Miten saada lapsi välillä pois mobiililaitteelta?

Tuntuuko, että lapsesi vain pelaa tai somettaa? Pelkäätkö, että hänestä on tulossa kännykkäriippuvainen? Lue viisi vinkkiä, miten saada lapsi välillä pois mobiililaitteelta.

Teksti: Pirkko Tuominen Kuva: Istock

1. Kerätkää kiinnostuksen kohteita ajatuskarttaan

”Nyt loppui peliaika!” ”Puhelin pois tai…!” Käskytys tepsii lapsiin huonosti. Mediamaailma on vetovoimaisuudessaan ylivertainen, sillä se täyttää monia keskeisiä tarpeita. Lisäksi lapsesta on erittäin turhauttavaa joutua lopettamaan yhtäkkiä kesken pelin.

Lapsi tarvitsee vaihtoehtoja, joista saada vastaavia elämyksiä, haasteita, kehittymisen mahdollisuuksia, onnistumisen kokemuksia ja kavereita. Yksin hän on aika avuton pohtimaan niitä. Ideoikaa yhdessä kivoja puuhia. Piirtäkää vaikka ajatuskartta siitä, mistä lapsi haaveilee ja mistä tekemisestä tykkää. Mitä muuta olisi kiva tehdä.

2. Keksikää kiva harrastus

Laitteiden käyttö pysyy paremmin kohtuudessa, kun lapsella on ainakin yksi harrastus, joka rytmittää arkea. Lasta on kuitenkin turha usuttaa pelaamaan jalkapalloa tai soittamaan pianoa, jos hän ei ole siitä itse innostunut. Haarukoikaa ja kokeilkaa vaihtoehtoja yhdessä. Hauska harrastus on hyvä keino saada lapsi välillä pois mobiililaitteelta.

Älä tyydy vastaukseen ”en mä tiedä”, kun kysyt, mitä lapsi haluaisi harrastaa. Ole sinnikäs, kysele lisää ja johdattele. Mikä fiilis lapsella nyt on? Mikä tällä hetkellä on kivaa? Mitä pitäisi olla lisää, jotta olisi kivempaa, tai ettei olisi tylsää? Jos aikuisen ehdotus on ”tyhmä”, kysy, mikä siinä on tyhmää. Pikkuhiljaa voit saada selville, mitä lapsi ei ainakaan halua, tai millaisia esteitä harrastamisen tiellä on. Sitä kautta voi löytyä myös sopiva harrastus. Eikä harrastuksen tarvitse olla maksullinen.

3. Pitäkää ruutuvapaita iltoja tai päiviä

Sopikaa yhdessä ilta tai päivä, jolloin pidätte ruutuvapaata. Laatikaa reilut pelisäännöt. Lapsi sitoutuu yhdessä tehtyihin sääntöihin paremmin kuin käskytykseen.

Lapsesta voi tuntua aluksi siltä, että ”ei ole mitään tekemistä” tai ”mä en voi tehdä mitään”. Älä anna periksi. Moni lapsi alkaa vähitellen puuhastella jotakin, kun hänelle mahdollistetaan aikaa ilman laitteita. Parhaassa tapauksessa lapsi huomaa, että muukin tekeminen voi tuottaa iloa ja innostaa.

Muista kiittää lasta, kun hän toimii sovittujen sääntöjen mukaan. Positiivinen huomio toimii aina.

4. Näytä mallia: elämää on muuallakin kuin netissä

Kun koko perhe lähtee yhdessä ulos syömään, räpläävätkö kaikki puhelimiaan? Kun lapsi haluaa jutella, vastaako vanhempi ”odota hetki, teen ensin tämän päivityksen”?

Lapset oppivat vanhempiaan tarkkailemalla – myös sen, kuinka paljon koneita käytetään ja milloin on sopivaa näprätä kännykkää. Jos vanhempi viettää itse kaiket illat koneen tai kännykän jatkeena, on aika toivotonta rajoittaa lapsen ruutuaikaa.

Osoita omalla toiminnallasi, ettei media hallitse elämää. Elämässä on tärkeää olla monipuolisuutta: lepoa, ruokaa, ulkoilua, liikkumista, ystäviä, perheen kanssa olemista. Jos tavoitteena on saada lapsi välillä pois mobiililaitteelta, on myös vanhemman hyvä tarkkailla omaa ruutuaikaansa.

5. Älä uhkaa kännykän pois ottamisella

Jos olette sopineet lapsen kanssa, että hän saa pelata, kun on siivonnut huoneensa tai tehnyt läksynsä, mutta hän ei noudata sopimusta, on perusteltua ottaa huvikin hetkeksi pois. Älä kuitenkaan käytä kännykän pois ottamista yleisenä rangaistuksena mihin tahansa mokaan. Kännykkä ja sosiaalisen median sovellukset ovat lapselle myös kanavia olla yhteydessä kavereihin, samastua ikätovereihin ja rakentaa minuutta ja identiteettiä. Jos uhkana on kännykän menettäminen, lapsi ei enää uskalla kertoa aikuiselle, jos netissä sattuu jotakin ikävää. Ole kiinnostunut lapsen tekemisistä, osallistu ja koeta säilyttää luottamuksen ilmapiiri.

Vinkit antoi psykologi, psykoterapeutti Tarja Salokoski

Lue myös:

Lapsi netissä? Muista nämä 10 asiaa

Näin teet lapsen kännykän käytöstä turvallista

Jo yli 2000 lasta on opiskellut Elisan digikouluissa