Kun alakoululainen saa ensimmäisen puhelimensa, on syytä laittaa myös lapsen puhelimen tietoturva kuntoon. Erilaiset haittaohjelmat, virukset ja huijaussivustot ovat todellisia uhkia myös lapsen puhelimessa, minkä lisäksi perheen pienimpiä on hyvä suojella myös verkon haitallisilta sisällöiltä. Tietoturvaohjelmiston lisäksi on hyvä opetella lapsen kanssa yhdessä tietoturvallinen tapa käyttää puhelinta.
Teksti: Leena Filpus
Kattava tietoturvapalvelu suojaa lasta ja tämän puhelinta tietoturvauhilta
Lapsen puhelimen käytölle on hyvä laittaa alusta alkaen turvalliset rajat. Tähän apua tarjoaa esimerkiksi Elisa Tietoturva, jonka avulla voit määritellä helposti, minkälaisille nettisivuille lapsi pääsee puhelimellaan. Samalla voit säätää lapsen ruutuaikaa päivä- tai viikkotasolla. Lapselle on hyvä kertoa, että vaikka yöaikaan puhelimella ei pääsisikään nettiin tai sovelluksiin, puhelimella voi kuitenkin aina soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Se tuo lisäturvaa.
Lapsen kanssa on hyvä käydä myös keskustellen läpi hänen käyttämiensä sovellusten asetukset. Erityisen tarkkana on oltava sellaisten sovellusten kanssa, joissa voi lähettää yksityisviestejä tai joista näkyy lapsen sijainti. Asetuksilla voi estää tuntemattomia ottamasta yhteyttä lapseen tai näkemästä tämän sijaintia.
Suojaa lapsen puhelin sormenjälkitunnistuksella, Face ID:llä tai lukituskoodilla
Lapsen puhelimen tietoturva paranee, kun vaihtaa puhelimen SIM-kortin pin-koodin sekä laatii suojakoodin tai lukituskuvion, jolla puhelimen näytön saa lukittua. Jutelkaa, mitä hyötyä lukituksesta on. Näin lapsi oppii suojauksen merkityksen.
Lukituksen ansiosta ulkopuoliset eivät pääse esimerkiksi soittamaan puhelimella tai tutkimaan lapsen viestejä tai lähettämään niitä hänen nimissään. Lukitus turvaa myös puhelimen tiedot, jos puhelin sattuu katoamaan tai se varastetaan.
Koodien on oltava sellaisia, että lapsi muistaa ne itse, mutta ne on hyvä tallettaa myös vanhemman puhelimeen. Jos puhelimessa on sormenjälkitunnistus tai kasvojentunnistus, ottakaa myös ne käyttöön.
Opetelkaa turvallisten salasanojen käyttö alusta alkaen
Pienelläkin lapsella voi olla puhelimessaan jo useita sovelluksia, joihin tarvitaan myös käyttäjätunnus ja salasana. Niistä on pidettävä tarkkaan huolta, jotta kukaan ei esimerkiksi voi ottaa lapsen vaivalla rakentamaa peliä haltuun.
Lapsen puhelimen tietoturva paranee, kun turvallisten salasanojen tekemistä harjoitellaan yhdessä. Elisa Tietoturva auttaa vahvojen salasanojen luomisessa, minkä lisäksi siihen sisältyvä salasanapankki auttaa pitämään salasanat hyvässä tallessa. Pienen lapsen salasanat ja käyttäjätunnukset kannattaa pitää myös vanhemman hallussa. Tilien palautustiliksi voi laittaa vanhemman sähköpostitilin.
Varautukaa häirikköviesteihin
Varotoimista huolimatta lapsen kännykkään voi tulla epämääräisiä viestejä. Tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin ei kannata vastata eikä linkkejä klikata, sillä niistä puhelimeen voi tulla esimerkiksi haittaohjelmia. Elisa Tietoturva varmistaa myös, että virukset ja haittaohjelmat pysyvät poissa puhelimesta.
Lapsen kanssa on tärkeää puhua, etteivät kaikki ole välttämättä yhteydessä hyvin aikein. Opetelkaa yhdessä ottamaan epäilyttävistä viesteistä tai lähettäjän numerosta kuvakaappaus, jonka voi sitten näyttää vanhemmalle. On aikuisen tehtävä miettiä, miten ikävien sattumusten kanssa toimitaan. Neuvoa voi kysyä esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
Keskustelkaa puhelimen turvallisesta käytöstä
Puhelimen käytöstä keskustelu kannattaa ottaa osaksi normaalia arkea. Silloin kynnys kertoa ikävistäkin kokemuksista madaltuu. Lapselta voi kysyä suoraan, voitaisiinko katsoa yhdessä puhelintasi tai että onko hän kohdannut mietityttäviä asioita. Vanhempi, eikä kukaan mukaan, saa tutkia lapsen puhelinta omin luvin.
Syy siihen, ettei lapsi halua kertoa vaikkapa epämääräisistä viestipyynnöistä voi johtua siitä, että hän pelkää menettävänsä puhelimen. Niinpä lapselle on tärkeä muistuttaa, etteivät ikävät viestit tai muu epäilyttävä ole hänen syytään. Päinvastoin on hienoa ja rohkeaa kertoa siitä vanhemmalle.
Laatikaa puhelimen käytölle pelisäännöt
Viestit, videot ja pelit houkuttelevat käyttämään puhelinta myös kaupungilla liikkuessa. Sopikaa lapsen kanssa puhelimen käytölle pelisäännöt, missä tilanteissa on sopivaa ottaa puhelin käteen ja milloin puhelin pidetään suljettuna. Esimerkiksi tietä ylittäessä katseen on oltava liikenteessä, ei puhelimen ruudulla. Pyöräillessä on tärkeää pysähtyä turvallisesti tien reunaan katsomaan puhelimeen kilahtanut viesti tai vastaamaan puheluun.
Lapsen kanssa on myös syytä pohtia, minkälaisia viestejä on mukava saada ja miltä vastaavasti tuntuu, jos saa ikävän viestin.
Tutustu kattavaan Elisa Tietoturvaan.
Lähteenä mediakasvatuksen asiantuntija Inka Kiuru Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
Lue myös: