Tavoitteena maailman paras verkko

Nopea
Kattava
Toimiva

ELISA 5G - NOUSE UUDELLE TASOLLE

Tuntuu ehkä uskomattomalta, mutta Elisan Saarnaajien lapsuudessa, noin kymmenen vuotta sitten mobiilidata liikkui yli tuhat kertaa hitaammin kuin tänään. Vaikka Elisan verkko onkin nopeampi, kattavampi ja toimivampi kuin koskaan aikaisemmin, kehitystyö jatkuu. Tavoitteenamme onkin luoda suomalaisille maailman paras verkko.

Nopea

Elisan 4G-verkossa päästään jopa huikeaan 600 Mbit/s tiedonsiirtonopeuteen. Miten nopeudet ovat kehittyneet vuosien aikana?

Ensimmäinen merkittävä mobiiliverkko, jota käytettiin datasiirtoon oli 2G- eli GSM-verkko. GSM otettiin käyttöön 90-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa latausnopeudet olivat noin 0,01 Mbit/s. Vuonna 2004 Elisa otti käyttöön 3G-verkon, jolla saavutettiin 0,23 Mbit/s nopeuksia. 3G-verkkoa kehitetään edelleen ja nykyään latausnopeudet saavuttavat jo 35 Mbit/s.

4G eli LTE-verkko otettiin käyttöön 2010-luvun alkupuolella ja tänä päivänä Elisan LTE-verkossa saavutetaan jopa 600 Mbit/s latausnopeuksia. Käytännössä mobiiliverkon nopeudet ovat reilussa kymmenessä vuodessa 1000-kertaistuneet. Lähivuosina 5G tulee moninkertaistamaan nopeudet.

LUE MITÄ 5G MAHDOLLISTAA

Näin nopeudet ovat kehittyneet

Tervetuloa Elisan verkkoon

Elisan Saunalahti-liittymillä surffaat kotimaassa rajattomasti Elisan nopeassa ja kattavassa 4G-verkossa.

Tutustu ja tilaa

Kattava

Elisan nopean 4G-verkon alueella asuu jo 99 prosenttia suomalaisista.

Onko Suomessa maailman kattavin verkko?
Elisan asiakkaat saavat nauttia kattavasta sekä laadukkaasta 4G-verkosta, joka kestää kasainvälisetkin vertailut. Tällä hetkellä Elisan nopean 4G-verkon alueella asuu jo yli 99 prosenttia suomalaisista ja kehitystyö jatkuu. Kun verrataan kuinka hyvin verkko kattaa koko maan pinta-alan, täytyy muistaa, että Suomi suuri ja harvaanasuttu maa. Esimerkiksi suurilla asumattomilla erämaa-alueilla ei ole teknisiä edellytyksiä rakentaa tukiasemaverkkoa jo sähkö- ja tieverkostojen puutteiden vuoksi. Silti Elisan mobiiliverkko kattaa jo lähes koko Suomen.
Kuinka monta tukiasemaa tarvitaan kattamaan koko Suomi?
Elisa on Suomen matkaviestinnän edelläkävijä ja suurin Suomeen investoiva operaattori. Elisan 4G-palveluita voidaan käyttää Suomen jokaisen kunnan alueella ja lisää tukiasemia rakennamme koko ajan ympäri Suomea. Tukiasemista tutuimpia ovat maaseudulla ja kaupunkien liepeillä olevat mastot. Kaupungeissa tukiasemat sijoitetaan kiinteistöjen katoille sekä sisälle esimerkiksi ostoskeskuksiin, sairaaloihin ja metroasemille. Kaupungeissa tukiasemia on tiheämmin kuin maaseudulla, koska käyttäjämäärät ovat suuremmat sekä esimerkiksi rakennukset heikentävät signaalien kulkua.

Toimiva

Teemme päivittäin kovasti töitä Elisan verkon toimivuuden eteen. Viestintäviraston merkittävien toimivuushäiriöiden tilastojen mukaan vuonna 2016 Suomessa oli yhteensä 44 kappaletta A- ja B-luokan häiriötä. Niistä vain yksi oli Elisalla. Häiriöiden kokonaismäärän lähde: Viestintäverkkojen ja -palvelujen toimivuushäiriöiden määrät ›

Kuinka paljon dataa liikkuu Elisan mobiiliverkossa?
Vuorokauden aikana Elisan mobiiliverkossa siirtyy dataa yli 2 petatavua, eli yli 2 000 000 gigatavua. Tähän datamäärään mahtuu noin miljardi, eli tuhat miljoonaa kännykkäkameralla otettua valokuvaa. Tänä päivänä yli puolet datasta on videota, joita katsellaan esimerkiksi Youtubesta, Elisa Viihteestä ja Netflixistä. Siirretyn datan määrä on kymmenkertaistunut kolmessa vuodessa. Suomessa eniten mobiilidataa liikkuu Elisan verkossa. Myös Euroopan tasolla Elisan verkon datamäärä on neljänneksi suurin.
Miksi festareilla yhteydet toimivat joskus kehnosti?
Mobiiliverkossa kapasiteetti on jaettua käyttäjien kesken. Kun tietylle alueelle tulee paljon samanaikaisia käyttäjiä, voi tarve ylittää käytettävissä olevan kapasiteetin. Näin syntyy kokemus kehnosti toimivasta verkosta. Tilanne on kuitenkin parantunut aiemmasta paljon. Ennakoivalla toiminnalla Elisa reagoi yleisötapahtumiin ja pyrkii lisäämään tukiasemia alueella sekä suunnittelemaan verkon toteutuksen niin, että kapasiteettia on käytettävissä. On kiinni tapahtumasta, kuinka paljon lisätukiasemia tarvitaan. Isot laajalle alueelle vaikuttavat tapahtumat, kuten heinäkuinen Neste-ralli, vaativat useita lisätukiasemia.
Miksi 4G-verkon kuuluvuus voi vaihdella suuresti samassa osoitteessakin?
Matkapuhelinverkon kuuluvuuteen vaikuttavat maastonmuodot, ympäröivät rakennukset, tukiaseman sijainti, rakennusmateriaalit sekä esimerkiksi paksut seinät tai energiaikkunat. Kuuluvuus voikin parantua siirtymällä toiseen huoneeseen. Elisalla tutkimme jatkuvasti erilaisia mahdollisuuksia sisäverkon kuuluvuuden parantamiseksi. Esimerkiksi lisäantenneilla tai WiFi-puhelulla parannat puheluiden kuuluvuutta sisätiloissa. Elisan WiFi-puhelulla voit soittaa ja lähettää tekstiviestejä WiFi-verkon yli normaaliin tapaan, omaa matkapuhelinnumeroasi käyttäen.