Ilotulitteet ajavat koiria käpälämäkeen – vinkit koiran uudenvuoden viettoon

Kun koira pelkää ilotulitusta, voi uusivuosi olla koirataloudessa täyttä tuskaa. Paukkuarka koira karkaa helposti, kun uutta vuotta juhlitaan ilotulituksin. Katso vinkit koiran rauhoittamiseksi, ja miten varmistaa karkulaisen paikannus.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Uusivuosi ei ole koirille juhla-aikaa. Moni koira menee pois tolaltaan, kun juhla huipentuu paukutteluun. Pienille pennuille ilotulitus on yleensä iso järkytys ja hyvähermoisimmatkin koirat alkavat usein vanhemmiten pelätä kovia paukahduksia.

“Hätääntynyt koira menee paukuttelusta paniikkiin ja saattaa karata turvaa etsiessään. Ne voivat livahtaa ovesta, hypätä ikkunasta tai rimpuilla valjaista omille teilleen ja piiloutua.  Vuodenvaihde on kiireistä aikaa näiden karkulaisten etsimisessä, mutta hätäkeskuksella on silloin harvoin aikaa lemmikkijahtiin”, sanoo eläinten käyttäytymisasiantuntija Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä. 

Näin estät koiran karkuretket ja paikannat karkulaisen

Jos koira pelkää ilotulitusta, kiinnitä erityistä huomiota vuodenvaihteen suunnitteluun. Suunnittele uudenvuodenjuhlan kulku ja tunnista riskipaikat: Milloin paukuttelu alueellasi alkaa, tuleeko paljon ovessa ramppaamista?

Varmista, etteivät ovet tai ikkunat ole auki paukuttelun aikana ja että koirasi on suljetun oven takana rauhallisessa tilassa.

Mahdollisen karkuretken varalta koiralle on hyvä hankkia kaulapantaan asennettava Musti ja Mirri -paikannuslaite, jonka avulla karkulaisen liikkeet näkee helposti mobiililaitteelta. Laitteen avulla voi myös kuunnella ja jutella koiralle rauhoittavasti. 

Koira pelkää ilotulitusta – näin rauhoitat lemmikkisi uudenvuoden

  • Asenna rauhalliseen huoneeseen portti, jonka takaa se ei niin helposti karkaa, vaikka ulko-ovista kuljettaisiinkin tiuhaan. Koiralle voi antaa mieluisan puruluun seuraksi huoneeseen.
  • Sulje verhot, jotta välähdykset eivät näy huoneeseen, jossa koira on. Koira kannattaa sijoittaa asunnon hiljaisimpaan huoneeseen.
  • Rauhallinen taustaääni, vaikkapa musiikki, on hyvä tapa peittää kovimmat jyskeet. Koiran soittolistaan voi liittää turvallisuuden tuntua kuuntelemalla sitä yhdessä etukäteen rauhallisissa tunnelmissa. Käytä koira tarpeillaan ajoissa ennen paukuttelun alkua. Tuplatalutin voi olla hyvä hätävara hötkyilevälle koiralle: toinen talutin kiinni koiran kaulapantaan, toinen valjaisiin. Tätä kannattaa harjoitella etukäteen, paikanninta unohtamatta.
  • Rauhoittavaa tuoksua sisältävä Pet Remedy -haihdutin vähentää koiran stressiä. Siihen kannattaa totutella jo muutamaa viikkoa ennen uuttavuotta ja yhdistää käyttö rauhalliseen yhdessäoloon.
  • Jotkut koirat saavat apua pelkotilaan painepaidasta. Myös sen käyttöä kannattaa harjoitella ajoissa. 

Vinkit antoi Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä.

Tutustu Musti ja Mirri -paikantimeen 

Lue myös:

Mistä apua, kun koira karkaa?

”Enää auto ei lähde varkaiden matkaan huomaamatta” – Elisa Paikannus helpottaa jäljittämistä

Esittelyssä MultiSIM-yhteensopivat älykellot