Puheluiden hinnat kotimaassa ja ulkomailla - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Puheluiden hinnat kotimaassa ja ulkomailla

Tästä ohjeesta löydät tietoa, miten puheluista, tekstiviesteistä ja mobiilidatasta veloitetaan kotimaassa ja ulkomailla. Elisan kuluttaja-asiakkaiden puhelinliittymien hinnat löydät osoitteesta elisa.fi/hinnasto.

Näet oman puhelinliittymäsi liittymätyypin ja littymätyyppisi hinnat OmaElisassa.

Hinnat ja käyttö kotimaassa

Hintojen muodostuminen kotimaassa

Elisan ja Elisan Saunalahden puhelinliittymissä kotimaassa soitettujen puheluiden hinnan voit tarkastaa hinnastosta. Minuuttihinnoissa voi olla eroja riippuen mikä liittymätyyppi sinulla on käytössäsi.

Tekstiviestien lähetys kotimaassa veloitetaan kappalehinnalla. Tekstiviestien lähetys kotimaassa ulkomaiseen numeroon veloitetaan samalla hinnalla kuin lähetys kotimaiseen numeroon, ellei liittymän erityisehdoissa ole määritelty toista hintaa.

Multimediaviestien lähetys kotimaassa veloitetaan kappalehinnalla, viestin lähetyksessä tapahtuvasta datasiirrosta ei veloiteta kotimaassa erikseen.

Palvelunumerot

Puhelut palvelunumeroihin veloitetaan sykäyksittäin, sykäysten pituus perustuu aina palveluntarjoajan päätökseen.Palvelunumeroon lähetetyt tekstiviestit (esim. bussilippujen osto, äänestys erilaisissa tosi tv-kisoissa, soittoäänen tilaus jne.) veloitetaan palveluntarjoajan määrittelemän hinnan mukaisesti.

Puhelut kotimaasta ulkomaille

Puhelut kotimaasta ulkomaiseen liittymään on hinnoiteltu vyöhykkeittäin. Samaan vyöhykkeeseen kuuluviin maihin soitosta veloitetaan siis saman verran. Jokaisella vyöhykkeellä on kaksi eri hintaa, puhelut lankaliittymiin ja puhelut matkapuhelinliittymään. Elisan Saunalahti matkapuhelinliittymissä ulkomaille soitettavissa puheluissa on automaattisesti käytössä 991-ulkomaanpuheluhinnat ja Elisan matkapuhelinliittymissä 999-ulkomaanpuheluhinnat.

Elisan Saunalahti -liittymien 991-ulkomaanpuheluhinnasto

Elisan matkapuhelinliittymien 999-ulkomaanpuheluhinnasto

Hinnat ja puhelimen käyttö Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on osa Suomea ja Elisan matkapuhelinliittymien käyttö (puhelut, tekstiviestit, multimediaviestit, mobiilidata) Ahvenanmaalla on samanhintaista kuin kotimaassa.

Käytännössä Ahvenanmaalla käytössä on (perinteisen) Elisan verkon sijaan Ålcomin verkko, mutta hinnat ovat silti samat kuin Manner-Suomessa. Muutkin palvelut, kuten älypuhelimen mobiilidatayhteys tai liittymän saldoraja, toimii kuten Manner-Suomessa.

Ahvenanmaan kuuluvuuskartan näet Ålcomin nettisivuilta.

Hinnat ja käyttö ulkomailla

Puhelimen käyttö ulkomailla käy lähes yhtä helposti kuin kotimaassakin. Kun avaat puhelimesi ulkomailla, puhelin etsii automaattisesti Elisan operaattorikumppanin verkon. Jos sopimuksia on samassa maassa useamman operaattorin kanssa, voit itse valita haluamasi verkon. Lisätietoja verkon valinnasta löydät puhelimesi käyttöohjeesta.

Käyttö ulkomailla (roaming) -hinnasto

Miten soitan ulkomailla?

Kun soitat ulkomailta toiseen maahan, näppäile puhelinnumero kansainvälisessä muodossa.

[kansainvälinen ulkomaanpuhelutunnus +] [maanumero] [suuntanumero ilman ensimmäistänumeroa] [puhelinnumero]

Kotimaan puhelinnumerot kannattaa tallentaa aina kansainvälisessä muodossa (+358-alkuisina) matkapuhelimen muistiin, näin voit soittaa niihin kaikkialta ulkomaanpuhelutunnuksia ja maannumeroita muistelematta. Tekstiviestin voit lähettää ulkomailta aivan samalla tavalla kuin Suomesta. 

Suomeen soitat ulkomailta tämän esimerkin mukaisesti:

 • Puhelu Saksasta Helsinkiin numeroon (09) 435 661 näppäillään +3589435661
 • Puhelu Saksasta Lontooseen numeroon (020) 233 211 näppäillään +4420233211

Ulkomailla voit soittaa paikallispuheluita joko ylläkuvatulla tavalla tai näppäilemällä [suuntanumero][puhelinnumero].

Hintojen muodostuminen ulkomailla eli roaming-hinnoittelu

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Elisa laskuttaa ulkomaan käytöstä ulkomaisen operaattorin toimittamien tietojen perusteella. Tiedot ulkomaan käytöstä voivat saapua Elisalle viiveellä, joskus laskutus voi tapahtua 1-2 kuukauden viiveellä. Huomioi myös, että esimerkiksi 0800-numeroon soittaminen ulkomailta on maksullista. 

Roaming-hinnastossa on ilmoitettu minuuttihinnat euroina, hinnat sisältävät kohdemaan mahdolliset verot ja laskutuslisät, sekä Suomen arvonlisäveron 24%. Huomioithan, että hinnat voivat vaihdella päivitysten välillä ja valuuttakurssivaihteluilla voi olla vaikutusta hintoihin.

Puhelut

Puheluhinnoissa ulkomailla on usein määritelty erikseen puheluiden veloitusväli. Veloitusväli voi olla esimerkiksi: 1 sekunnin sykäykset. HUOM! soitetut puhelut, alkuun 30 sekunnin sykäys. Tällä tarkoitetaan sitä, että vaikka puhelu kestäisi vain 5 sekuntia, veloitetaan laskulla 30 sekunnin puhelusta. 30 sekunnin jälkeen puhelusta veloitetaan sekunteittain.

Kun vastaat puheluun ulkomailla, sinulta veloitetaan puhelun vastaanottomaksu (paitsi EU-/ETA-maissa, joissa vastaanotto on maksuton). Soittajalta ei veloiteta erillistä ulkomaanpuhelumaksua tai vastaavaa, sillä soittaja ei voi tietää missä puhelun vastaanottaja on. Soittajalta veloitetaan siis sama puhelumaksu kuin vastaanottajan ollessa Suomessa.

Vastaajan käyttö ulkomailla

Mikäli sinulle jätetään viesti Vastaajaan ollessasi ulkomailla, huomioithan, että kuunnellessasi viestin vastaajasta, veloitetaan puhelusta ulkomaan operaattorin hintojen mukaisesti. Muiden palveluiden käyttö ulkomailla veloitetaan myös ulkomaisen operaattorin ilmoittamien hintojen perusteella. Elisan sivuilla ilmoitetut hinnat ovat suuntaa-antavia eivätkä sido Elisaa.

Internetin käyttö

Ulkomailla on erityisen tärkeää huomioida, että internetin käyttö sekä multimediaviestien lähetys ja vastaanotto voivat aiheuttaa yllättäviä kustannuksia. Multimediaviestien lähetyksestä ja vastaanotosta syntyy internet- eli GPRS-yhteys ja siitä veloitetaan ulkomailla ulkomaisen operaattorin määrittelemä roaming-hinta. GPRS-hinnoille ulkomailla on usein määritelty erikseen minimiveloitus ja veloitusväli. Minimiveloitus ja veloitusväli voi olla esimerkiksi 250 kt, joka tarkoittaa sitä, että jokaisesta syntyneestä yhteydestä veloitetaan 250 siirretyn kilotavun mukaan. Veloitusväli taas määrittelee sen, että jos siirrettyjä kilotavuja on esimerkiksi 256 kt, veloitetaan 500 siirretystä kilotavusta.

Huomioithan, että avustetun GPS-paikannuksen eli aGPS- tai QuickGPS -palveluiden käyttäminen paikannuksen nopeuttamiseen tapahtuu GPRS-yhteyden kautta, jolloin siitä aiheutuu datasiirtoa. Mobiilidatayhteyksiä voit käyttää ulkomailla samoilla asetuksilla kuin kotimaassa. Ulkomaankäyttö hinnoittelu perustuu ulkomaisen operaattorin hintoihin. 1.7.2014 alkaen EU:n alueella matkustavilla on mahdollisuus myös ostaa ulkomailla paikallisen operaattorin tiedonsiirtopalveluita Elisan/Saunalahden liittymää käyttäen, mikäli tällaisia vaihtoehtoisia palveluita on tarjolla. Lisätietoja palveluista ja niiden käyttöönotosta saat paikalliselta operaattorilta. Jotta voit käyttää ulkomailla paikallisen operaattorin palvelua, liittymälläsi ei saa olla dataroaming-estoa tai roaming-estoa. Sinun tulee myös vaihtaa käyttämäsi laitteen internetasetuksista APN osoitteeksi EUInternet, kun käytät paikallisen operaattorin palvelua. Asiakas vastaa ulkomailla käyttämiensä paikallisten operaattoreiden tai palveluntarjoajien palveluiden käytöstä ja maksuista suoraan ulkomaiselle roaming-operaattorille tai palveluntarjoajalle. Puhelut ja tekstiviestit veloitetaan Saunalahden/Elisan toimesta normaalin roaming-hinnaston mukaan.  Datavartija ei huomioi paikallisen operaattorin palveluiden käyttöä. Kun palaat kotimaahan ja/tai poistut paikallisen operaattorin alueelta, tulee sinun palauttaa laitteesi APN asetukset voidaksesi käyttää tiedonsiirtoyhteyttä kotimaassa tai ulkomailla muiden operaattoreiden verkoissa.

Elisan Saunalahti Mobiililaajakaista -liittymissä tiedonsiirto ulkomailla on oletusarvoisesti estetty. Voit muuttaa tarvittassa estoasetuksia OmaElisassa.

Datavartija (62 € saldoraja) ulkomailla

Datavartija asettaa 62 euron (50 € + alv) saldorajan ulkomailla tapahtuvaan tiedonsiirtoon kaikissa maailman maissa, joissa Elisan mobiililiittymien datayhteydet toimivat. Saldoraja perustuu EU:n verkkovierailuasetukseen, jolla halutaan rajoittaa ulkomaan tiedonsiirron aiheuttamia yllättäviä kustannuksia. Datavartija on automaattisesti käytössä kaikissa Elisan liittymissä EU:n verkkovierailuasetuksen mukaisesti

Datavartijaa voit muokata OmaElisassa seuraavasti:

 1. Kirjaudu OmaElisaan ja valitse vasemmalta liittymä, jota haluat muokata.
 2. Valitse Käytön estot > Käyttö ulkomailla (roaming)
 3. Klikkaa Nosta saldorajaa.

Elisan Saunalahti-liittymissä voit tilata Datavartijaan lisäsaldoa myös tekstiviestillä: LATAA EUDATAV numeroon 18556.

Mikäli olet poistanut Datavartijan pois käytöstä, se ei kytkeydy automaattisesti takaisin käyttöön liittymätyypin vaihdossa. Jos haluat Datavartijan käyttöön uudelle liittymätyypille, kytke se päälle OmaElisassa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Elisa Reissunetti 

Saat liittymääsi tekstiviestin ja tilausohjeet Reissunetistä, kun saavut Reissunetti-maahan. Tilaa Reissunetti vastaamalla saamaasi viestiin TILAA REISSUNETTI. Maat, joiss Reissunetti toimii löydät osoitteesta elisa.fi/reissunetti. Reissunettiin kuuluu 1 Gt nettikäyttöä, surffaat tällä määrällä mukavasti esimerkiksi koko viikon loman ajan. Reissunetti on voimassa 14 vrk tilauksesta (19.1.2018 alkaen) tai kunnes 1 Gt on täynnä. Hinta Reissunetille on 19,90 €/tilaus. Saat viestin, kun Reissunettiä on käytetty 80%, 95% ja 100%. 

Huomioi seuraavat asiat ennen Reissunetin käytön aloitusta:

 • Liittymälläsi ei saa olla data- tai dataroamingestoa
 • Liittymässä tulee olla nettiyhteys, esimerkiksi Tarkka Puhe -liittymään ei sisälly nettiä, joten liittymällä ei voi tehdä tilausta myöskään Reissunetistä.
 • Liittymän EU Datavartijan 62 € saldoraja ei saa olla täynnä, jotta Reissunetti toimii. 
 • Mobiilidatan käyttö ulkomailla tulee olla sallittu laitteesi asetuksista. Tarkista tarvittaessa onko käyttö estetty puhelimen asetuksista ja poista esto.
 • Uutta Reissunettiä ei voi tilata mikäli edellinen tilaus on vielä voimassa
 • Reissunettiä ei voi tilata prepaid- eikä latausliittymille.

Ulkomaan estot puheluille, tekstiviesteille tai mobiilidatalle

Soitonsiirrot ulkomailla

Voit siirtää puhelusi ulkomailla vastaajaan tai toiseen puhelimeen. Jos käytät välillisiä soitonsiirtoja (Ei vastaa, Ei tavoita, Varattu) tulee siirretyistä puheluista kuitenkin ulkomaanpuhelukuluja. Jos et halua ylimääräisiä kuluja, pura ehdolliset soitonsiirrot matkan ajaksi ja tee tarvittaessa välitön soitonsiirto, jolloin kaikki sinulle tulevat puhelut menevät suoraan vastaajaan tai mihin tahansa määrittelemääsi puhelimeen.

Alta löydät lisätietoa soitonsiirtojen veloituksista.

Ulkomailta Suomeen

 • Välitön soitonsiirto Saunalahden liittymään/omaan Vastaajaan on tekijälle maksuton.
 • Välilliset soitonsiirrot (Ei vastaa-, Ei tavoita- ja Varattu) maksavat vastaanottomaksun sekä kyseisen operaattorin puhelumaksun Suomeen.

Suomesta ulkomaille

 • Soitonsiirrot Saunalahden liittymään, joka on ulkomailla: Siirto on tekijälle maksuton. Vastaanottaja maksaa vastaanottomaksun.
 • Soitonsiirrot ulkomaiseen numeroon: Siirron tekijältä laskutetaan siirtyvästä puhelusta sama hinta kuin soitettaessa 991-ulkomaanpuhelu ko. maahan.

Ulkomailta ulkomaille

 • Välitön soitonsiirto: Soitonsiirron tekijältä laskutetaan 991-ulkomaanpuheluhinta siihen maahan, johon siirto on tehty. 
 • Välillinen soitonsiirto maksaa vastaanottomaksun sekä kyseisen operaattorin puhelumaksun.

 Ohjeet soitonsiirtojen tekemiseen löydät täältä.

Mahdolliset ongelmatilanteet ulkomailla

Usein vikaa selvitellessä käy ilmi, että puhelimesta puuttuu oikeat asetukset. Apua asetusten tarkistamiseen löydät laiteohjeistamme.

Ilmoita ongelmista asiakaspalveluumme. Kerro liittymänumerosi, missä olet ja minkä operaattorin verkossa olet tai mitä operaattoria olet yrittänyt käyttää. Kuvaile vika tai ongelma mahdollisimman tarkoin. 

Huomioithan, että ulkomailta soitettu puhelu asiakaspalveluumme ei ole maksuton. Puhelusta laskutetaan käytettävän operaattorin mukaisesti.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Laskutus - Liittymämuutokset - Häiriöilmoitukset

Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa sinua.
OmaElisassa hoidat palveluitasi näppärästi yhdestä paikasta.
Kirjaudu
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!