Facebook tuo sisältöä arkeen ja helpottaa yhteydenpitoa ystäviin. Omagurun neljällä vinkillä parannat tietosuojaasi ja -turvaasi Facebookissa. Samat vinkit pätevät myös muihin palveluihin, ja ne on hyvä pitää mielessä myös ylipäänsä nettiä käytettäessä.
Valitse hyvä salasana
Hyvä salasana on sellainen, jota et käytä muissa palveluissa. Salasanaksi ei myöskään kannata valita mitään helposti arvattavaa. Salasanojen keksiminen ja muistaminen on vaikeaa, mutta avuksi löytyy niin vinkkejä salasanan luomiseen kuin ohjelmia niiden hallinnointiin.
Facebookissa voit lisäksi ottaa käyttöön kaksivaiheisen kirjautumisen. Sen avulla kukaan ulkopuolinen ei pääse tietoihisi käsiksi, vaikka hän olisikin saanut salasanasi käsiinsä.
Tarkista Facebookin yksityisyysasetukset
Sisällön julkaiseminen ja jakaminen on Facebookin suola. Aivan kaikkea tietoa itsestään ei kuitenkaan kannata antaa kaikkien nähtäville. Voit määritellä, kuka näkee henkilökohtaiset tietosi ja julkaisusi, sekä kuka voi löytää profiilisi. Kannattaa myös tarkistaa, mitä tietoa Facebookissa käyttämäsi sovellukset sinusta keräävät.
Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta
Huijausviestit ovat tulleet tutuiksi sähköpostin käyttäjille ja niihin saattaa törmätä myös Facebookissa. Tyypillisesti niissä tarjotaan tuotteita ilmaiseksi henkilö- ja yhteystietoja vastaan. Tällaisia viestejä ja muuta Facebookin yhteisönormeja rikkovaa sisältöä vastaan palvelussa on ilmiantotoiminto.
Mieti kahdesti ennen kuin klikkaat
Mainos- ja huijausviestien lisäksi vastaan voi tulla myös haittaohjelmia. Tyypillisesti ne ovat naamioituneet kuvatiedostoiksi tai videolinkeiksi. Niitä klikatessa esiin ponnahtaa kysymys lisäosan asentamisesta nettiselaimeen. Koneelle päästyään haittaohjelma voi aiheuttaa ikävää harmia ja pyrkii leviämään Facebook-kavereillesi. Siksi kannattaa aina harkita tarkkaan yllättäen ruutuun pomppaavien painikkeiden painamista. Muistathan myös pitää laitteellasi ajan tasalla olevan tietoturvaohjelman!
Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä, mikäli tarvitset apua asetusten määrittämiseen tai tietoturva huolettaa.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jari Puustinen.
Tutustu Elisan Omaguruun
Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia
Näillä pikanäppäimillä käytät Windows-tietokonetta sujuvammin