Näin löydät omilla teillään olevan lapsen

Lapsi taas teillä tietymättömillä ja puhelin äänettömällä? Paikannuspalvelun avulla pystyt selvittämään lapsen sijainnin. Katso vinkit ja apuvälineet lapsen paikantamiseen.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

Pilvipalvelu paikantaa lapsen iPhonen

Mikäli lapsella on iPhone, helpointa on käyttää paikantamiseen iCloud-palvelua. Kirjaudu iCloud.com -osoitteessa ja valitse ”Etsi iPhoneni”. Ruudun yläreunasta voi valita näkyviin ”Kaikki laitteet” tai vain halutun puhelimen. Jotta lasta puhelimineen pääsee etsimään, tiedossa pitää kuitenkin olla lapsen Apple ID -tunnukset salasanoineen.

Mikäli laitteen kohdalla oleva piste on vihreä, puhelin on verkkoyhteydessä ja sijaintitieto on reaaliaikainen. Jos piste on harmaa, laite ei ole verkossa. Silloin piste on kartalla kohdassa, jossa puhelin viimeksi oli yhteydessä verkkoon. Mobiililaitteilla paikantamiseen voi käyttää myös sovelluskaupasta löytyvää erillistä ”Etsi iPhoneni”-sovellusta.

Jos käytössä on perheryhmä, voi oman sijaintitietonsa helposti jakaa perheenjäsenten katseltavaksi.

Google etsii lapsen sijainnin ja piirtää reittikartan

Google kerää jatkuvasti tietoa Android-puhelinten käyttäjistä. Tietoja pääsee katselemaan itsekin, kun kirjautuu puhelimeen liitetylle Google-tilille. Vaikka kaikilla on oikeus yksityisyyteen, etenkin tieto pienen lapsen tilin salasanasta auttaa esimerkiksi paikannuksessa. Isommalle lapselle aikuisen sähköpostitilin voi määritellä sähköpostin varatiliksi, jolloin hätätilanteessa lapsen tiliin ja tietoihin pääsee käsiksi,vaikkei varsinainen salasana olisikaan tiedossa.

Mobiililaitteella lapsen puhelimen sijainnin hakemiseen voi käyttää Android-laitehallintaa joka löytyy sekä netistä että Play-sovelluskaupasta. Enemmän tietoa lapsen liikkeistä saa menemällä lapsen puhelimen tunnuksilla karttojen timelineen. Siellä kartalle piirtyy koko päivän liikkeet kattava kartta.

Liikkumishistoriaa voi tarkastella puhelimen ostamisesta lähtien, mikäli sitä käyttöönottaessa Googlelle on annettu lupa tallentaa sijaintitietoja, eikä ominaisuutta ole otettu myöhemmin pois käytöstä. Täydellisen tarkkaa kuvaa kartasta ei aina saa, mutta se paljastaa, onko lapsi koulupäivän jälkeen poikennut kirjastoon, kauppaan vai kaverille.

Elisa Yepzon -paikannuspalvelun avulla voi myös kutsua apua

Jos lapsella ei ole älypuhelinta, Elisa Yepzon -palveluun kuuluvan paikannuslaitteen voi kiinnittää reppuun tai takkiin, ja se kertoo koko ajan tarkasti missä jälkikasvu kulkee. Laite on kuin puhelin, jossa ei ole näyttöä eikä näppäimistöä, eikä muitakaan suoraan käytettäviä toimintoja. Paikannuslaitteessa on myös hälytysnappi, jonka avulla lapsi voi hälyttää itse apua ja kertoa sijaintinsa läheiselle. Sopii lasten lisäksi hyvin esimerkiksi seniorin ulkoilukaveriksi.

Elisa Yepzon -palvelupaketti sisältää Yepzon Freedom -laitteen, säilytyspussin ja Elisa-liittymän eSIM-kortteineen. Palvelun aloitusmaksu on 79 € , jonka jälkeen kuukausimaksu on vain 6,90 €/kk.