Kun pakkanen paukkuu, kännykkä on kovilla. Lue tästä kännykänkäyttäjän selviytymisvinkit talvipäiviin.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Ongelma 1: Akku hyytyy
Älypuhelimen akku hyytyy nopeammin pakkasessa kuin plussakelillä. Tämä johtuu siitä, että akun virtaa tuottava kemiallinen reaktio hidastuu kylmässä. Kovassa pakkasessa jopa hyvässäkin latingissa oleva kapula voi sulkea itse itsensä.
Pelkästä pakkasesta akun ei pitäisi kuitenkaan tuhoutua, mutta esimerkiksi kylmän akun liian nopea lataaminen voi aiheuttaa akulle vaurioita. Monet nykypuhelimet antavat tässä tilanteessa onneksi virheilmoituksen.
Tee näin: Ulkoillessa pakkaskelissä puhelimen paras paikka on lähellä ihoa, takin sisäpuolella vaikkapa povitaskussa luonnonmateriaalista tehdyssä pussukassa. Takin ulkotasku tai reppu saattavat olla liian vilpoisia. Älykello on hyvä vaihtoehto pakkasurheilijalle, jos puheluita pukkaa hangille. Älä lataa puhelinta heti kylmästä sisätiloihin tultua, vaan anna sen levätä sisätiloissa noin 15 minuuttia.
Ongelma 2: Näyttö hidastuu
Osa näytöistä on herkempiä kylmälle kuin toiset. Kylmä ja kuiva pakkasilma voivat myös hidastaa kosketuspaneelin herkkyyttä.
Android-puhelimissa yleistyneet OLED-näytöt sietävät lähtökohtaisesti paremmin kylmää kuin muut näytöt. Vielä melko tavallisten LCD- eli nestekidenäyttöjen kuvan päivitys sen sijaan hidastuu pakkasessa. Tämä ilmenee LCD-näytöissä näyttökuvan päivityksen viiveenä eli niin kutsuttuina haamukuvina.
Pienet halkeamat kosketuspaneelissa voivat kasvaa isommiksi nopeasta lämmön vaihtelusta johtuen.
Tee näin: Kun tulet laitteen kanssa kylmästä sisään, älä ala heti käyttää sitä. Laite lämpiää liian nopeasti, jos se otetaan heti käyttöön.
Ongelma 3: Lämmönvaihtelut turmelevat komponentteja
Suuret ja nopeat lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa lämpölaajenemisen takia rasitusta esimerkiksi piirilevyjen juotoksille. Kosteutta saattaa kertyä puhelimeen myös, jos puhelimella päivittää pakkastunnelmia hiihtoladulta ja panee sitten puhelimen takin sisätaskuun, lähelle kuumuutta hohkavaa ihoa.
Tee näin: Kännykkä olisi hyvä tuoda paukkupakkasesta sisälämpötilaan viileän eteisen kautta. Takin alla laite on hyvä laittaa esimerkiksi fleecetaskuun, suojaan hiestymiseltä.
Ongelma 4: Lumi uhkaa puhelinta
Jos kännykkä putoaa lumeen, se ei välttämättä vaurioidu. Tärkeää on, ettei lumi sula laitteen pinnalle, jolloin se voi päästä esimerkiksi lataus- tai kuulokeliittimen kautta laitteen sisälle. Märkä lumi on tietysti aina huonompi asia kuin kuiva pakkaslumi.
Tee näin: Mikäli kännykkäsi putoaa lumihankeen, kannattaa lumet pyyhkiä heti pois, ottaa laitteesta mahdollisuuksien mukaan takakansi sekä akku irti ja tuoda laite sisälle kuivamaan.
Millainen puhelin pakkaskäyttöön?
Jos käytät puhelinta usein pakkasolosuhteissa, kiinnitä puhelinta valitessasi huomiota materiaaleihin ja akkuun.
Ohjesääntönä voi pitää, että vaihtelevissa keliolosuhteissa on hyvä, jos laitteessa on mahdollisimman vähän metallia. Metalli johtaa hyvin lämpöä, ja metalliosissa lämmönvaihtelut myös tuntuvat eniten.
Irrotettavasta akusta on hyötyä, jos puhelinta joutuu käyttämään pakkasella. Kun puhelimen tuo sisään kovasta pakkasesta, akun voi irrottaa ja antaa lämmetä hitaasti. Irrotettavan akun voi myös tarvittaessa vaihtaa, eikä koko puhelinta tarvitse välttämättä lähettää huoltoon.
Asiantuntijana Heikki Rossinen, toimitusjohtaja, Mobylife.
Uudenvuoden juhlissa ja lomalla ehtii pelata vaikka lautapelejä. Mutta entä jos peli puuttu? Lue, kuinka lautapelejä voi pelata tabletilla.