3G kommer att fasas ut 2023 - vi går över till nyare teknik

Elisa satsar allt mer på nyare mobilnätverksteknik (4G, 5G) som erbjuder en bättre användarupplevelse och motsvara dagens och framtidens behov. Under år 2023 kommer 3G-nätet att köras ner stegvis. Förändringen är en del av nya teknikens utveckling. Då 3G förpassas till historien befrias resurser som kan användas för den nya tekniken.

Elisa vill i sin verksamhet stöda en hållbar utveckling och söker aktivt efter energisnålare och miljovänligare lösningar för mobilnätverkstekniken. Förändringen som görs nu är en del av det här arbetet och en del av vårt arbete att kontinuerligt förbättra vårt mobilnätverk.

Vårt 3G-nät har redan nu väldigt liten användning och användningsgraden sjunker hela tiden. På den här sidan hittar du information om förändringen såväl som vad nytt förändringen för med sig.

Läs om vad förändringen innebär för våra företagskunder (på finska)

Har din telefon och ditt abonnemang stöd för 4G/5G-anslutningar?

SIM-kort

Precis som tekniken föråldras även SIM-korten.

För att få ut all nytta ur din anslutning kontrollera att du inte använder ett gammalt SIM-kort.

Om ditt SIM-kort är gammalt har vi meddelat dig per textmeddelande. 

Beställ nytt SIM-kort

Telefon

Kontrollera din telefon för att ta reda på vilka mobilnät din apparat stöder. Om du i din telefon hittar att stöd för 2G och 3G, men inte för 4G och 5G, rekommenderar vi att du byte rut telefonen mot en ny. Då du byter ut den gamla apparaten mot en som åtminstone har stöd för 4G försäkrar du dig samtidigt om en bättre användarupplevelse även I framtiden.

Ta en titt på Elisas breda utbud av telefoner och välj den som passar dig:

Byt 3G-SIM-kortet till ett nytt

Ett modernt SIM-kort fungerar med större säkerhet bade I hemlandet och utomlands. Du får också tillgång till snabbare förbindelser och bättre kvalitet på telefonsamtal.

Uppdatera din telefon

En ny, uppdaterad telefon erbjuder massor av roliga saker och fördelar. Du får också säker tillgång till tjänster och ett nytt batteri. Kolla in Elisas breda utbud:

Dags att byta till 5G?

Med 5G försäkrar du dig om en trevligare vardag för dig själv och din familj. Med Elisas snabba 5G fungerar allt – du kan surfa på nätet, titta på streaming, spela på internet och jobba på distans.

Status för nedstängningen i mars 2023: 

  • 3G-nätet har stängts i Tavastehus. 
  • Den nästa fasen av nedstängningen fortsätter i Södra och Mellersta Österbotten, Österbotten och Egentliga Tavastland regionerna.

Frågor och svar

Hittade du inte svar på din fråga? 
Fråga OmaYhteisö