Pahinta myrkkyä puhelimelle ovat suuret lämpötilanvaihtelut ja kosteuden tiivistyminen herkille alueille. Nämä vinkit auttavat pitämään puhelimen pakkasella toimintakunnossa.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Vie puhelin pakkaseen vain hyvin paketoituna
Jos pakkasta on 20 astetta, voi lämpöero sisältä ulos mennessä olla yli 40 astetta. Suuret lämpötilanvaihtelut voivat vahingoittaa puhelimen komponenttien juotoksia ja heikentää akun toimivuutta. Joissain harvinaisissa tapauksissa näyttö on haljennut kovassa pakkasessa.
Puhelin on hyvä viedä pakkaseen jonkin verran kylmää eristävässä taskussa. Esimerkiksi untuvatakin povitasku, lähellä ihoa, on hyvä paikka. Hikilenkillä ihon ja kännykän välissä on kuitenkin hyvä olla eristäviä kerroksia, ettei hiki tiivisty kännykän liittimien kautta puhelimen sisään.
Kylmyys purkaa puhelimesta latauksen. Siksi puhelin voi toisinaan sammua, vaikka akussa näyttäisi olevan vielä virtaa. Kun puhelin myöhemmin käynnistyy, virtaa voi olla vielä hyvin jäljellä.
Totuta puhelin kylmästä lämpimään vähitellen
Kylmässä ollut puhelin pitää totuttaa sisälämpötilaan vähitellen, ettei sisälle tiivisty kosteutta. Puhelimen voi tuoda sisälle vaikka eristetyssä kotelossa tai antaa sen totutella lämpöön tuulikaapissa. Pakkasessa ollutta kännykkää ei kannata lämmittää tai käyttää heti sisälle tultua. Anna luurille ainakin puoli tuntia aikaa toipua kylmästä
Älä lataa kylmää puhelinta
Jääkylmän kännykän lataaminen voi vahingoittaa akkua ja puhelinta. Jos puhelimen sisään on kylmästä lämpimään tullessa tiivistynyt nestettä, se voi aiheuttaa jopa oikosulun tai tulipalovaaran. Kylmänä tai pakkasessa lataaminen rasittaa myös akkua ja voi vioittaa sitä.
Vältä varavirtalaitteen käyttöä pakkasessa
Myös varavirtalaite on akku, joka voi hajota pakkasessa. Kylmä akku ei anna eikä ota virtaa kunnolla vastaan. Siksi pienessäkin pakkasessa lataaminen on hitaampaa.
Jos akku on pakko ladata kylmässä, se kannattaa laittaa latauksen ajaksi takin povitaskuun ja laittaa se lentokonetilaan. Jos laitetta käyttää samalla kun se lataa, lataus hidastuu entisestään.
Puhalla kohmeisiin sormiin ja kosketusnäyttö toimii paremmin
Nykyisissä älypuhelimissa on lähes poikkeuksetta ns. kapasitiivinen näyttö, jonka toiminta perustuu siihen, että ihminen johtaa sähköä ja näyttö reagoi siksi vain sormeen tai muuhun sähköä johtavaan esineeseen. Kun sormi on tarpeeksi kylmä, sähkönjohtavuus heikkenee ja siksi kylmällä sormella näyttö ei toimi niin hyvin. Ongelman voi korjata puhaltamalla sormenpäähän kosteaa ilmaa. Kosteus lisää sormen sähkönjohtavuutta ja näyttö ottaa taas käskyjä vastaan. Paineeseen perustuvaan resistiiviseen näyttöön sormien kylmyys ei vaikuta.
Puhu ja viestittele lyhyesti pakkasella
Vaikka pakkanen paukkuisi, lyhyitä noin viiden minuutin puheluita voi yleensä käydä, eikä puhelin silti hyydy. Älä jätä puhelinta puhelun jälkeen ulkotaskuun, vaan siirrä se aina lähempänä ihoa olevaan taskuun. Takin sisätaskut ovat aina lämpimämmät kuin ulkotaskut.
Ravistele lumeen pudonnut puhelin puhtaaksi
Jos puhelin putoaa lumeen, peli ei ole menetetty. Varsinkin kuiva pakkaslumi on helppo ravistaa pois laitteesta. Erityisesti akkulataus- ja kuulokeliittimet kannattaa puhdistaa ravistamalla. Jos lumen puhaltaa pois, osa siitä sulaa laitteen sisälle ja kosteus pääsee sisäosiin.
8. Vaihda akku, jos se reistailee jo lämpimässä
Akun kuntoa voi testata jo ennen pakkasia. Huoltoliikkeissä voi testata akun tilan. Jos akun tehdaskapasiteetti laskee alle 80 prosentin, saattaa pakkasilla tulla ongelmia. Silloin talven kylmiin keleihin voi varautua uudella akulla.
Pidä puhelin povitaskussa, jos lämpötila laskee alle -20 asteen
Harva puhelin hajoaa pakkasessa, mutta jos lämpötila laskee alle -20 asteen, moni puhelin hyytyy. Laita puhelin taskuun viimeistään siinä vaiheessa, kun näyttö alkaa toimia poikkeuksellisesti. Värivirheet ja viipyilevät varjokuvat viestivät ongelmista.
Jos rakastat paukkupakkasia, hanki sopivat laitteet
Talvipakkasissa patikoivan kannattaa hankkia matkaan vaikka retkeilyliikkeissä myytäviä kädenlämmittimiä. Ne voi sijoittaa puhelimen kanssa samaan reppuun. Älypuhelimissa ei ole suuria eroja pakkasen kestossa, mutta rankempaan menoon suunnitellut iskun, pölyn ja kosteuden kestävät puhelimet ovat usein myös hiukan suojatumpia pakkaselta. Kylmyys kuitenkin vaikuttaa kaikkiin laitteisiin samalla tavalla.
Vinkit antoi Sami Vaittinen, huoltopäällikkö, Fonum.
Lue myös:
10 faktaa älypuhelimen akun lataamisesta
Jos puhelin kastuu, toimi näin