Tarvitsenko muita laitteita mesh-laitteiden lisäksi?
Kuitu/Ethernet-yhteydessä et tarvitse muita laitteita, kunhan vain varmistat, että ensimmäinen mesh-laite toimii myös reitittimenä ja palomuurina. Useamman mesh-laitteen sisältävässä kokonaisuudessa muut mesh-laitteet toimivat ns. satelliitteina ja yhdistyvät ensimmäiseen laitteeseen langattomasti. Yhdessä nämä laitteet muodostavat laajan ja saumattoman langattoman verkon. 4G/5G-, ADSL/VDSL- ja kaapeliyhteyksissä tarvitaan lisäksi tekniikasta riippuen mobiilireititin tai modeemi.
Useimmista laitteista löytyy myös lan-portti, jolloin voit yhdistää esimerkiksi Elisa Viihteen tai pöytätietokoneen verkkokaapelilla.
Miten tukiasemat pitäisi sijoitella?
Tukiasemissa on tehokkaat antennit, joten laitteiden väli voi olla suurikin. Sijoitteluun vaikuttaa toki myös asunnon rakennusmateriaalit, sillä signaali läpäisee esimerkiksi betonia huonommin kuin puuta. Esimerkiksi kaksikerroksisessa talossa kerrokseen, jossa käyttöä on enemmän, sijoitetaan kaksi yksikköä ja toiseen kerrokseen yksi.
Sijoittelussa tulee ottaa huomioon se, että jokainen yksi tarvitsee sähköä toimiakseen, joten sijoituspaikan tulee olla sähköpistorasian lähellä.
Tarvitseeko jokainen tukiasema oman verkkokaapelin?
Ainoastaan ensimmäinen yksikkö, joka toimii reitittimenä, tarvitsee toimiakseen verkkokaapelin. Tämä yksikkö on yhteydessä muihin yksiköihin langattomasti.
Toimiiko nämä mesh-laitteet langattomasti modeemin/reitittimen kanssa ilman Ethernettiä?
Useamman mesh-laitteen sisältävässä kokonaisuudessa yksi laitteista täytyy kytkeä modeemiin tai reitittimeen verkkokaapelilla. Muut mesh-laitteet toimivat ns. satelliitteina ja yhdistyvät ensimmäiseen laitteeseen langattomasti.
Kuinka pitkälle WiFi kantaa?
WiFi-verkon kuuluvuus (kuinka pitkälle signaali yltää modeemista/reitittimestä tietokoneelle) riippuu mm. talon rakenteista, huonekaluista, kotijakamosta ym. esteistä. Esim. paksu kivi- tai tiiliseinä saattaa estää signaalin siirtymisen huoneiden välillä.
Langattoman verkon kuuluvuus on sisätiloissa noin 30-50 metriä, mutta edellä mainitut seikat saattavat lyhentää matkaa huomattavasti. Ulkotiloissa kuuluvuus saattaa olla jopa 300 metriä, mikäli maasto on tasainen, eikä matkalla ole esteitä.
Tämän vuoksi langaton reititin/modeemi kannattaa sijoittaa huoneistossa mahdollisimman esteettömälle paikalle signaalin kulkua ajatellen.
Mitä hyötyjä saan vaihtamalla uuteen modeemiin (jos minulla ei ole Ethernet/Kuitua kotona)?
Iäkkäämpien modeemien tekniikka on vanhentunutta ja päivittämällä laajakaistamodeemi uudempaan malliin paranee myös Elisa Wifi-palvelun käyttökokemus. Tämä voi näkyä muun muassa yhteyden pätkimisen vähenemisenä.
Vanhemmat modeemit eivät välttämättä ole yhteensopivia uusimpien laajakaistaverkon tekniikoiden kanssa, joten yhteensopivuusongelmia saattaa esiintyä vanhempien modeemien kanssa.
Nykyaikana kotitalouksissa on yhä enemmän kodin sisäverkkoon kytkettäviä laitteita. Iäkkäämmät modeemit eivät välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla, jos käytettäviä laitteita on useampia. Uudemmat modeemit pystyvät käsittelemään paremmin jatkuvasti kasvavia datamääriä.
Uudempien modeemien langaton verkko on tehokkaampi kuin vanhempien modeemien. Langattoman verkon (WiFi) suorituskyky ja yhteensopivuus ovat tärkeässä roolissa nykyisin, kun useampia laitteita kytketään langattomasti verkkoon.