Sari Laukkanen on yksi ensimmäisistä Elisan huippunopean 5.5G:n käyttäjistä. Työnteko on jouhevoitunut, ja turhat viiveet kadonneet. Hitaampaan yhteyteen voisi olla vaikeaa palata.
Videoyhteys ei pätki ja isotkin tiedostot latautuvat heittämällä. Helsinkiläisellä Sari Laukkasella on ollut parisen kuukautta käytössään Elisan uusi huippunopea 5.5G-yhteys, jonka nopeus on 2 000 M/200 M. Elisa nimittäin on ensimmäisenä maailmassa tuonut 5.5G-teknologiaa hyödyntävät mobiililaajakaistat kuluttaja- ja yritysasiakkaille, lisäksi saatavilla on 5.5G:tä hyödyntävä puhelinliittymä.
Tutustu Elisan 5.5G-liittymiin.
Ero Laukkasen aiempaan mobiililaajakaistaliittymään on ollut huomattava.
”Aiemmalla yhteydellä etenkin Teams pätki. Se aiheutti välillä hilpeyttäkin, kun videoyhteys jäätyi ja kasvot jäivät ruudulle hullunkuriseen ilmeeseen”, Laukkanen naurahtaa.
Yhteys alkoi myös hidastella, jos samaan aikaan oli useampi ohjelma päällä. Isojen tiedostojen lataaminen saattoi välillä mennä odotteluksi. Laukkasen työssä pyöritetään isoja datamääriä ja grafiikoita, ja hän käyttää myös tekoälyohjelmia. Uudella Elisan 5.5G-yhteydellä minkään kanssa ei ole ollut ongelmia.
”Jaan videoyhteydellä presentaatioita ja käytän yhtä aikaa kahta näyttöä. Pystyn soljuvasti esityksen aikana selaamaan asioita kakkosnäytöltä eikä kertaakaan puhe tai kuva ole pysähtynyt.”
Kun kaikki pelaa, voit unohtaa operaattorin ja liittymän ja keskittyä töihin tai mitä kulloinkin olet koneella tekemässä.
Laukkanen suosii muutenkin tehokkaita parinkymmenen minuutin Teams-palavereita. Aikataulu pitää, kun nopea 5.5G-yhteys pyörii taustalla eikä aika kulu yhteyden kanssa säätämiseen.
”Kun olemme mieheni kanssa yhtä aikaa etätöissä kotona, 5.5G toimii silloinkin moitteetta”, Laukkanen lisää.
Sen lisäksi että 5.5G mahdollistaa useampien laitteiden katkottoman käytön samanaikaisesti, parempi verkon vakaus takaa luotettavat yhteydet myös ruuhka-aikoina.
5.5G-yhteys on täydellinen pelaamiseen ja kuvien editoimiseen
Nopeammat yhteydet kasvattavat suosiotaan. Digitaalisen työn osuus on Elisan yrityksille teettämän Digitaalinen työpaikka -tutkimuksen* mukaan lisääntynyt erityisesti muilla kuin toimistotyöläisillä. 64 % palvelu-, kenttä- tai tuotantotöissä työskentelevistä sanovat digitaalisen työn lisääntyneen viimeisen kahden vuoden aikana. Nopeille yhteyksille on siis entistäkin enemmän kysyntää.
Laukkanen kuuluu ensimmäisiin Elisan 5.5G:n käyttäjiin.
”Nyt kun nopeaan yhteyteen on tottunut, siitä voisi olla aika vaikeaa luopua”, hän uumoilee.
Laukkanen lisää, että nopea yhteys on hyödyllinen myös niille, jotka pelaavat tietokoneella tai katsovat paljon ohjelmia ja elokuvia suoratoistopalveluista.
”Samoin jos tekee sisällöntuotantoa, jossa uusia sisältöjä on tuotettava jatkuvasti, nopea yhteys varmasti tekee hommasta soljuvaa. Se toimii myös valokuvien ja videoiden editoimisessa”, Laukkanen pohtii.
5.5G:n käyttö vaatii sitä tukevan liittymän sekä päätelaitteen, kuten puhelimen tai reitittimen. Elisan valikoimista löytyy 5.5G:tä tukeva reititinmalli. Päätelaitteiden valikoima myös kasvaa lähivuosina.
Lue myös:
Itsenäinen 5G on täällä – tarjolla vakaampi ja viiveettömämpi netti