Opas lapsen ensipuhelimen valintaan

Lapselle hankitaan yleensä oma puhelin viimeistään koulun alkaessa. Mutta mitä lapsen ensipuhelimen valinnassa olisi hyvä huomioida? Katso alta 5 vinkkiä, jotka helpottavat ensipuhelimen valintaa.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Kokeile puhelinta myymälässä

Lapsen ensipuhelimen valinta kannattaa aloittaa kokeilemalla puhelinta myymälässä yhdessä lapsen kanssa ennen ostopäätöstä. Myös puhelimen käytettävyyttä ja istuvuutta käteen on hyvä testata samalla. Tärkeää tietysti on, että puhelin on lapselle myös mieluinen.

Valitse sopiva käyttöjärjestelmä

Puhelimen käytön opettamista ja harjoittelua helpottaa, jos lapsen puhelimessa on sama käyttöjärjestelmä kuin vanhemmalla.  Esimerkiksi Applella on perhejako, jossa voi hallita ja hyväksyä sovelluksia ja niiden ostoja etänä (Pyydä ostamaan -toiminto) sekä jakaa sijainnin. Android-puhelimissa vastaava palvelu on Family Link.

Varmista puhelimen kestävyys

Lasten puhelimet ovat usein kovassa käytössä ja kestävyys on huomioimisen arvoinen asia. Vaikka näytöt ovat entistä kestävämpiä, näytön suojaukseen ja pölyn- sekä roiskekestävyyteen kannattaa silti satsata. Vedenkestävyysstandardit täyttävät puhelimet ovat perusmalleja kalliimpia, mutta näytön suojaksi voi hankkia myös panssarilasin. Panssarilasin lisäksi myös hyvästä suojakotelosta on hyötyä. Myymälöissä työskenteleviltä ammattilaisilta saat apua sopivien suojatuotteiden valintaan.

Tarkista puhelimen akunkesto

Jotta puhelin on aidosti lapsen turvana aina tarvittaessa, akussa on oltava virtaa. Noin 5000 mAh:n akussa on jo hyvä akunkesto. Pikalaturilla saa myös nopeasti puhelimen akun täyteen ja monien puhelinten pakettiin se kuuluukin. Akunkestosta kannattaa kysyä myyjältä ennen ostopäätöstä. On hyvä opettaa lasta huolehtimaan myös itse, että puhelin on aina ladattu uuteen päivään. Varalaturi tai varavirtalaite repussa on fiksu hankinta.

Satsaa puhelimen muistiin

Pelit, valokuvat ja videot vievät yllättävän paljon muistia. Pelejä käyttävän ja videoita kuvaavan lapsen puhelimessa on hyvä olla muistia vähintään 64 Gt, 128 Gt:llä pärjää jo pitkälle. RAM-muisti puolestaan vaikuttaa siihen, miten pelit tai sovellukset toimivat puhelimessa.

Nyt kun tärkeimmät asiat lapsen ensipuhelimen valinnassa ovat selvillä, käy ihmeessä tutustumassa Elisan verkkokaupan puhelinvalikoimaan täältä ja lue halutessasi lisää aiheesta:

Millainen liittymä lapselle

Kellopuhelin lapsen ensipuhelimena

Näin teet lapsen kännykän käytöstä turvallista