Millainen puhelin sopii lapselle?

Millä perusteella valita lapsen ensimmäinen puhelin? Tärkeitä ovat ainakin kestävyys, sopuhinta ja helpot toiminnot. Lue lasten ja vanhempien mielipiteet ja tutustu puhelinvinkkeihin.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta

Kun puhuu ensipuhelinhankinnoista neljän vilkkaan lapsen äidin, Jonna Haapkylän, kanssa, selviää nopeasti, että ensipuhelimen olisi hyvä olla menoa kestävä. Lasten leikeissä ja perheen arjessa puhelimille sattuu ja tapahtuu. Milloin ne unohtuvat pelikentän laidalle, milloin tipahtelevat taskuista. Ei ole tavatonta, että myös vanhemmille käy kännykkähaavereita.

”Mun eka kännykkä meni pesukoneeseen”, muistelee Toivo, 10.

”Toivon ensikännykkä oli halpa peruskännykkä, sillä pienellä lapsella kännyköitä hajoaa ja katoaa”, Jonna sanoo. Hinnan pitää olla siis sellainen, että uuden ostaminen ei kirpaise.

Maisa, 7, tekee kuperkeikan sohvalla ja nappaa vauhdissa pöydältä kännykän testatakseen sitä. Tarkoitus on keskustella siitä, millaisen kännykän ekalle luokalle menevä lapsi haluaa ja millainen kännykkä on vanhempien mielestä paras. Keskustelemassa on Jonnan, Maisan ja Toivon lisäksi Maisan kaksosveli Veikka, 7 ja perheen kuopus Tyyne, 3.

Eka puhelin lapselle

Peruskännykkä vastaa ensipuhelimen tarpeeseen

Pöydällä on neljä noin 100−300 euron älypuhelinta. Sellaisia kohtuuhintaisia, joita tyypillisesti ostetaan ensipuhelimiksi lapsille.

”Äidin pitää saada mut kiinni, jos se ei tiedä, missä olen. Siksi saan oman kännykän, kun menen kouluun”, sanoo Veikka.

Jonnan mukaan puhelimen tärkeys kasvaa lapsen iän myötä. Aluksi tärkeintä on, että tarvittaessa lapsi tavoittaa vanhemman ja vanhempi lapsen: ”Kun lapsi alkaa kulkea itsenäisesti, kännykästä tulee vanhemmalle tosi tärkeä yhteydenpitoon.”

Veikalla ei ole vielä puhelinta, mutta hän selaa puhelimien valikoita ja löytää nopeasti sen, mikä kiinnostaa eli pelit. Vaikka Veikka tietää, että puhelimen saa, jotta olisi tavoitettavissa, hän itse haluaa kännykän ennen kaikkea pelaamista varten. ”Kyllä mä viestejä myös lähettäisin. Ainakin äidille ja kavereille.”

Vaikka Toivon ensipuhelin oli edullinen näppäinpuhelin, lapsen oman älykännykän tarve tuli Jonnan mukaan ensimmäisen kerran mieleen, kun opettajan Wilma-viesteistä selvisi, että luokalla oli käytössä WhatsApp-keskusteluryhmä. ”Jääkö lapsi ulkopuolelle jostakin, jos muut sopivat tapaamisia keskusteluryhmässä?”.

Jonnan mukaan nykyään ensipuhelimet ovatkin lähes kaikilla älypuhelimia ja erilaiset älypuhelimilla käytettävät keskusteluryhmät arkipäivää. Jo pienet lapset jakavat paljon kuvia ja kuulumisia läheisilleen.

”Äiti, haluan WhatsAppiin”, keskustelua kuunnellut Tyyne keksii. Hän katsoo pöydällä esillä olevia näytepuhelimia asiantuntevasti ja sanoo haluavansa ainakin viestitellä kännykällä. Kohta tyttö naputtaa jo Honorilla palaute-postia Googlelle: ”hakjiub jauusysj shdhsdhs kjhöpbfwdjshdj”, siinä lukee.

Eka puhelin lapselle

Lapset arvostavat peli- ja kuvauskännykkää

Veikan eskarikavereista vain parilla on kännykkä, mutta pojalla on silti selkeä käsitys, mihin ikätoverit käyttävät kännykkää: ”Pojat pelaa ja tytöt viestittelee”.

Maisa ja Tyyne kertovat, että heille oma puhelin olisi tärkeä paitsi viestittelyyn myös videoiden tekemiseen. He näyttävät malliksi vanhempien puhelimilla tekemiään Barbie-videoita, joita on kertynyt useita tyttöjen Barbie-leikeistä. Kännykällä tytöt katsovat myös Pets-videoita Youtubesta.

”Hyvä kamera”, Maisa sanoo, kun kysyn, mikä tekee kännykästä sopivan videoiden tekoon. Maisa kokeilee puhelimia ja mieltyy Samsungiin, koska se tuntuu hyvältä kädessä ja vaikuttaa helpolta.

”Puhelin ei saa olla liian iso. Sen pitää mahtua käteen. Siinä pitää olla kyllä myös hieno kuori.”

Jonnan mielestä pieni koko on myös hyvä, sillä silloin puhelin mahtuu taskuun talteen eikä jää niin helposti leikkikentille. Lisävarusteet ovat myös tärkeät, erityisesti hyvä suojakuori ja näytönsuoja.

Vaikka ensipuhelin usein hankitaan vasta koululaiselle, Jonna on huomannut yhä nuorempien käyttävän älypuhelimia.

”Esimerkiksi telinevoimisteluharjoituksissa eskari-ikäiset tytöt ottavat mielellään älypuhelimillaan ryhmäkuvia ja kuvaavat esityksiä. Tanssi- ja lauluvideoita tehdään meillä kotonakin, mutta lähinnä omaan käyttöön.”

Testiryhmän kriteerit hyvälle ensikännykälle

Veikka:

Hyvä näyttö pelaamiseen.

Hyvä pelikännykkä.

Maisa:

Hyvä kamera kuvaamiseen

Hyvä näyttö videoiden katsomiseen.

Käteen sopiva koko. Ei liian iso.

Hienot kuoret.

Jonna:

Kestää kosteutta ja kolhuja

Kestävä akku

Sopuhintainen

Helppokäyttöinen

Taskuun sopiva

Perheen lasten suosikkikännyköiksi valikoituivat testaustilanteessa Samsung Galaxy A3 ja Honor 7 Lite.

divider

Koulun aloittavien puhelimet ostetaan kesällä

 Kesä on aikaa, jolloin lapsille hankitaan paljon puhelimia. Kun laitteen hankkii hyvissä ajoin ennen koulun alkua, käyttöä ehtii harjoitella.
”Kuumimillaan kauppa käy heinä-elokuussa, mutta sesonki alkaa jo toukokuusta”, kertoo liiketoimintajaohtaja Jan Virkki Elisalta.
Tyypillisesti oma puhelin hankitaan, kun lapsi on 6-7-vuotias, ja ensimmäiseen laitteeseen sijoitetaan noin 100-150 euroa.
”Elisalta ostetettavista puhelimista jo 95 prosenttia on älypuhelimia, ja arviomme mukaan myös lasten puhelimet ovat lähes poikkeuksetta älypuhelimia”, Virkki kertoo.
Elisa on koonnut sivuilleen runsaasti sisältöä, jossa annetaan neuvoja ja vinkkejä lapselleen puhelinta hankkivalle vanhemmalle. Sivuilla on tietoa esimerkiksi siitä, kuinka lapsen puhelimesta tehdään mahdollisimman turvallinen, ja miten valitaan lapselle sopivin liittymä. Tutustu sisältöihin: elisa.fi/perheille
divider

Valitsimme neljä ensikännykkää pienten koululaisten tarpeisiin.

Hinta: Noin 300 €

Kamera: Pääkamera 13 megapikseliä, AF/F1.9, Etukamera 8 megapikseliä, F1.9

Näyttö: 4,7 tuuman Super AMOLED -näyttö, tarkkuus 1280 x 720

Muisti: 16 Gt sisäinen tallennustila, muistikorttipaikka jopa 256 gigaan asti.

Mitat: 130,1 x 65,5 x 6,9 mm, paino 110,3 g.

Muuta: Veden- ja pölynpitävä (IP68-luokitus, 30 min 1,5 m syvyydessä). Puhelimessa Samsung Knox -tietoturva. Sormenjälkitunnistus. Voi soittaa wi-fi-puheluita Elisan liittymällä.

Kenelle: Liikkuvalle lapselle, joka tykkää viestittelyn lisäksi kuvata tai katsoa videoita. Hyvät kuvausominaisuudet ja kestää jopa pienen kastumisen. Kevyt ja sopii pieneenkin käteen. Pelaavalle lapselle puhelimen prosessorissa riittää tehoja pelaamiseen

Tutustu puhelimeen>>

Hinta: Noin 199 €

Kamera: Pääkamera 13 megapikseliä, PDAF, f/2.0. Etukamera 5 megapikseliä, laajakuvakulma. Videokuvaus 1080p Full HD.

Näyttö: 5 tuuman Full HD-näyttö, tarkkuus 1080 x 1920 pikseliä.

Muisti: 16 Gt sisäinen tallennustila ja paikka jopa 128 Gt:n muistikortille

Mitat: 72,8 x 144,3 x 8,9 mm, 151 g

Muuta: Akun luvataan kestävän jopa kaksi päivää. Pikalataus. Hyvä näyttö ja kamera hintaluokassaan. Sormenjälkitunnistin.

Kenelle: Jos tarvitsee pienellä rahalla puhelimen, jolla voi myös pelata ja kuvata. Pienikokoista puhelinta kaipaavalle.

Tutustu puhelimeen>>

Hinta: 169 €

Kamera: Pääkamera 13 megapikseliä, etukamera 8 megapikseliä, Video 1080@30fps

Näyttö: 5,2 tuuman Full HD -näyttö, tarkkuus 1920 x 1080 pikseliä

Muisti: 16 Gt sisäinen tallennustila, paikka jopa 128 Gt:n muistikortille.

Mitat ja paino: 147,1 x 73,8 x 8,3 mm, 156 g

Muuta: Akun luvataan kestävän reilusti yli vuorokauden ajan. Sormenjälkitunnistin.

Kenelle: Hyvännäköistä kuvauskännykkää ja tarkkaa näyttöä arvostavalle. Sopii erinomaisesti pelaamiseen ja videoiden katseluun.

Tutustu puhelimeen>>

Hinta: 89 €

Kamera: 8 megapikselin kamera salamalla

Näyttö: 5 tuuman kosketusnäyttö, 480 x 854 pikseliä

Muisti: 4 Gt sisäinen muisti ja muistikorttipaikka.

Mitat ja paino: 140.7 x 72.7 x 9.5 mm, 148 g

Kenelle: Kivannäköistä ensipuhelinta tarvitsevalle. Puhelin, jossa kaikki perustoiminnot ja hinta-laatusuhde on kohdillaan.

Tutustu puhelimeen>>