”Data on kristallipallo tulevaisuuteen”

Jussi Koskinen on alalla, jota yhdysvaltalainen talouslehti on kutsunut tämän hetken seksikkäimmäksi. Hän tulkitsee ja ennustaa ihmisten toimintaa analysoimalla tietoa.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta

 

Nimi Jussi Koskinen, 50 Koulutus VTM, kansantaloustiede, Helsingin yliopisto. Työ Senior data scientist Elisalla 10 vuotta Harrastukset liikunta, musiikki, jalkapallon seuraaminen.

Olen työskennellyt Elisalla analyytikkona, senior kehityspäällikkönä ja nyt senior data scientistina. Tehtäväni on asiakasymmärryksen kasvattaminen sekä liiketoiminnan tehostaminen analysoidun tiedon avulla. Etsin isoista tietomassoista vastauksia kysymyksiin ja ongelmiin, jotka askarruttavat liiketoiminnasta vastaavia. Suurta datamäärää analysoimalla ja ymmärtämällä löydämme vastauksia moniin kysymyksiin. Meitä kiinnostaa, mitkä asiat vaikuttavat asiakkaiden toimintaan ja miten voimme palvella heitä paremmin.

Asioiden ymmärtämisestä asioiden ennustamiseen

”Kun aloitin Elisalla 10 vuotta sitten, tutkimme ennen kaikkea asiakaskäyttäytymistä ja sen muutoksia. Ulkoinen tiedonkeruu oli kilpailija-analyysia, markkinoiden muutoksen, talouden suunnan, trendien ja kuluttajien tuntemuksien seuraamista.

Silloin pääpaino oli siinä, mitä on tapahtunut. Nyt keskitymme enemmän siihen, miksi joku muutos on tapahtunut, mikä asiat vaikuttivat siihen ja ennen kaikkea mitä sen perusteella voi ennustaa. Mitä ilmiöitä on esimerkiksi meneillään tietyissä asiakasryhmissä.

Tällainen muutos voisi olla vaikkapa se, kun ihmiset alkoivat tekstiviestin rinnalla käyttää muita pikaviestinohjelmia, kuten WhatsAppia ja Messengeria.”

Data scientistilta vaaditaan näkemystä ja viestintäkykyä

”Kyllä minussa näkyi jo lapsena, millaiselle alalle varmaan päädyn. Vaikka en vielä yliopistossa kansantaloustiedettä opiskellessani ollut varma, mikä minusta tulee isona, tietyt piirteet viitoittivat suuntaa. Olen aina ollut pitkäjänteinen: Kokosin kymmenvuotiaana mielelläni 1 000 palan palapelejä. Minua on aina kiinnostanut selvittää, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Koulussa sain paremmat numerot matematiikasta kuin kielistä.

Lapsena olin aika ujo, enkä osannut pukea niin hyvin sanoiksi ajatuksiani yleisön edessä. Mitä enemmän on tullut asiaosaamista, sen paremmin olen oppinut myös esiintymään. Tässä työssä viestintätaito on olennaista, jotta osaa kertoa selkeästi havaintonsa. On myös oltava kykyä asettua vastaanottajan asemaan, jotta osaa tehdä asioita ymmärrettäväksi. Itse koen, että tärkeät asiat pitää aina viestiä kasvotusten. Silloin on vähemmän mahdollisuuksia väärinymmärryksiin.

Hyvä data scientist osaa tilastolliset menetelmät ja ohjelmistot, ymmärtää datan sisällön ja tietolähteiden vahvuudet sekä heikkoudet. Hän ymmärtää myös liiketoiminnan tarpeita: kysymykset, joihin halutaan vastauksia ja ongelmat, joihin halutaan ratkaisuja. Parhaimmillaan data scientist myös antaa uusia näkökulmia joita ei ole aiemmin ajateltu, ärsykkeitä uudenlaiseen ajatteluun. Tässä työssä ei koskaan pääse maaliin, vaan koko ajan oppii uutta.”

Tieto muuttaa maailmaa koko ajan

”Ensimmäisessä työpaikassani Tilastokeskuksessa opin, että tiedon keräämisestä ei ole hyötyä, jollei sitä jalosta näkemyksiksi.

Kaikkialla kerätyn tiedon ja tiedon lähteiden määrä kasvaa kovaa vauhtia. Ihmiset jättävät yhä enemmän digitaalisia jalanjälkiä itsestään, ja tietojen käsittelyn nopeus kasvaa koko ajan tietokoneiden tiedonkäsittelytehojen kasvaessa. On mahdollista tuottaa yhä tarkempaa tietoa ja kohdennetumpaa palvelua. Tämä on mahdollisuus ja haaste.”

Jatkuva kehitys ja kyseenalaistaminen

”Kiinnostavaa oman kehittymisen kannalta on, miten osaamme myös pois vanhasta tekemisestä

Kun meille Elisalla tulee uusia ihmisiä töihin, pyydämmekin heitä aina kyseenalaistamaan käytäntöjä ja tekemisen tapoja. Heillä on silloin ainutlaatuinen mahdollisuus katsoa asioita ulkopuolelta ja kehittää toimintaa.

Meitä on omassa tiimissäni viisi. Koko talossa on data-analytiikkaa tavalla tai toisella tekeviä useita kymmeniä. Tässä työssä on hienoa se, että saamme tehdä paljon yhteistyötä yli koko organisaation ja voimme kerätä tietoa monenlaisista tekemisistä, tekemisen tavoista ja käytännöistä.

Yksi ratkaistava asia on, miten saamme hiljaista tietoa näkyväksi. Miten saada ihmisten päässä olevaa tietoa kaikkien hyödynnettäväksi samalla tavalla kuin saamme erilaisten laitteiden avulla nykyään kerättyä tietoa.”

Parasta on vapaus ja vastuu

”Elisalla on hienoa työntekemisen vapaus. Voin tehdä työtä aika pitkälti milloin haluan ja missä haluan. Uusissa toimitiloissamme kenelläkään ei ole omaa työpistettä, mutta toisaalta on hyviä tiloja erilaisiin tarpeisiin. On hyviä ryhmätyötiloja ja tilaa rauhaa vaativaan työskentelyyn. Kun tilat ovat kaikille yhteiset, tulee kohdattua enemmän ihmisiä isosta organisaatiosta.

Meillä on myös matala organisaatio eli voin jutella vaikka ylimmän johdon kanssa ilman väliporrasta, mikä on hienoa. Meillä annettaan paljon vapautta, mutta se tarkoittaa myös vastuuta. Kun menin aikoinaan uutena työntekijänä esimiehen luokse jonkun mitättömän ongelman kanssa, hän sanoi minulle: ”Älä tuo minulle ongelmia, tuo minulle ratkaisuja”. Eli meillä jokaisella on velvollisuus kehittää itse työtään parhaaksi näkemällään tavalla. Meillä jokainen on oman työnsä asiantuntija.”

Musiikista ja urheilusta voimaa arkeen

”Vapaa-ajalla pitää päästä irti töistä. Itselläni tärkeää on liikunta: lenkkeily, sulkapallo ja erilaiset Elisalla järjestetyt ryhmätunnit, kuten kahvakuula.

Musiikki on ollut minulla aina myös tärkeää. Kotona minulle on 500 levyn CD-kokoelma, mutta tällä hetkellä tärkein musiikinlähteeni on Spotify. Musiikkimakuni on laaja perinteisestä rockista popiin ja indieen. Uutta musiikkia kuuntelen esimerkiksi BBC:n Radio 6 Musicilta.

Avovaimoni on kanadalainen ja asuu Ottawassa. Käyn Kanadassa useamman kerran vuodessa. On virkistävää, miten positiivisia ja ystävällisiä ihmiset ovat siellä. Maa on hyvä yhdistelmä amerikkalaisuutta ja eurooppalaisuutta.

Olen myös aktiivinen jalkapallon seuraaja. Käyn pari kertaa vuodessa Englannissa katsomassa pelejä. Autoa, kotia ja työpaikkaa voi vaihtaa, mutta lempijoukkuetta ei. Se on Manchester United.”

Kolme asiaa, jotka työ on minulle opettanut

1. Työ ja vapaa on pidettävä tasapainossa.

2. Verkostoituminen monien erilaisten ihmisten kanssa on tärkeää.

3. Itselle pitää antaa aikaa. Aina paras vastaus ei ole ensimmäinen vastaus.

Lue myös:

Toimivien palveluiden ja turvallisuuden eturintama