Puhelin häiritsee unta helposti, etenkin jos somessa on tapana notkua yömyöhään. Aseta puhelimen iltakäytölle rajat ja valjasta puhelin mieluummin unen tueksi kuin esteeksi. Lue vinkit unilääkäriltä.
Teksti: Aurora Airaskorpi
1. Laita rajat kännykän räpläämiselle
Jos käytät puhelinta paljon työpäivän aikana, vähennä käyttöä iltaisin. Hyvää unta edistävät terveelliset elämäntavat, ja siksi aikaa pitäisi päivässä jäädä myös liikunnalle ja laitteettomalle olemiselle.
Jos kaipaat apua puhelimen käytön rajoittamiseen, kokeile sovelluksia, jotka mittaavat kännykän aktiivista käyttöaikaa, kuten Offtime (iOS, Android), tai hälyttävät ärsyyntymiseen asti, kun aika on ylitetty, kuten Moment (iOS, Android tulossa). Jotkut sovellukset, kuten Flipd (iOS, Android), estävät valittujen sovellusten käytön tietyn ajan jälkeen kokonaan.
2. Säästä sometus aamuun
Moni uniongelmista kärsivä saattaa pyöriä somekanavissa pitkin myöhäisiltaa ja yötä. Keskusteleminen ja tunteisiin vetoavien julkaisujen selaaminen voi vaikeuttaa unensaantia, sillä vuorovaikutuksessa aivot ovat virittyneessä tilassa. Käytä kännykkää mieluummin rauhoittavaan tekemiseen, kuten kirjan lukemiseen tai kivan elokuvan katsomiseen. Tärkeää on, että tekeminen aiheuttaa mahdollisimman vähän stressiä ja negatiivisia tunteita tai huolia. Joten jos katsot elokuvaa, valitse jo valmiiksi ladattu elokuva äläkä pakota aivoja valitsemaan uutta satojen vaihtoehtojen joukosta. Satsaa hyvän mielen sisältöihin.
3. Kytke sininen valo pois päältä
Jos käytät puhelinta iltamyöhällä, näytön kirkkaat valonsäteet rasittavat silmiä ja voivat jopa saada aivot luulemaan, että on päiväsaika ja häiritä siten nukahtamista. Kirkas valoärsyke voi häiritä myös melatoniinin tuotantoa.
Pelkkä sinisen valon pois kytkeminen ei kuitenkaan riitä, jos surffaat kännykällä pitkin yötä. Jos kuitenkin luet esimerkiksi kirjaa mobiililaitteelta iltaisin, sinisen valon poiskytkeminen kannattaa.
Näin vaihdat puhelimesi värisävyn yöajaksi:
iPhone: mene asetuksiin > valitse näyttö ja kirkkaus > valitse Nightshift ja säädä aika, jolloin puhelin menee yö-tilaan ja muuttaa näytön värisävyt lämpimän sävyisiksi.
Joissakin Android-laitteissa näytön värisävyn saa muutettua kohdasta Asetukset > Näyttö > Yötila. Jos sinisen valon kontrollointia ei ole sisäänrakennettu, suodattimen saa käyttöön asentamalla laitteeseen sovelluksen, kuten Bluelight Filter for Eyes tai Twilight.
4. Hiljennä äänet ja näyttö yöksi
Vaikket omasta mielestäsi heräisi kännykän ääniin, ne voivat silti häiritä unta öisin. Jos heräät yöllä katsomaan kelloa ja kännykän ruutu on täynnä ilmoituksia, se voi myös vaikeuttaa uudelleen nukahtamista. Hiljennä kännykän äänet yöksi ja laita kännykkä pois näköetäisyydeltä. Lentotilaan asettaminen on helpoin tapa hiljentää kännykkä kokonaan, mutta silloin puhelin ei vastaanota mitään – ei soittoja tai viestejä.
5. Valjasta kännykkä univalmentajaksi
Jos koet olevasi väsynyt tai ärtynyt päivisin, voi olla että syynä on se, että nukut liian vähän tai huonosti öisin. Helpoin tapa parantaa unta on pidentää yöunia ja seurata, mitä vaikutuksia sillä on omaan vireystilaan. Myös unen laadulla on merkitystä. Unen laatua mittaavista sovelluksista voi olla apua tunnistamaan, kuinka palauttavia yöunesi ovat.
Vinkit antoi unilääkäri ja Oivauni -uniklinikan perustaja Henri Tuomilehto.
Kokeile Oura hyvinvointisormusta, joka auttaa seuraamaan unen laatua.
Lue myös:
Apua uniongelmiin äänikirjoista