Mistä apua, kun koira karkaa?

Koira voi karata esimerkiksi pelästyessään tai innostuessaan. Karanneen koiran jäljittäminen on helppoa Elisa Paikannuksen avulla. Lue vinkit eri tapoihin saada karannut koira kiinni.

Teksti: Hanna Kangasniemi

“Koira karkaa tyypillisesti pelästyessään ääntä, ihmistä tai eläintä. Lähes yhtä yleistä on karata riistan perään. Kesäkarkurit ovat usein sellaisia, joiden on annettu olla vapaana, koska ‘ei se ole ennenkään karannut’. Oven välistä tai pihalta livistäjät on myös oma ryhmänsä. Harvemmin koira karkaa remmistä”, kertoo Martina Halme Etsijäkoiraliitosta.

“Usein karkurit saattavat juosta pitkällekin. Siksi paluu voi ottaa aikansa, parista tunnista pariin vuorokauteen. Suurin osa koirista onneksi palaa omin päin kotiinsa.”

“Uteliaisuus, kiinnostavat hajut ja äänet, rodulle ominainen riistavietti, epäsopiva tai huonosti laitettu panta tai remmi, kovat äänet, uroskoirilla narttujen hajut”, luettelee karkailun syitä koira- ja kissahoitola Haukurnaun Annamaija Bogar.

Miten löytää karannut koira?

“Karkauspaikalle kannattaa jäädä odottamaan, sillä valtaosa karkureista palaa karkauspaikalle. Palaaminen voi kestää kauemmin jos omistaja etsii koiraa pitkin poikin ja koira seuraa omistajan kulkemaa reittiä hajujäljen perusteella.

Koiran karkaamispaikalle kannattaa jättää joku tutuntuoksuinen esine, kuten omistajan vaate ja ruokaa, mikäli joutuu poistumaan”, Halme vinkkaa.

Karkaustilanteessa koiraa voi houkutella myös sitä kiinnostavin hajuin ja äänin, kuten herkkupussia rapisuttamalla. Jotkut autoilusta pitävät koirat saa paikalle myös avaamalla auton ovet ja käynnistämällä moottorin. Karussa olleen koiran voi saada paikalle esimerkiksi grilliruuan hajulla.

“Jos koira on vähänkään pitempään karkuteillä, kannattaa pyytää ammattilaiset apuun. Perhekoirakin voi villiintyä nopeasti luonnossa. Silloin se ei välttämättä anna edes tutun ottaa itseään kiinni”, Bogar sanoo.

Jos teet karkaamisesta ilmoituksen somen karkuriryhmiin ja paikallisryhmiin, älä kerro kysyjälle koiran nimeä tai tarkkaa karkaamispaikkaa, alue riittää. Näin karkaamispaikalle ei tule ihmisiä, jotka voisivat pelottaa koiran pois.

Sirutus auttaa kadonneen koiran tunnistamisessa ja kotiin saattamisessa löytöeläintalosta.  

Karanneen koiran tiedot kannattaa ilmoittaa nopeasti kunnan löytöeläintarhalle

Koiran löytämistä helpottaa huomattavasti, jos sillä on pannassa nimi, yhteystiedot ja paikanninlaite, jonka avulla koiran liikkeitä voi seurata.

Miten estää koiran karkailu?

  • Huolehdi että remmi ja panta ovat kunnolla kiinni ja sopivan kokoiset.
  • Opeta peruspyynnöt ja luoksetulo. Peruspyyntöjä totteleva koira karkailee harvemmin. Luoksetulovinkeillä koira tulee helpommin omistajansa luokse.
  • Sosiaalista koira ympäröivän maailman ääniin, muihin koiriin sekä ihmisiin. Apua saa koirakouluttajilta tarvittaessa.
  • Älä pidä koiraa vapaana, varsinkaan vieraassa ympäristössä.
  • Pidä koira sisällä, jos tiedossa on ilotulituksia, räjäytyksiä tai muita kovia ääniä.
  • Älä juokse irti päässeen koiran perään. Se voi ajatella sitä leikkinä. Lähde mieluummin päinvastaiseen suuntaan, niin koira voi palata helpommin laumansa eli omistajan luokse.
  • Muista, että koiran kiinnipitoaika on lain mukaan myös taajaman ulkopuolella 1.3.–19.8.

Tutustu karanneen koiran jäljittämiseen sopivaan Elisa Paikannukseen

Vedenkestävän ja kevyen GPS-paikantimen avulla koira pysyy valvonnassa ja löytyy helposti karattuaankin. Pieni laite on helppo kiinnittää pantaan tai sille voi hankkia erikseen pussin, jonka saa kiinni valjaisiin.

Mobiilisovelluksessa voit asettaa turvarajat koiran liikkumiselle. Kun koira poistuu alueelta, saat hälytyksen sovellukseen. Sovelluksesta näet nopeasti ja luotettavasti koiran sijainnin sekä kuljetun reitin. Laite paikantaa jatkuvasti 4G-yhteydellä, myös syrjäseudulla. Sisätiloissa voi käyttää lisäksi wifi-paikannusta.

Laitteen akku kestää noin vuorokauden ja se on helppo ladata magneettisesti kiinnittyvän laturin avulla. Voit tarkastaa akun tilan sovelluksella tai suoraan laitteen valoista. Pidä huolta, että akku on aina ladattu, kun se on käytössä.

Elisa Paikannus 

Lähteet ja tukea karkulaisten jäljittämiseen

Etsijäkoiraliitto ry.
Karkurit
Suomen Etsijäkoirat ry.
Vainu eläinetsijäkoirat 

Lue myös:

Ilotulitteet ajavat koiria käpälämäkeen – vinkit koiran uudenvuoden viettoon

”Enää auto ei lähde varkaiden matkaan huomaamatta” – Elisa Paikannus helpottaa jäljittämistä

Paikannussovellus lisää metsästäjien turvallisuutta