Vuodessa valmiiksi laulamaan lavalla?

Huikea nuorten musikaaliprojekti ShedHelsinki uskoo erilaisuuden ja yhteistyön voimaan. Valmentajana toimii muun muassa Marco Bjurström.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: ShedHelsinki

Joulukuussa 2016 Helsingin Aleksanterin teatterin lavalle levittäytyy täysimittainen musikaali, jonka tähtinä loistavat ihan tavalliset helsinkiläiset koululaiset. Osa heistä ei ole esiintynyt koskaan aikaisemmin, suuri osa ei ole edes harrastanut laulamista, tanssimista tai näyttelemistä.

Kyseessä on ShedHelsinki, loppiaisen jälkeen alkava vuoden mittainen projekti, joka antaa 140:lle helsinkiläisnuorelle osaamiseen tai taustaan katsomatta mahdollisuuden esiintyä ammattimaisesti toteutetussa musiikkiteatteriesityksessä.

Tapahtuman juuret ovat Lontoossa, jossa on jo 40 vuotta toiminut Chickenshed-niminen musiikkiteatteri, jonka päämäärä on ollut antaa erilaisille lapsille ja nuorille mahdollisuus nauttia itseilmaisusta ja saada arvostusta omana itsenään. Suomeen Chickenshedin aate rantautui, kun oikea ihminen päätyi katsomaan esitystä ja ihastui.

”Ystäväni vei minut viitisen vuotta sitten katsomaan Chickenshedin jouluesitystä. Olin täysin myyty. Oli mieletön kokemus nähdä, miten erilaisista taustoista tulevat nuoret olivat saaneet aikaan niin upean esityksen. Ajattelin heti, että tämä pitäisi saada myös Suomeen”, muistelee ShedHelsingin sydän ja projektijohtaja Riikka Kannas ja kiittelee Elisaa, jonka mukaantulo mahdollisti ison projektin toteuttamisen.

Kaikki osaavat

Riikka Kannas uskoo Chickenshedin periaatteeseen, että kuka tahansa voi nousta lavalle, kun luovuudelle annetaan tilaa.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän astui itsekin jokin aika sitten lavalle toteuttamaan pitkäaikaista unelmaansa ja esittämään koreografi Hanna Brotheruksen tanssiteosta viittä vaille viisikymppisenä tanssiuntuvikkona. Unelmille pitää vain antaa siivet, ja ne Riikka haluaa antaa myös niille nuorille, jotka sellaisia tarvitsevat.

”Yhteiskunnassa pärjäämiseen tarvitaan yhä enemmän hyvää itsetuntoa. On tärkeää, että jokainen nuori voi tuntea, että ulkonäöstä, ihonväristä tai muista ominaisuuksistaan riippumatta voi pärjätä, olla arvostettu ja hyvä”, Riikka Kannas pohtii.

ShedHelsinkiin ei ole pääsykokeita, mutta osallistumismahdollisuus on rajattu käytännön syistä neljään helsinkiläiskouluun.

”Valitsimme mukaan neljä erilaista koulua eri alueilta, jotta osallistujillakin olisi monenlaisia taustoja”, Riikka Kannas kertoo. Hän toivoo mukaan mahdollisimman monenlaisia nuoria.

”Voi kun tulisi myös niitä jääkiekkopoikia, jotka eivät yleensä näyttämötaiteesta välttämättä perusta”, Riikka sanoo.

”Toiveemme on, että projektissa olevat nuoret oppivat tukemaan toisiaan ja näkemään erilaisuudessa myös mahdollisuuden. Että se ajatus olisi jatkossakin olennainen osa heidän ajatteluaan”, Riikka pohtii.

”Esimerkiksi Lontoossa syrjäytyneet nuoret ovat kasvaneet Chickenshed-projekteissa huikeasti, kun he ovat saaneet tehdä merkityksellisiä juttuja ja voineet myös auttaa esimerkiksi liikuntavammaista näyttelijätoveria lavalla”, Riikka selittää ja lisää, että myös ShedHelsingissä tulee olemaan esiintyjiä, jotka ovat pyörätuolissa.

Ammattimaista ohjausta

Yhteistyökumppanin löytymisen lisäksi projektille piti etsiä sopiva taiteellinen johtaja ja opettajat.

”Olin tanssimassa Marco Bjurströmin Happy Hour -tunnilla, kun yhtäkkiä tajusin, että herranen aika silmieni edessähän on Suomen paras tekijä. Ja Marcohan innostui heti”, Riikka iloitsee.

Nuoret saavat koulutusta ja ohjauksen produktioon StepUp Schoolin Skenen ohjaajilta. Chickenshedin kouluttajat valmentavat kymmenkunta Skenen opettajaa, jotka luotsaavat nuoria kerran viikossa kohti joulukuun esitystä. Ohjelmassa on muun muassa näyttämöilmaisun, tanssin ja teatterin opetusta.

Marco Bjurström säteilee innostusta, sillä ShedHelsinki on juuri sitä, minkä edestä hänkin on työskennellyt vuosia: että epävarmatkin löytäisivät omat vahvuutensa, että yhdessä tekemisen riemu poikisi hyvää.

”Yhteiskunnassamme uskallus heittäytyä ja uskaltaa on yhä tärkeämpää. Monilla nuorilla ei kuitenkaan ole paikkaa, missä he voisivat turvallisin mielin olla esillä. Usein vain rohkeimmat saavat näkyvyyttä. Tässä projektissa ujoinkin voi edetä turvallisesti lavalle asti”, Marco kertoo.

Esiintymiskoulutuksessa edetään askel askeleelta, mutta harjoitellaan ahkerasti.

”Ensin lievennämme jännitystä ja harjoittelemme pienissä ryhmissä omissa kouluissa. Syksyllä ryhmät kootaan yhteen ja tie kohti lavaa alkaa valmistua”, Marco Bjurström kertoo.

Lahjakkuusajattelu vie harhaan

Marcon mielestä koko ajatus lahjakkuudesta on harhaanjohtavaa. Hänen mukaansa jokainen osaa ja onnistuu kuin puolivahingossa, kun häneen uskotaan eikä kasata turhia paineita.

”Yhdessä tekemällä ja toisia tukemalla kaikki voivat onnistua”, Marco sanoo ja kiteyttää Esa Saarista mukaillen: ”Jokaisessa ihmisessä on enemmän hyvää kuin päälle päin näkyy.”

Riikka Kannas puolestaan toivoo, että nuorten musiikkiteatteritoiminnasta tulisi jatkuvaa ja jonain päivänä ShedHelsingilläkin olisi oma teatteritilansa.

”Haluamme näyttää, että erilaisuus on voima. Tämä ei ole mikään hyväntekeväisyystapahtuma, vaan me teemme yhdessä hyvää”, hän painottaa.

Lisätietoja: www.shedhelsinki.fi

Lue myös:

Teatteri, joka muuttaa maailmaa