Näin tekoäly mullistaa kännykkäkuvaamisen

Tekoälyn ansiosta uusimmilla kännykkäkameroilla saa jo lähes yhtä hyviä kuvia kuin kalliilla järjestelmäkameroilla. Katso, miten tekoäly parantaa älypuhelimilla otettuja valokuvia.

Teksti ja kuvat: Matti Lintulahti. Puhelinesittelyt: Osku Kannisto

 

1. Hahmontunnistus säätää kohteeseen sopivat asetukset

Hahmontunnistuksessa puhelimen tekoäly tunnistaa valokuvan kohteen, esimerkiksi auringonlaskun, ruuan tai kukkivat kukat, ja säätää sen mukaan kameran asetukset optimaalisiksi. Näin kuvaaja saa tekoälyn avustamana kamerapuhelimella nappia painamalla loistavan kuvan, jonka laatu yltää hyvien järjestelmäkameroiden kuvanlaadun tasolle. Toki ammatikuvaaja saa edelleen parempia kuvia kuvankäsittelyn avulla, mutta hyvien kuvien ottamisen helppoudessa tekoälyllä varustettu kamerapuhelin päihittää jo ammattilaistason järjestelmäkameran.

Esimerkiksi tämä kuva on otettu suoraan vastavaloon auringonlaskussa kamerapuhelimen tekoälyn säätäessä kameran asetukset optimaalisiksi juuri tähän tilanteeseen. Ja vain laukaisinta painamalla.

2. Ammattilaistason muotokuvia helposti

Tekoäly parantaa kamerapuhelinten kykyä ottaa muotokuvia niin paljon, että ammattivalokuvaajatkin ovat olleet ihmeissään kuvien laadusta. Muotokuvatilassa kamera säädetään optimaaliseksi juuri kasvojen uvausta varten. Tekoäly tunnistaa kasvot ja säätää valaistuksen kasvojen iholle optimaaliseksi. Tausta taas säädetään epätarkaksi, mikä tuo kuvan henkilön kasvot esiin. Parhaimmissa kamerapuhelimissa muotokuvia voi ottaa jopa vastavaloon ja silti kuvasta tulee hyvä. Halutessaan puhelimen kamera-asetuksista voi säätää tekoälyn ohjaamaa kasvojen digitaalisen valaistuksen tasoa ja suuntaa sekä automaattista kasvojen digitaalista käsittelyä pehmeämmäksi. Lopputuloksena kamerapuhelimilla saa nappia painamalla hyvätasoisia muotokuvia, jotka aikaisemmin ovat vaatineet kuvankäsittelyä tietokoneella.

Esimerkiksi alla olevassa muotokuvassa mallin kasvot ovat olleet kokonaan varjossa ja aurinko on paistanut takaviistosta. Tekoäly on säätänyt valaistuksen kohdalleen ja korostanut tunnistamiensa kasvojen saamaa valoa. Se on myös pehmentänyt kasvoja ja säätänyt taustan epäteräväksi, jolloin kasvot korostuvat.

3. Tekoäly tuo laadukkaan zoomauksen kamerapuhelimiin

Kamerapuhelimissa zoomin käyttö on aiemmin tuottanut epätarkkoja kuvia. Uusimmissa kamerapuhelimissa parantunut kameran linssien laatu ja optiminen kuvanvakain, useamman linssin käyttö sekä tekoälyn tuoma parannus kuvanlaatuun ovat ratkaisseet zoomauksen kuvanlaadun ongelmia.

Esimerkiksi uusin Huawei P20 Pro käyttää hybrid zoomia, joka yhdistää perinteisen optisen zoomauksen tekoälyn avulla tehtävään digitaaliseen zoomaukseen. Kamerapuhelin ottaa useamman kuvan laitteen eri linsseillä ja yhdistää kuvat tekoälyn avulla yhdeksi laadukkaaksi zoom-kuvaksi. Jopa 5-kertainen zoomaus on näin mahdollista, eikä valokuvan laatu kärsi.

Esimerkiksi oheinen kuva on otettu kamerapuhelimen viisinkertaisella zoomauksella ja on edelleen terävä ja laadukas. Ilman tekoälyn hyödyntämistä laadukkauden zoom-kuvien ottaminen kamerapuhelimilla ei ole ollut mahdollista.

4. Yhä parempia kuvia niukassa valaistuksessa

Yökuvaus antaa erinomaisen esimerkin tekoälyn hyödyistä. Kamerapuhelimella pimeällä otetusta kuvasta paljastuu yksityiskohtia, joita kuvaajan silmä ei näe tilanteessa. Perinteinen hämärässä otettujen kuvien rakeisuus on myös selvästi pienempi. Miten tämä tapahtuu?

Esimerkiksi Huawei P20 Pro -puhelin ottaa yökuvaustilassa 3–6 sekunnin ajan useita kuvia, jotka laite yhdistää tekoälyn avulla yhdeksi tarkaksi kuvaksi ja poistaa kuvasta käden tärinän aiheuttaman epätarkkuuden. Kuvattavat kohteet voivat tänä aikana myös liikkua jonkin verran, eikä se näy lopullisessa kuvassa. Hämärässä parhaat kamerapuhelimet ottavat käsivaralta parempia kuvia kuin järjestelmäkamerat.

Esimerkiksi alla olevassa kuvassa tekoäly on yökuvatilassa rakentanut valoisasta näyteikkunasta ja muuten pimeästä yöstä tasapainoisen valokuvan. Ilman yökuvatilan käyttöä kuva näyttää ihan erilaiselta, kuten vasemmanpuoleisesta kuvasta näkyy.

Esimerkiksi alla olevassa kuvassa yökuvatilassa kamerapuhelin on ottanut kuvia (siis useita kuvia, jotka tekoäly on yhdistänyt) yöllisestä raitiovaunusta kuuden sekunnin ajan. Tänä aikana pysähdyksissä ollut raitiovaunu lähti liikkeelle, mutta kuvassa se ei näy.

5. Mitä seuraavaksi: hymyjen koonti ryhmäkuviin?

On helppo nähdä, että tekoäly parantaa jatkossakin kamerapuhelinten kykyjä parempiin valokuviin. Esimerkiksi tekoälyä on jo käytetty Stanfordin yliopistossa siihen, että tekoäly yhdistää useita ryhmäkuvia yhdeksi sellaiseksi kuvaksi, jossa jokainen kuvan ihminen hymyilee. Jo nyt kamerapuhelinten tekoäly osaa ajoittaa automaattisesti kuvan niin, että kuvassa oleva henkilö hymyilee. Tekoälyn avulla kuvasta voi myös poistaa jo kuvauksen yhteydessä asioita, joita kuvaan ei haluta, kuten sähköpylväitä ja -johtoja.

Kaikki esimerkkikuvat on otettu Huawei P20 Pro -kamerapuhelimella nappia painamalla kuvaustilojen perusasetuksilla. Kuvia ei ole millään tavalla käsitelty vaan ovat suoraan laitteesta tallennettuja ja web-kokoon pienennettyjä. Todellisuudessa kuvat ovat siis vielä tarkempia ja parempia kuin miltä näyttää tässä artikkelissa. Huawei P20 Pro -kamerapuhelin on testien mukaan tämän hetken parhaita kamerapuhelimia.

Tutustu tekoälyä hyödyntäviin älypuhelimiin

Näyttäviin valokuviin

Hinta : 849 €
Muisti: 128 Gt
Näyttö: 6,1’’
Kamerat: 40, 20, 8MP + 24MP
Paino: 180 g

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro on ensimmäinen puhelin, joka on varustettu kolmella takakameralla. Ratkaisun ansiosta kuvanlaatu ja kuvausmahdollisuudet ovat erinomaisen joustavat joka tilanteessa. 40 megapikselin pääkamera tuottaa yksityiskohtaisia kuvia ja mahdollistaa entistä paremman zoomauksen kuvanlaadusta tinkimättä. Tekoäly auttaa ottamaan erinomaisia kuvia. Se tunnistaa yli 500 erilaista kuvaustilannetta ja säätää kuvan kohdalleen automaattisesti hienoon lopputulokseen myös hämärässä.

Hämärän erikoiskamera

Hinta: 999-1099 €
Muisti: 64-256 Gt + microsd
Näyttö: 6,2’’
Kamerat: 2x12MP + 8MP
Paino: 189 g

Samsung Galaxy S9+

Galaxy S9+ on Samsungin paras puhelin kuvaukseen. Kaksoiskameralla voi zoomata sujuvasti kohteeseen ja ottaa näyttävät muotokuvat. Suuri valovoima (F1.5), kuvanvakautus ja kohinanpoisto saavat aikaan erinomaisen kuvaustuloksen pimeässä. Kameran erikoisuus on järjestelmäkameroista tuttu vaihdettava aukko. Isolla aukolla saa paremmat kuvat pimeässä. Pienemmällä aukolla taas kuvien terävyys valoisassa paranee.

Helposti luonnollisia kuvia

Hinta: 1049-1349 €
Muisti: 64-256 Gt
Näyttö: 5,8’’
Kamerat: 2x12MP + 7MP
Paino: 174 g

Apple iPhone X

IPhone X:n kamera ansaitsee kiitosta siitä, miten luonnollisen värisiä ja tarkkoja kuvia sillä saa. X-mallin kaksoiskamerat mahdollistavat optisen 2x-zoomin, jonka avulla saa sujuvasti kuvaa lähemmäksi. Zoom-linssiä hyödynnetään näyttävässä ja täysin automatisoidussa muotokuvatilassa, jossa esimerkiksi kasvot saadaan erottautumaan taustan sumentavalla bokeh-efektillä, samalla tavalla kuin järjestelmäkameroissa tehdään valitsemmalla pienen syvyysterävyyden aiheuttava ison aukko. IPhoneen saa Appstoresta erittäin kattavasti kuvaussovelluksia ja lisävarusteita, joilla kamerasta saa osaavissa käsissä entistä enemmän irti esimerkiksi raakakuvien ja videoiden kanssa.

Vaivattomaan kohdekuvaukseen

Hinta: 849 €
Muisti: 64 Gt + microsd
Näyttö: 6,1’’
Kamerat: 2x16MP + 8MP
Paino: 163 g

LG G7 ThinQ

Tekoälyä on hyödynnetty kameran tukena kattavasti G7 ThinQ-puhelimessa. Sen 19 kuvaustilaa tunnistavat automaattisesti kuvattavan kohteen ja säätävät kuvan kohdalleen automaattisesti. Hämäräkuvaus onnistuu vaivattomasti tekoälyä ja tarkkaa kennoa hyödyntäen. Google Lens -tuen avulla voi etsiä lisätietoa kuvattavista kohteista. Poikkeuksellisen laajakulmaiseen etukameraan mahtuu useampikin naama selfie-kuvissa. Kesäkuvausta helpottaa ennätyskirkas näyttö, jolta kohteet erottuvat kirkkaassakin auringonpaisteessa.

Liikkuvien kohteiden kuvaukseen

Hinta: 799 €
Muisti: 64 Gt + microsd
Näyttö: 5,7’’
Kamerat: 19MP + 5MP
Paino: 197 g

Sony Xperia XZ2

Sonyn ennakoiva kuvaus alkaa automaattisesti kuvaamaan kohdetta ennen laukaisijan painamista, joten hymyt tallentuvat varmasti talteen. Liikkuvien kohteiden kuvaus on helppoa kohdetta seuraavan, erinomaisen nopean automaattitarkennuksen ansiosta. Seuranta pysyy päällä, vaikka kohde poistuisikin kuvasta hetkeksi. XZ2 on ainoa puhelin, jolla voi kuvata laajan dynamiikan hdr-videoita. Yli 30x (960fps) hidastusvideot tarkentuvat täydellä full hd -tarkkuudella. Erikoisuutena kasvoista voi tehdä 3d-malleja, joita voi hyödyntää yhteensopivissa sovelluksissa mielenkiintoisin tavoin.