5 syytä: Miksi ikääntyvän kannattaa mennä someen?

Aku Eronen tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä Somevaari. Pyysimme häntä kertomaan, minkä vuoksi ikääntyvänkin on hyvä tutustua someen.

Teksti: Aku Eronen Kuvat: iStock ja Aku Eronen

Tässä ovat somevaari Aku Erosen viisi syytä siihen, miksi ikääntyvänkin kannattaa tutustua sosiaaliseen mediaan:

1. Some lievittää yksinäisyyttä

”Sosiaalinen media antaa sisältöä elämään. Sen ansiosta ei ole missään yksin, ellei halua. Syrjäseuduillakin sosiaalinen media tuo seuraa kotiin silloin, kun itse sitä kaipaa. Ja keskustelukumppanit poistuvat, kun tahtoo olla rauhassa – tarvitsee vain sulkea ohjelma.

Monien ’kypsään ikään’ ehtineiden lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja sukulaiset asuvat kaukana. Sosiaalisen median avulla voi vaihtaa viestejä vaikka kaikkien kanssa kerralla, ja oman viestinsä, kuvansa tai videonsa voi lähettää siihen vuorokaudenaikaan, kun itse haluaa. Muut katsovat sen, kun heille parhaiten sopii.

Olen ollut muutaman kerran vaeltamassa Lapin tuntureilla. Illalla on ollut mukava istahtaa ja katsoa mitä somekavereille kuuluu, kertoa oman päivän tapahtumista ja jakaa ehkä joku kiva kuvakin heille. Älypuhelimen avulla olen twiittaillut jopa sienimetsästä.”

2. Välimatkalla ei ole väliä

”Some poistaa välimatkat ihmisten välisessä kommunikoinnissa. Myös kahdenväliset yksityisviestit ovat mahdollisia ja helppoja. Ääni- ja kuvaviestit ovat mukavia.

Asuimme vuosina 2011–2012 Abu Dhabissa, ja jo tuolloin some oli meille suorastaan korvaamaton yhteydenpitoväline lapsiin ja lapsenlapsiin. Se helpotti ikävää. Soitimme Skypen avulla videopuheluita Suomeen – ilmaiseksi.

Somen kannalta on samantekevää, asuuko kaveri seinän takana tai vaikkapa valtameren takana. Yhteydenpito on yhtä nopeaa ja helppoa kaikkialle. Somessa ei ole tulleja eikä rajatarkastuksia.”

 

Uuden opettelu pistää aivot töihin ja voi näin jopa ehkäistä muistisairauksia.

Aku Eronen

3. Tutustut uusiin ihmisiin

”Somessa voi helposti tutustua myös ihan uusiin ihmisiin. Itseä kiinnostaviin keskusteluryhmiin on helppo liittyä, oli sitten kiinnostunut esimerkiksi käsitöistä, kalastuksesta, retkeilystä, kulttuurista, politiikasta tai mistä tahansa. Sosiaalisen median palveluihin voi myös perustaa itse ryhmän ja kutsua siihen jäseniä.

Somen keskusteluryhmissä sana on vapaa. Sielläkin on kuitenkin syytä noudattaa hyviä käytöstapoja. Somevaari on pitänyt omana ohjeenaan, ettei sano mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa kuuluvaan ääneen täydellä torilla. Yksityisviestit toisen ihmisen kanssa ovat tietenkin eri juttu. Silloin voi kertoa sellaistakin, mitä ei halua muiden tietävän.”

4. Krempat eivät haittaa somettamista

”Someilla voi sairaanakin, vaikka pyörätuolissa tai sairaalan vuoteella.

Minulla on viidentoista viime vuoden ajalta yli kaksikymmentä sairaalareissua. Sairasvuoteellakin aika sujui rattoisammin, kun sai välillä avata matkapuhelimella somen ja katsoa sukulaisten ja kavereiden kuulumisia. Ja vastaanottaa ’pikaista paranemista ja tsemppiä’ -toivotuksia. Somesta on ollut apua myös lääkärille ja laboratorioon jonottaessa – aika ei ole käynyt pitkäksi.

Kannattaa myös muistaa, että uuden opettelu pistää aivot töihin ja voi näin jopa ehkäistä muistisairauksia.”

5. Se on helppoa ja edullista

”Somen käyttö on helppoa. Jos osaat lukea ja kirjoittaa ja olet oppinut kännykän ja tv:n kaukosäätimen käytön, opit luultavasti myös somen käytön helposti. Alussa on tietysti hyvä olla kaveri opastamassa, mutta sosiaaliseen mediaan meno ei vaadi erityistaitoja.

Someen pääsee kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla, joissa on käytössä mobiililaajakaista. Nettiyhteyden nopeuksissa on hintaeroja, mutta somen käyttöön ei suurta nopeutta tarvita. Halvimmalla pääsee hyvin mukaan.”

Lue myös:

Älypuhelin vei mummin nettiin

Näin luot turvallisen salasanan

Kuka seuraa sinua verkossa? Tällaisia jälkiä jätät itsestäsi