Miten voin huoltaa tietokonettani?

Kysymys: Minulla on muutaman vuoden vanha Windows 7 -kone, joka hidastelee. Miten tietokonetta tulisi huoltaa, jotta näin ei tapahtuisi?

 Vastaus: Tee seuraavat huoltotoimenpiteet koneellesi säännöllisesti:

Pidä tietoturva kunnossa

Huolehdi, että tietoturvaohjelmistosi tilaus on voimassa ja että se on päivitetty ajan tasalle. Myös erilaisten apuohjelmien ja lisäosien päivityksistä kannattaa pitää huolta, koska tiettyjen ohjelmien vanhat versiot toimivat tietoturvasi aukkoina. Muun muassa Java ja Adobe Flash ovat ohjelmia, joiden ajantasaisuudesta kannattaa huolehtia.

Eheytä kovalevyt

Windowsin tiedostojärjestelmä pirstoutuu helposti siirrettäessä tiedostoja edestakaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että samassa kansiossa olevat tiedostot voivat olla fyysisesti eri paikkoihin kirjoitettuna kovalevyllä, jolloin hakuajat ovat pitkiä.

Windowsin päivitykset

Peruskäyttäjän kannattaa määrittää automaattiset päivitykset päälle Windows Updatesta, jolloin käyttöjärjestelmä huolehtii itse kriittisten päivitysten asentamisesta.

Varmuuskopiointi

Pidä huolta, että tärkeät tiedostosi ovat varmuuskopioituna muuallekin kuin vain tietokoneesi kovalevylle. Kovalevyn hajotessa voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada tiedostoja palautettua. Voit hyödyntää Windowsin omaa varmuuskopiointityökaluja. On myös olemassa erilaisia ohjelmistoja tätä varten. Lisäksi tarvitset ulkoisen tallennusvälineen kuten ulkoisen kiintolevyn tai muistitikun. Voit myös käyttää pilvipalvelua.

Poista käyttämättömät ohjelmat ja puhdista rekisteri

Tietokoneelle tulee usein asennettua ohjelmia, joita käyttää vain kerran tai pari. Sitten ne unohtuvat. Usein ohjelmat määrittyvät käynnistymään Windowsin käynnistyessä, jolloin ne vievät resursseja ja koneen käynnistyminen hidastuu. Tarkista asennettujen ohjelmien listalta ohjelmat, joita et käytä, ja poista ne. Tietokoneen toimintaikää pystyt pidentämään pitämällä turhat tiedostot ja rekisterivirheet poissa, joita sovellukset ja käyttöjärjestelmä tekevät. Netistä löytyy paljon erilaisia käyttötarkoitukseen soveltuvia ohjelmia

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät ole tuttuja, suosittelen olemaan yhteydessä asiantuntijaan, joka voi huoltaa koneesi.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen