Aurinko paahtaa täydeltä taivaalta, kun Hemmi Palm nojaa rollaattoriinsa Munkkiniemen rannassa ja tähyää Laajalahdelle. Takana on jo 74 vuotta vaiherikasta elämää, jonka varrelle mahtuu isoja vaikeuksia, mutta myös valtavia onnenhetkiä.
Teksti: Erica Heljo, Kuvat: Otto Uotila
Palm eli nuoruutensa esikoisena romaniperheessä, jossa homoudelle ei löytynyt sijaa.
”Olihan se nuorelle romanimiehelle aivan mieletön taakka. Mietin, että olenko minä kylähullu tai psyykkisesti vammainen”, Palm kertaa kokemuksiaan vuosista, jolloin piilottelu oli osa jokapäiväistä elämää.
Piilottelun synnyttämä stressi vei Palmin nuorena jopa sairasvuoteelle saakka. Vasta yli parikymppisenä hän vihdoin uskalsi avata kuorensa vertaistukiryhmässä.
Myöhemmin Palm löysi kirkollisista piireistä ryhmän, joka otti hänet avosylin vastaan. Kun Palm asteli vapaakatolisen kirkon ryhmään, hän uskalsi sanoa ääneen: ”Olen Hemmi Palm. Olen homo.”
13 vuoden rakkaustarina salassa muiden silmiltä
Hemmi Palmin elämään on mahtunut muutamia merkityksellisiä ihmissuhteita. Hän painaa silmänsä kiinni muistellessaan elämänsä suuria rakkauksia. Viimeisin suuri rakkaustarina päättyi muutama vuosi sitten 13 vuoden jälkeen kumppanin kuolemaan.
”Me ei käyty ulkona yhdessä. Se oli ihan vain mun ja hänen juttunsa”, Palm huokaisee.
Aika oli piilottelusta huolimatta kuitenkin onnellista, sillä oikean henkilön seurassa sai olla täysin oma itsensä, eikä neljän seinän sisällä tarvinnut teeskennellä. Pariskunta ei viettänyt öitä yhdessä – keskustelu ja läsnäolo olivat suhteessa kaikki kaikessa.
”Niitä syvällisiä keskusteluja ikävöin yhä päivittäin.”
Palmin tarinaa ovat leimanneet romaniyhteisö ja homous. Nyt Hemmi Palm kuuluu Sateenkaariseniorit ry -yhdistykseen, joka on tarkoitettu yli 50-vuotiaille seksuaalivähemmistöön kuuluville senioreille. Palmin viesti samojen asioiden kanssa painiville on ytimekäs: ”Uskalla olla oma itsesi”, hän korostaa.
Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva ikääntynyt kärsii yhä hiljaisuudesta ja piilottelusta. Sateenkaariseniorit ry on avannut uuden vertaispuhelimen, joka tarjoaa vertaistukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ikääntyneille. Vertaispuhelintoiminta käynnistyi huhtikuussa 2024 Telian, Elisan ja DNA:n tuella.
Lue myös:
Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta
Lisätietoa Elisan yhteistyöstä Sateenkaarisenioreiden kanssa