tulisi turhaa kävelyä.”

Kuvien jakaminen lisää yhteisyyttä

Sari tykkää siitä, miten yhteinen kuvavirta tuo lähemmäksi vaikkapa silloin, kun joku perheestä on reissussa.

“Kun Antero oli työkavereiden kanssa Saksassa, heillä oli matkalle oma kuva-stream, jonka hän jakoi minulle. Tuntui kuin olisin ollut mukana, kun näin kuvista, missä he olivat käyneet ja mitä tehneet.”

Perhe syöttää kaikki kuvansa iCloudin Kuvat-virtaan. Sieltä löytyvät perheen kaikilla laitteilla otetut kuvat. Antero lataa sinne sovelluksen avulla myös järjestelmäkameralla otetut kuvat, jotta kaikki kuvat säilyvät yhdessä paikassa.

Etsi ystäväni -paikannus löytää eksyneet

Sarin ja Anteron perheessä kaikki ovat jakaneet toisilleen sijaintinsa Etsi ystäväni -sovelluksessa.

“Vaikka Artulla olisi puhelin äänettömällä, näemme missä hän on”, Sari kertoo ja paljastaa, että on häntäkin pitänyt etsiä paikannuksella, kun hän oli kerran lähiseudulla matkalla Plantagenista kotiin, eikä tiennyt enää, missä oli.

“Tämä ei ole mikään liikenneympyrä vaan metsä”, Sari vakuutti, kun Antero paikansi hänet liikenneympyrään. Taksi löysi kuitenkin paikalle pelastamaan.

“Paikannuksella voi tietysti myös katsoa, että onko vaimo yöllä siinä baarissa kavereiden kanssa kuin väitti olevansa”, Antero heittää pokerikasvona.

“Oletko oikeasti katsonut”, Sari kysyy ja nauraa. “Kyllähän se lisää turvallisuutta, kun on löydettävissä.”

Antero kertoo, että he käyttävät myös kavereiden kanssa reissussa paikannusta hyödyksi, Jos porukka hajaantuu omille teille, paikannuksen avulla on helppo koota jengi taas kokoon.”

Apple-perheen edut

1. Helppo ja sama käyttäjäkokemus kaikilla laitteilla

Applen käyttöliittymä on hiottu helppokäyttöiseksi, eikä se muutu päivityksissä merkittävästi. Esimerkiksi mobiililaitteilla kotinäppäin palauttaa aina turvallisesti lähtötilanteeseen. Se on pienen lapsenkin nopeasti opittavissa. Mac-tietokoneilla on eri käyttöjärjestelmä, mutta sekin on intuitiivisesti omaksuttavissa.

2. Samat laturit kaikilla

Ainakin uusimpiin Applen laitteisiin käyvät samat laturit. Kotiin voidaan perustaa latauspisteitä, joihin kaikki voivat tuoda vuorollaan omat laitteensa lataukseen. Apple watch tarvitsee kuitenkin oman, langattoman induktiolaturinsa.

3. Vamuustallennus kaikilta laitteilta samaan paikkaan

Kaikkien samalle Apple ID:lle tallennettujen laitteiden tiedot ja tiedostot varmuustallennetaan automaattisesti ja säännöllisesti iCloudiin, jos näin halutaan ja sen on sallinut laitteilleen. Tämä helpottaa siirtymistä uudelle laitteelle, jos vanha katoaa tai hajoaa.

iCloud-tila lisää myös puhelimen muistia kuvauskäytössä, koska kuvat siirtyvät halutessa automaattisesti iCloudiin, kun puhelimen muisti alkaa täyttyä. iOS11 mahdollistaa iCloud-lisätilan jaon koko perheelle, joten jokaiselle jäsenelle ei tarvitse omaa tilausta.

4. Perhejako mahdollistaa ostosten jakamisen

Yhdellä Apple ID:lla on mahdollista olla kuusi perheenjäsentä, jolloin on helppo jakaa iTunes Store-, iBooks Store- ja App Store -ostoksia perheen kesken. Myös Apple Music -tilauksen voi jakaa koko perheelle. Apple storen sovellusten sisäiset ostokset eivät sen sijaan ulotu koko perheelle.

Halutessaan osan ostoksista voi pitää yksityisinä. Kaikki perheen ostokset voi maksaa samalla luottokortilla ja lasten ostokset voi hyväksyä vanhemman laitteelta. Kannattaa huomioida, että jos kaikkien ostot ovat samalla kortilla, myös aikuiset joutuvat hyväksyttämään hankintansa tiliä hallinnoivalla. Yli 13-vuotias perheenjäsen voi poistua ryhmästä milloin tahansa.

5. Jaettu kalenteri helpottaa arjen organisointia

Applen kalenteriin voi määritellä erilaisia kalentereita työstä vapaa-aikaan. Esimerkiksi perheen kalenterin voi jakaa iCloudin avulla niin, että kaikki näkevät omilta laitteiltaan, mitä kenelläkin on ohjelmassa.

6. Muistiinpanoissa voi tehdä jaettavia listoja

Muistiinpanot-toimintoa voi käyttää vaikka perheen ostos- tai tehtävälistojen jakamiseen. Ne, joille listat on jaettu, voivat katsella ja muokata niitä. Kätevä apu esimerkiksi kauppareissulla.

7. Paikannuksella löytyy niin lapsi kuin kadonnut laitekin

Saman Apple ID:n alla olevat laitteet pystyy paikantamaan toisesta laitteesta. Myös Perhejakoon liitetyt laitteet voidaan paikantaa paikannus-valikosta, kun mukaan liitetyt hyväksyvät paikannuksen.

Etsi puhelimeni -toiminnon käyttö on myös paras tapa suojautua varkauksilta. Jos toiminto on päällä, puhelinta ei pysty tyhjentämään tai ottamaan käyttöön ilman oikean omistajan kirjautumista.

8. Tiedostojen siirtely laitteiden välillä on vaivatonta

Kuvat ja videot siirtyvät iCloudin kautta automaattisesti kaikille laitteille. Myös muilla Applen laitteilla avatut nettisivut löytyvät heti saman käyttäjän toisilta koneilta. Tekstiviestit ja puhelut ovat käytettävissä myös Macilla ja iPadilla, jos käytössä on iPhone.

9. Suojaus onnistuu sormenjäljellä

Touch ID -sormenjälkilukijalle voi opettaa jopa viisi eri sormea, joten iPadin tietoturvan voi pitää päällä myös perheen pienempien ja lukutaidottomien kanssa ilman numerokoodeja. Sormenjälkitunnistusta ei voi myöskään kaverit urkkia. Sitä voi halutessaan käyttää myös ostosten hyväksymiseen salasanan kirjoittamisen sijaan.

10. Jaetut kuvakansiot

Helpoin tapa koota yhteistä kuvakirjaa on luoda koko perheelle oma jaettu kuvakansio. Sinne jokainen jäsen voi ladata parhaat kuvansa ja videonsa. Jos Applen laitteet ovat käytössä myös isovanhemmilla, voi heidätkin ottaa mukaan jakoon.

Asiantuntijoina: teknologiatoimittaja Osku Kannisto ja Senior Service Designer Topias Teirikko Elisalta.

Lue myös:

“Näin 5G Kotinetti paransi meidän perheen arkea”

Pidetään yhtä: Nuoret kaipaavat yhdessäoloa vanhempien kanssa

Tutustu Applen uutuuksiin