Tekstiviestin sanelu on helppoa – näin otat toiminnon käyttöön

Tekstiviestin sanelu on helppoa, oli käytössäsi sitten android tai iPhone. Lue vinkit puhelimen sanelutoiminnon käyttämiseen.

Teksti: Osku Kannisto

Tekstiviestiä ei aina tarvitse kirjoittaa: sen voi myös sanella. Tarkista ensin puhelimen asetuksista, että käyttökieli on suomi ja sanelu on kytketty päälle. Sanelun aikana puhelimen on oltava yhteydessä verkkoon, sillä puheentunnistus tapahtuu nettiyhteyden avulla. Tarkista myös, että olet päivittänyt puhelimeesi tuoreimman käyttöjärjestelmän.

 

Jos käytät iPhonea, tee näin:

Kytke käyttöön Siri ja sanelu. Sirin saat päälle kohdasta: Asetukset – Yleiset – Siri. Sanelu kytketään käyttöön kohdasta Asetukset – Yleiset – Näppäimistö. Napsauta sivun alalaidasta päälle ”Ota sanelu käyttöön”.

Siirry tämän jälkeen Viestit-sovellukseen, kuten normaalistikin tekstiviestiä lähetettäessä. Kun asetukset on tehty oikein, on välilyöntinäppäimen vasemmalle puolelle ilmestynyt mikrofoni-näppäin.

Tekstiviestin sanelu aloitetaan painamalla mikrofoninappia välilyönnin vierestä. Nappia ei pidä sekoittaa itse viestikentän oikeassa reunassa olevaan mikrofoninappiin, jota käytetään vain ääniviestien lähetykseen.

Saneluun saa välimerkit mukaan sanomalla esimerkiksi: ”piste” tai ”kysymysmerkki”. Sanelu lopetetaan painamalla ruudun alalaidasta Valmis. Tarkista vielä ennen lähettämistä, että puhe on muuttunut tekstiksi oikein.

Jos käytät Android-puhelinta, tee näin:

Android-puhelimissa asetukset ovat yleensä jo valmiina, kun kieleksi on valittu suomi. Kun haluat aloittaa sanelun, siirry viestinkirjoitustilaan ja paina pitkään välilyöntinäppäimen vieressä olevaa Asetus-nappia. Valitse mikrofonin kuvake.

Teksti ilmestyy viestiriville lähes välittömästi sanelun aikana. Välimerkkejä ei valitettavasti voi sanella tekstin sekaan. Jos tekstissä on virheitä, ne voi korjata joko näppäimistöltä tai sanelemalla viestin uudelleen.

Lue lisää digivinkkejä täältä.

Lue myös:

Näin katsot puhelimen sisältöä televisiosta

Näin liität kuvan sähköpostiin puhelimessa tai tabletissa

Näin saat nimipäivät puhelimen kalenteriin