Milloin reissuun kannattaa ostaa oma nettiyhteys?

EU:n sisällä puhelimen nettiyhteyden käyttö on edullista. EU:n ulkopuolella datansiirtoon voi sen sijaan upota jopa tuhansia euroja, jos et ole tarkkana. Silloin huoleton reissunetti voi olla paras ratkaisu.

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

1 Gt dataa reissussa voi maksaa yli 12 000 euroa

EU- ja ETA-maissa voi nykyään käyttää nettiä varsin huolettomasti. Sen jälkeen, kun verkkovierailumaksut laskivat tietyissä osin Eurooppaa, mobiilidatan käyttö on ollut lähes 90 prosenttia halvempaa kuin aikaisemmin. Moni unohtaakin olla varuillaan, kun matkan kohteena on EU:n ulkopuolinen maa. Hinnat nousevat heti, kun poistuu EU-alueelta. Euroopassakin esimerkiksi Sveitsi, Albania, Serbia ja Turkki eivät kuuluu edullisten roaming-maksujen alueisiin. Albaniassa, Serbiassa, Uudessa-Seelanissa tai Sri Lankassa jo 1Gt (noin 1024 Mt, 1Mt = 1024 kt) dataa voi maksaa yli 12 000 euroa joillain liittymillä.

Dataa kuluu vaivihkaan: seuraa käyttöä reissussa

Jos olet tottunut käyttämään surutta kännykän dataa, et tule ajatelleeksi, kuinka paljon sitä oikeastaan kuluu. Esimerkiksi Netflixissä saa tunnin mittaisen videon katseluun kulumaan alimmalla kuvalaatulla noin 0,3 gigatavua. Kannattaa tarkistaa reissuun lähtiessä, miten paljon kohdemaassa datansiirto maksaa ja millainen datankäyttösopimus omassa liittymässäsi on. 

On myös hyvä katsoa, millaiset asetukset on esimerkiksi erilaisissa applikaatioissa päivitysten ja paikannuksen osalta. 

Useimmista puhelimista voi ja kannattaa seurata mobiilidatan käyttöä reaaliaikaisesti, ettei tule yllätyksiä.

Näin vältät yllätykset datansiirtomaksuissa ulkomailla!

Reissunetti on määräaikainen, matkalle erikseen tilattava palvelu, jolla voi varmistaa, ettei netin käyttöön kulu kuin sovittu summa. 19,90 euroa maksava Reissunetti on voimassa 14 vuorokautta tai kun dataa on käytetty 1 Gt. Sen jälkeen määräaikainen tilaus päättyy tai on uusittavissa tekstiviestillä “TILAA REISSUNETTI” numeroon 18258

Reissunettiä tarjotaan tekstiviestillä, kun matkustaja saapuu EU:n ulkopuoliseen “Reissunetti-maahan”. Reissunetti on tilattavissa Elisan Saunalahti-puhe- ja mobiililaajakaistaliittymiin.

Tutustu Reissunettiin!

Katso, miten datansiirtomaksut muuttuivat EU:n alueella 2017.