Fortnite – opas pelihittiin

Yli 45 miljoonaa ihmistä on hurahtanut räiskintäpeliin, jota voi pelata tietokoneella, pelikonsolilla ja puhelimella. Mikä siinä oikein viehättää?

Teksti ja kuvat: Janne Pyykkönen

 

Aiemmin pelit rajattiin tiukasti mobiilipeleihin ja ”oikeisiin” videopeleihin, joita pelattiin tietokoneella tai konsolilla. Uuden ajan pelihitit, kuten valtavan suosittu moninpeli Fortnite, murtavat näitä rajoja.

Fortnitea voi pelata tietokoneella ja PlayStation 4:llä, XBox Onella, mutta se toimii myös iOS-mobiililaitteilla ja pian myös Android-laitteilla. Erilaisilla laitteilla pelaavat ihmiset voivat olla keskenään samoissa matseissa, joten kun Fortniteen hurahtaa, sitä pelataan sekä kotona että liikkeellä. Erityisesti nuoremmat pelaavat Fortnitea mieluummin kännykällä, mihin sen suosio nuorten keskuudessa perustuu.

Fortnite-pelistä screenshotti

Mikä ihmeen Fortnite?

Fortnite on itse asiassa kaksi eri peliä samassa paketissa. Fortnite: Save the World on rakentelupeli, jossa puolustaudutaan hyökkääviä hirviöitä vastaan. Kun pelistä puhutaan, kaikki tarkoittavat kuitenkin Fortnite BR:ää eli Fortnite Battle Royalea, joka on kilpailullinen, moninpelattava ammuskelupeli.

Mikä on Battle Royale?

Battle royale on pelien lajityyppi, jossa sata pelaajaa hyppää riippuliitimillä isolle saarelle ja ammuskelee toisiaan, kunnes jäljellä on vain yksinäinen voittaja. Pelaajat voivat pelata myös kaksikoina tai isompina joukkueina. Toiset pitävät Fortnitesta yksilösuorituksena ja toiset aitona joukkuepelinä.

Miksi tästä tykätään?

Fortnite Battle Royale ei ole pelkkää ampumista, vaan yhtä tärkeää on osata luoda ja rakentaa. Taitavat pelaajat voivat kasata sekunneissa linnoituksia, portaikkoja ja torneja. Peliin on todella helppo päästä sisälle, ja se toimii myös loistavasti penkkiurheiluna. Lisäksi siihen julkaistaan uutta tekemistä ja sisältöä todella usein, jopa viikoittain.

Häviäminen ei ole pelissä iso juttu, sillä uuteen matsiin pääsee hetkessä. Monet pelaajat seuraavat matseja sen jälkeen, kun ovat itse tipahtaneet taistosta ja yrittävät oppia pidemmälle päässeiltä. Parhaiden pelaajien matseja seurataan kuin urheilukisoja.

Onko se raaka?

Fortniten virallinen ikäraja on 12+, mutta todellisuudessa sitä pelaavat todella laajalti nuoremmatkin. Räiskintänä se ei ole kuitenkaan ikävä tai raaka. Pyssyt eivät ole realistisia, hahmot ja maisemat ovat kuin värikkäästä piirroselokuvasta, eikä veri lennä. Väkivaltaisinta on se, että täytyy oppia tähtäämään päähän. Vertailussa muut battle royale -pelit näyttävät paljon realistisemmilta ja raaemmilta.

Mistä siinä oikeasti maksetaan?

Fortnite on niin sanottu ilmaispeli, eli pelitilin voi luoda helposti ja pelin voi ladata koneelle kuin koneelle ilmaiseksi. Käytännössä peli on kuitenkin harvemmalle täysin ilmainen. Fortnitessa on pelinsisäinen valuutta nimeltä V-Bucks, jota voi ostaa oikealla rahalla.Sillä saa skinejä eli uusia ulkonäköjä pelihahmolle sekä erilaisia animaatioita, kuten tanssiliikkeitä. Rahalla ei saa taisteluetua, kuten voimakkaampia aseita.

Ryhmäpaine ajaa siis lähinnä kasaamaan näyttävämpää pelihahmoa, sillä kukapa haluaisi näyttää tylsältä? Lisäksi voi ostaa ns. Battle Passeja, jotka antavat pelaajan ansaita haasteilla kaikenlaista kivaa aikarajallisten ”kausien” aikana. Pelaajat käyttävät myös mobiili-Fortniteen rahaa valtavia määriä, sillä se on Applen puhelimilla tuottoisampi kuin supermobiilihit Candy Crush Saga, Clash of Clans tai parin kesän takainen trendipeli Pokémon GO.

Liikkuuko pelissä huijareita?

Kun pelissä käytetään oikeaa rahaa, se johtaa myös vääjäämättä huijaamisiin. He yrittävät tyypillisesti kysellä erityisesti nuoremmilta pelaajilta pelitilin salasanaa. Tämän voi välttää yksinkertaisella säännöllä: salasanaa ei anneta ikinä kenellekään, vaikka he väittävät olevansa pelintekijän edustajia.

Miten pääsen kärryille?

Jos lasten Fortnite-innostus huolettaa, pelistä saa hyvän käsityksen tarttumatta ohjaimeen. Fortnite on tarkoituksella katsojaystävällinen ja selkeältä näyttävä peli, jossa jokainen matsi alkaa letkeästi ja kiihtyy kohti loppuaan pelaajien vähentyessä.

Katso yhdessä lapsen omia, nauhoitettuja matseja tai netin pelijulkkiksien videostriimejä. Pyydä samalla jälkikasvua selittämään tapahtumia urheiluselostajan roolissa, ja näin pelikokemuksesta tulee yhteinen.

Kirjoittaja Janne Pyykkönen on lapsille tarkoitetun Sankari-pelilehden päätoimittaja, jolla on kolme lasta. Hän on pelannut videopelejä yli 30 vuotta ja kirjoittanut niistä työkseen 15 vuoden ajan.

Lue lisää

Millaista on elämä Fortnite-perheessä?

Onko lapsi liikaa laitteilla? Ruutuaika haltuun näillä vinkeillä

Algoritmi hyödyntää aivojen tarvetta yllättyä: Tästä syystä some ja pelit koukuttavat