Ajantasainen tietoturvaohjelmisto + 4 lisävinkkiä tietokoneen turvaksi

Tärkeintä tietokoneen turvaamiseksi on, että asennettuna on kattava tietoturvaohjelmisto, joka on ajan tasalla. Omaguru kertoo, mitä muuta huomioida, jotta tietokoneen käyttö on taatusti turvallista.

 

Päivitykset

Kunnollinen tietoturvaohjelmisto suojaa konetta tehokkaasti, mutta tietoturvaohjelmien toiminta perustuu kuitenkin siihen oletukseen, että koneen muu ohjelmisto on ajan tasalla. Yksi suurimmista syistä käyttöjärjestelmien ja ohjelmien päivitysten taustalla on löydettyjen tietoturva-aukkojen paikkaaminen.

Tästä syystä käyttöjärjestelmän, nettiselaimien ja muidenkin ohjelmien päivitykset kannattaa tarkistaa ja asettaa tapahtumaan automaattisesti aina, kun uusia päivityksiä on saatavilla. Lisäksi myös erillistä hyväksyntää pyytävät päivitykset on hyvä asentaa heti, kun niitä tulee tarjolle.

 

Salasanat

Salasanoja tarvitaan nykyään todella monessa yhteydessä, eikä samaa salasanaa suositella käytettäväksi eri palveluissa. Salasanoille on usein myös määritetty minimipituus. Edellä mainittujen tarkoitus ei suinkaan ole tarkoituksella hankaloittaa salasanojen hallintaa tai kiusata käyttäjää, vaan tässäkin tapauksessa taustalla ovat turvallisuuteen liittyvät syyt. Riittävän pitkä ja monimutkainen salasana ei ole ulkopuolisten arvattavissa, eikä lyhyeen ja yksinkertaiseen salasanaan verrattuna myöskään niin helposti murrettavissa raakaa laskentavoimaa käyttäen.

 

Varmuuskopiointi

Säännöllinen ja mielellään automaattinen varmuuskopiointi suojaa myös tietojen turvallisuutta yllättävien tilanteiden varalta. Varmuuskopioita tärkeistä ja henkilökohtaisista tiedostoista kannattaa pitää tallessa vähintään muutaman viimeisimmän kuukauden ajalta. Varmuuskopiointi on nykyään suhteellisen helposti toteutettavissa sekä myös automatisoitavissa erilaisten pilvipalvelujen avulla. Pilvipalveluita on tarjolla sekä ilmaisina että maksullisina versioina, ja maksullisuus riippuu pääasiassa varmuuskopioitavien tiedostojen määrästä ja koosta.

 

Koneen sijainti

Myös koneen fyysinen turvallisuus on hyvin tärkeää huomioida – se saattaakin yllättävän herkästi unohtua, vaikka kaikki muu olisi turvan kannalta kunnossa. Paraskaan tietoturvaohjelmisto ei auta, mikäli kone jää pahimmillaan lukitsemattomana paikkaan, jossa joku ulkopuolinen henkilö voi päästä koneeseen käsiksi. Jos konetta käytetään julkisella paikalla ja koneelta joutuu välillä poistumaan, koneelle on ehdottoman suositeltavaa asettaa käyttöön salasanasuojaus, ja lukita kone aina, kun sen äärestä poistutaan hetkeksikin.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Millainen on turvallinen salasana? Lue tästä

Elisa Turvapaketti suojaa laitteesi verkon vaaroilta