Näin sanelet tekstiviestin

Uusilla kännyköillä tekstiviestin voi sanella myös suomeksi. Näin se käy.

Teksti: Osku Kannisto

 

Tekstiviestiä ei aina tarvitse kirjoittaa: sen voi myös sanella. Tarkista ensin puhelimen asetuksista, että käyttökieli on suomi ja sanelu on kytketty päälle. Sanelun aikana puhelimen on oltava yhteydessä verkkoon, sillä puheentunnistus tapahtuu nettiyhteyden avulla. Tarkista myös, että olet päivittänyt puhelimeesi tuoreimman käyttöjärjestelmän.

 

Jos käytät iPhonea, tee näin:

Kytke käyttöön Siri ja sanelu. Sirin saat päälle kohdasta: Asetukset – Yleiset – Siri. Sanelu kytketään käyttöön kohdasta Asetukset – Yleiset – Näppäimistö. Napsauta sivun alalaidasta päälle ”Ota sanelu käyttöön”.

 

sanelu_kayttoon

 

Siirry tämän jälkeen Viestit-sovellukseen, kuten normaalistikin tekstiviestiä lähetettäessä. Kun asetukset on tehty oikein, on välilyöntinäppäimen vasemmalle puolelle ilmestynyt mikrofoni-näppäin.

 

mikrofoninappi

 

Tekstiviestin sanelu aloitetaan painamalla mikrofoninappia välilyönnin vierestä. Nappia ei pidä sekoittaa itse viestikentän oikeassa reunassa olevaan mikrofoninappiin, jota käytetään vain ääniviestien lähetykseen.

Saneluun saa välimerkit mukaan sanomalla esimerkiksi: ”piste” tai ”kysymysmerkki”. Sanelu lopetetaan painamalla ruudun alalaidasta Valmis. Tarkista vielä ennen lähettämistä, että puhe on muuttunut tekstiksi oikein.

 

Jos käytät Android-puhelinta, tee näin:

Android-puhelimissa asetukset ovat yleensä jo valmiina, kun kieleksi on valittu suomi. Kun haluat aloittaa sanelun, siirry viestinkirjoitustilaan ja paina pitkään välilyöntinäppäimen vieressä olevaa Asetus-nappia. Valitse mikrofonin kuvake.

 

mikrofoni-android

 

Teksti ilmestyy viestiriville lähes välittömästi sanelun aikana. Välimerkkejä ei valitettavasti voi sanella tekstin sekaan. Jos tekstissä on virheitä, ne voi korjata joko näppäimistöltä tai sanelemalla viestin uudelleen.