Makaako vanha matkapuhelimesi yhä laatikon pohjalla? Pistä se kierrätykseen. Teet samalla ekoteon.
Teksti: Noora Valkonen
Valtaosa käytetyistä kännyköistä makaa pöytälaatikossa. Osa pelkää kierrätystä tietoturvasyistä, osa unohtaa kännykän kaapin tai laatikon perukoille. Vain noin 10 prosenttia kännyköistä kierrätetään Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietalan mukaan.
”Kannattaa uhrata hetki aikaa ja varmistaa puhelimen poisto käytöstä turvallisesti”, kannustaa Hietala.
6 syytä kierrättää kännykkä
1. Jopa 99 prosenttia matkapuhelimesta on kierrätettävää materiaalia.
2. Kierrätys on ympäristöteko. Matkapuhelimet voivat sisältää ympäristölle haitallisia alkuaineita. Niiden pääsy luontoon ei ole hyvä juttu. Puhelimet eivät siis sovi sekajätteen mukana hävitettäviksi.
3. Suomessa palautuspisteisiin palautettuja laitteita käsitellään tietoturvallisesti ja puhelimen tiedot tyhjennetään ja tuhotaan perusteellisesti..
4. Kännyköistä saadaan talteen arvokkaita metalleja, kuten kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Ne voidaan hyödyntää uudelleen raaka-aineina, jolloin neitseellisen raaka-aineen tarve pienenee. Esimerkiksi miljoonasta käytetystä kännykästä saadaan uudelleen käytettäväksi arviolta 24 kiloa kultaa. Kännyköistä saadaan myös erilaisia muovilaatuja ja murskattua lasia, joita käytetään pakkaus- ja lasivillateollisuudessa
5. Kierrätys on helppoa ja maksutonta.
6. Vielä toimivasta laitteesta saa hyvitystä. Se voidaan myydä uudelleen.
Elisa kerää vuosittain noin 20 tonnia elektroniikkajätettä. Valtaosa siitä on pienelektroniikkaa, kuten matkapuhelimia.
Näin kierrätät turvallisesti ja vaivattomasti:
- Siirrä puhelimessa olevat kuvat ja yhteystiedot talteen, poista muistikortti ja tyhjennä puhelimesta asetukset. Lue lisää vinkkejä.
- Vie puhelin niille osoitettuun keräyspisteeseen – esimerkiksi Elisan myymälöissä oleviin lukittuihin kierrätyslaatikoihin, jotka viedään SER-jätteenä kierrätettäväksi. Käsittelylaitoksella puhelimet tuhotaan tietoturvallisesti.
- Käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita otetaan vastaan maksutta myös alueellisissa SER-keräyspisteissä. Löydät pisteet täältä.
- Toimiva puhelin kannattaa tuoda tarkistettavaksi suoraan myymälään asiakaspalvelijoille. Myymälässä puhelimesi tarkistetaan, sen tiedot tyhjennetään tietoturvallisesti, ja se laitetaan huollon kautta uudelleen myyntiin. Saat toimivasta ehjästä laitteestasi hyvitystä. Lue lisää.
Juttua varten on haastateltu Elisan ympäristöasiantuntija Nina Karisaloa ja Elker Oyn toimitusjohtaja Sakari Hietalaa. Elker ja SER-kierrätys eli sähkö- ja elektroniikkalaitteiden virallinen kierrättäjä huolehtivat Suomessa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä.