Nettitikku hajosi päivityksen jälkeen – Mikä neuvoksi?

Mitä tehdä, jos nettitikku hajosi tietokoneen päivityksen jälkeen? Joskus käyttöjärjestelmien päivitykset saattavat aiheuttaa ongelmia laitteiden kanssa – etenkin, jos laitteet ovat jo iäkkäitä. Elisa Omaguru -asiantuntija suosittelee kuitenkin käyttöjärjestelmäpäivitysten tekemistä. Lue, miksi.

Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat tietoturvan kannalta erittäin tärkeitä, koska ne tukkivat käyttöjärjestelmän tietoturva-aukkoja, joten ne on aina suositeltavaa asentaa, kun tietokone niitä tarjoaa. Nettitikuille ei ole olemassa varsinaista tukea Windows 10 -käyttöjärjestelmässä, joten toimivuudelle ei ikävä kyllä ole takeita – ei ennen tai jälkeen päivitysten. Juurikin päivitysten yhteydessä aiemmin toiminut laite voi yllättäen lakata toimimasta. Varsinainen syy, miksi nettitikku lakkaa päivitysten jälkeen toimimasta on yleensä, ettei joko nettitikun yhteysohjelmisto tai ohjain toimi enää päivitysten jälkeen. Nettitikuille ei enää ole saatavilla uusia ohjaimia niiden valmistajilta, joten niitä ei enää tueta.

Moni käyttäjä huolestuu, onko päivitysten tarkoituksena valmistajien salajuoni päästä kaikesta vanhasta elektroniikasta eroon. Huomionarvoista kuitenkin on, että tietotekniset laitteet ovat kulutuselektroniikkaa, ja tekniikat kehittyvät vauhdilla. Useamman vuoden ikäiset nettitikut on suunniteltu käyttämään 3G-verkkoa, ja niiden avulla ei pääse hyödyntämään uudempaa 4G-verkkoa ja sitä kautta käyttämään nettiä huomattavasti sujuvammin.

Nettitikkujen sijasta nykyisin on tarjolla mobiilireititinlaitteita, jotka eivät vaadi yhteysohjelmistoa toimiakseen. Ne tukevat aina myös 4G-verkkoa ja jakavat yhteyden samanaikaisesti useammalle käyttämällesi laitteelle, kun taas nettitikut ovat laitekohtainen. Mobiilireitittimiä on sekä akullisia matkamalleja että kotikäyttöön suunniteltuja isompia verkkovirralla toimivia malleja. Matkamallit on pääosin tarkoitettu langattomasti käytettäviksi, mutta laitteista löytyy myös yhtä laitetta varten USB-portti. Kotikäyttöön tarkoitetut mobiilireitittimet ovat melko vastaavanlaisia kuin kiinteän laajakaistan modeemit, eli voit käyttää langatonta verkkoa, ja yhdistää laitteita verkkokaapelilla reitittimeen.

Suosittelen, että ongelmatilanteessa nettitikun tilalle hankitaan suoraan uusi mobiilireititin. Mobiilireititin vapauttaa huolesta, sillä sitä käyttäessä ei tarvitse pelätä, toimivatko yhteydet myös Windowsin päivitysten jälkeen. Sopivan reititinlaitteen valinnassa auttaa tarvittaessa asiantuntija.

Vastaajana Elisa Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Nämä ovat puhelimen vaaranpaikat

Valitse varavirta oikein

Näin kierrätät vanhan puhelimen

Tutustu Elisan Omaguruun