Perttu Hörkkö hankki mökilleen valvontakameran ja lämpötilavahdin. Molemmat toimivat Elisa Laitenetillä ja SIM-kortilla. Mielenrauha säilyy, kun mökin kuulumisia voi seurata päivittäin
Perttu Hörkkö istahtaa kotonaan Helsingissä sohvalle ja avaa puhelimestaan Reolink-sovelluksen. Näytölle avautuu näkymä saarimökiltä 250 kilometrin päästä Anttolasta, Mikkelin kupeesta. Saimaan pinta liplattaa tyynesti, ja nurmikentät ovat täplittyneet alkusyksyn varisseista lehdistä. Lautaverhoiltu mökin päärakennus seisoo metsän reunassa – kaikki näyttää olevan juuri kuten pitääkin.
Elisalta hankittu Reolink Go PT Plus 5MP 4G -valvontakamera on kiinnitetty rannassa sijaitsevan saunarakennuksen seinään. Sieltä valvova silmä seuraa, mitä päärakennuksen suunnalla ja ympäröivässä luonnossa tapahtuu: esimerkiksi onko mökillä kutsumattomia vieraita tai myrsky kaatanut puita tai tehnyt muuta tuhoa.
Pari vuotta sitten mökin hankkinut Hörkkö havahtui nopeasti ajatukseen, että olisi kiva tietää, mitä mökillä tapahtuu silloin, kun hän itse ei ole paikalla.
”Mökin etävalvonta ei niinkään ole varkaita varten, vaan isommassa osassa on fiilistely. Pystyn kotisohvalta katselemaan järvimaisemaa ja erityisesti jäiden tuleminen ja lähteminen kiinnostavat. Kun jäät alkavat lähteä, pystyn seuraamaan kotoa käsin, lähteekö niiden mukana myös laituri”, Hörkkö naurahtaa.
Tutustu valvontakameroiden vaihtoehtoihin
Reolink-kamera kestää kovatkin sääolosuhteet
Valvontakamera rekisteröi liikettä. Sitä havaitessaan se lähettää Hörkön puhelimen ruudulle ilmoituksen. Kameran muistikortti tallentaa tapahtumat, joita Hörkkö pääsee katselemaan yhdellä klikkauksella.
Kerran hän katseli puhelimestaan, miten kaksi turistia meloi rantaan kajakilla. Mökkinaapuri kertoi jälkikäteen, että saksalaisturistit olivat säikähtäneet kovaa tuulta ja pelastautuneet rantaan.
”Viime talvena löysin hangesta ilveksen jäljet, mutta sitä kamera ei harmillisesti ollut pystynyt poimimaan. Olisi ollut kiva seurata kotoa ilveksen liikkeitä. Liikesensori tunnistaa kuitenkin parhaiten ihmiset ja ajoneuvot.”
Reolink-kameran katselusuuntaa pystyy ohjaamaa kotoa käsin, ja siinä on 16-kertainen digitaalinen zoomaus. Infrapunavalon avulla se näkee hämärässäkin noin kymmeneen metriin. Kamera on säänkestävä eli se ei piittaa rankkasateista, helteistä tai pakkasista. Mökin etävalvonta onnistuu siis säästä tai vuodenajasta riippumatta.
Reolink-kameran akku kestää yhdellä latauksella parhaimmillaan jopa kuukauden.
”Oman kamerani liitin verkkovirtaan, jottei laite pääse pimenemään pitkien poissaolojen aikana.”
Elisa Laitenetti on vaivaton valinta
Reolinkin valintaan vaikutti Hörköllä myös se, että siihen saa Elisa Laitenetin. Näin hän välttyi erillisen wifi-reitittimen virittelyltä. Laitenetin ansiosta kameran saa myös sähköttömälle mökille, joten mökin etävalvonta onnistuu askeettisemmissakin olosuhteissa.
Elisalla on saatavana laitenetit S-, M- ja L-laajuuksilla, joista Hörkkö valitsi valvontakameraan kuvan ja videon lähettämiseen tarkoitetun M:n. Sen nopeus on viisi megabittiä sekunnissa. Kaikki Elisa Laitenetin SIM-kortit ovat teollisuusluokan kortteja, joten ne kestävän pohjoisen vaihtelevia olosuhteita.
”Yhteys on pelannut moitteetta niin 30 asteen helteillä kuin paukkupakkasillakin.”
Lämpötilavahti on aina paikalla
Hörköllä on Anttolan mökillään myös niin sanottu ”pakkasvahti”. Hän kutsuu pientä pistorasiaan kiinnitettyä mötikkää mielenrauhalaitteeksi. Kyseessä on SimPal T2 GSM -lämpötilavahti eli etäohjattava pistorasia, jossa on lämpötila-anturi. Laitteen yhteys toimii Elisa Laitenetti S:llä ja SIM-kortilla.
”Pistorasian kanssa jutellaan sovelluksen ja tekstiviestien kautta. Kun lähetän sille viestin, se tsekkaa sisälämpötilan. Samoin se informoi minua, jos mökillä on sähkökatko.”
Lämpötilan vahtiminen on tärkeää, koska Hörkön mökillä on juokseva vesi ja siten esimerkiksi pesu- ja astianpesukone. Jos mökki pääsisi talvikaudella jäätymään, seurauksena voisi olla rikkoutuneita laitteita ja putkiremontti.
”Kylmällä kaudella katson päivittäin, että lämpötilat ovat kohdillaan. Laitteessa on myös hälytysraja eli jos kävisi niin, että lämmitys syystä tai toisesta alkaisi laskea, laite antaa hälytyksen 12 asteen kohdalla.”
Hörkön mukaan sekä Reolinkin kamera että SimPal-lämpötilavahti ovat helppoja ottaa käyttöön. Riittää kun laittaa SIM-kortin sisään. Laite kytkeytyy verkkoon ja on käyttövalmis.
”Kameralla ja lämpötilavahdilla olen saanut helposti, näppärästi ja melko edullisesti paljon mielenrauhaa ja fiilistelyn iloa.”
Lue myös:
Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa? Elisa Kotiakulla maksimoit paneelien hyödyt
”Enää auto ei lähde varkaiden matkaan huomaamatta” – Elisa Paikannus helpottaa jäljittämistä