Vanhemmille suositus: Tämän ikäiselle lapselle ei älypuhelinta

Lasten älylaitteiden käyttöä on tärkeää seurata ja rajoittaa. Lue, miksi ensipuhelinten ikäsuositus on tarpeen ja mitä vanhemman on hyvä huomioida.

Älypuhelimilla pääsee usein suoraan verkkoon, mutta pieni lapsi ei ole vielä kypsä arvioimaan, mitkä verkonsisällöt ovat hänelle sopivia. Siksi Elisa suosittaa, ettei alle 9-vuotiaan itsenäiseen käyttöön annettaisi älypuhelinta. Suositusta tukee myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja.

“Pienen koululaisen medialukutaito ei riitä turvalliseen seikkailuun verkossa. Siksi ei ole suositeltavaa, että pieni lapsi menee sinne itsekseen ilman turvallisen aikuisen ohjausta”, Rahja sanoo.

Pienen lapsen itsesäätelytaidot eivät ole vielä kovin pitkälle kehittyneet. Tämän vuoksi lapsen on yksin vaikea arvioida sisältöjen haitallisuutta tai algoritmien vaikutusta. Hänelle voi olla vaikeaa myöskään erottaa, jos joku lähestyy häntä verkossa pahoin aikein.

“Lisäksi lapsi voi alkaa esimerkiksi seurata somevaikuttajia, joiden tuottama sisältö on tarkoitettu hänen ikäistään vanhemmille”, Rahja kertoo.

Rauna Rahja
Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja.

Lapsi saattaa nähdä verkko- ja somesisältöjä myös kavereidensa laitteilla. Jo siksi lapsen kanssa on Rahjan mukaan hyvä puhua jo varhain verkon turvallisesta käytöstä ja ottaa se säännölliseksi tavaksi myös, kun lapsi varttuu.

Kun Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti yhteistyössä Elisa Oyj:n kanssa nuorten median käyttöä (2023), selvisi, että noin kolmasosa yli 3 600 vastaajasta kertoi haluavansa vähentää älylaitteiden käyttöä muttei välttämättä pysty siihen.
Rahja muistuttaa, että laitteet ovat monessa asiassa hyödyllisiä, mutta on tärkeä pitää huolta, etteivät ne vie aikaa lasten unelta, liikunnalta, leikiltä ja vuorovaikutukselta perheen ja kavereiden kanssa.

Kellopuhelimista tullut hittituote

Vaikka alle 9-vuotiaan ei tarvitse päästä verkkoon, hän voi tarvita puhelinta yhteydenpitoon. Suomessa lapset ovat tyypillisesti saaneet ensimmäisen älypuhelimensa verrattain nuorina.

“Osittain tämä selittyy sillä, että Suomessa lapset liikkuvat itsenäisesti kodin ulkopuolella nuorempina kuin muualla Euroopassa. Moni vanhempi haluaa kuitenkin varmistaa, että lapsi on päässyt turvallisesti vaikkapa kotiin tai harrastukseensa. Siihen sopii hyvin kellopuhelin”, sanoo Laura Puusaari, Elisan liiketoimintajohtaja.

Kellopuhelimet ovat myös vanhempien suosikkeja ensipuhelimiksi.

“Olen kuullut, että osassa pienten koululaisten vanhempien WhatsApp-ryhmissä sovitaan, että kaikki ostavat ekaluokkalaisilleen kellopuhelimet, jotta lasten kesken ei tulisi laitevertailuja. Kellopuhelinten suosio näkyy Elisalla esimerkiksi siinä, että vuoden 2024 aikana myydyimmistä kelloista kellopuhelimia oli kolme viidestä”, Puusaari kertoo.

Elisan liiketoimintajohtaja Laura Puusaari

Kellopuhelin täyttää hyvin lapsen ja vanhemman viestinnän tarpeet. Lisäksi niihin voi asettaa paikannuksen alueellisine turvarajoineen, joiden ylittämisestä tulee vanhemmalle hälytys.
Toisinaan lapsi voi kuitenkin tarvita älypuhelimen vaikkapa terveyteensä liittyvän sovelluksen takia. Tällöin vanhemmat tietysti toimivat tilanteen ja harkintansa mukaan.

– Mikäli lapsella on älypuhelin, suosittelemme vanhempia tekemään seuraavat kolme asiaa: lasten älypuhelimiin kannattaa asettaa käyttörajoituksia, käydä lapsen kanssa läpi turvallisen käytön periaatteita sekä olla jatkuvasti kiinnostunut siitä, mitä lapsi puhelimellaan tekee. Myös somesovellusten ikäsuosituksia on syytä noudattaa.” Puusaari sanoo.

Elisa on ensimmäinen älypuhelimia myyvä toimija Suomessa, joka antaa suosituksen ikärajoista lasten älypuhelinten käyttöön. Taustalla on halu auttaa erityisesti niitä vanhempia, jotka nyt miettivät, minkä laitteen hankkisivat lapselleen.

Elisan myymälöissä ja asiakaspalvelussa ikäsuositus näkyy siinä, millaisia ensilaitteita vanhemmille suositellaan ja miten vanhempia opastetaan laitteiden käytössä. Elisa tekee tiivistä yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa lasten ja nuorten digihyvinvoinnin edistämiseksi.

MLL:n auttavat puhelimet ja chatit lapsille ja nuorille sekä vanhemmille tarjoavat apua ja tukea myös digihyvinvoinnin kysymyksissä:

Lasten ja nuorten puhelin (116 111) ja chat www.mll.fi/lasten-ja-nuorten-puhelin

MLL:n Vanhempainpuhelin (0800 92277) ja chat www.mll.fi/vanhempainpuhelin

Lisätietoa Elisan suosituksista www.elisa.fi/digihyvinvointi

Lue myös:

Kellopuhelin on hyvä valinta lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi

Algoritmi hyödyntää aivojen tarvetta yllättyä: Tästä syystä some ja pelit koukuttavat

SuperDigikoulu keräsi yli 70 000 koululaista pohtimaan omaa digihyvinvointiaan