Juho Mustakallio, Minh Truong ja Torsti Yrjänä bongaavat 5G-tukiasemia ja selvittävät kuluttajien puolesta, miksi verkko saattaa tökkiä. He ovat tosielämän 5G-saarnaajia.
Teksti: Laura Pörsti Kuvat: Meeri Utti
Moni meistä kävelee kadulla puhelin kädessä, katse suunnattuna joko tiehen tai ruutuun. Juho Mustakallio, Minh Truong ja Torsti Yrjänä tähyilevät uusissa paikoissa käydessään useimmiten ylöspäin.
He ovat tukaribongareita: He bongaavat mobiiliverkkojen tukiasemia, kuvaavat niitä ja testaavat verkkojen toimivuutta. Tulokset he julkaisevat mt-tech.fi-blogissaan.
”Me emme ole kiinnostuneita vain huippunopeuksista vaan siitä, millaisia tekijöitä verkon toimivuuden takana on. Siihen vaikuttaa moni asia, joita perehtymättömän on vaikea saada selville”, selittää Juho Mustakallio.
Jos siis verkko tökkii, nämä kaverit tietävät, miksi.
Tosielämän 5G-saarnaajat
Alkujaan blogin perusti kolme vuotta sitten Minh Truong. Hän työskentelee it-alalla, mutta nettisivujen tekeminen ja mobiiliverkkojen seuraaminen on hänelle harrastus. Sittemmin mukaan tuli Torsti Yrjänä, jonka varsinainen työ on sote-alalla, ja viime kesänä it-alalla työskentelevä Juho Mustakallio.
”Sysäys oli se, kun 5G verkko tuli, Elisalta ensimmäisenä ja se oli uusi ja mielenkiintoinen juttu”, hän sanoo.
Sitä paitsi: kaverit sanovat, että hän näyttää ihan Elisan Missionaries-mainoksessa esiintyvältä Eemililtä.
”Ollaan me heitetty vitsiä, että ollaan vähän niin kuin tukarisaarnaajat”, Mustakallio sanoo.
Yksityiskohtia tukiasemista, taajuuksista, nopeuksista ja laitevalmistajista tuleekin kolmikolta vauhdilla. Asiaan vihkiytyneet saavat heidän blogistaan paljon irti, mutta he pyrkivät kirjoittamaan tekstit myös suurelle yleisölle.
”Minh usein kirjoittaa raakatekstit, minä stilisoin vähän ja luetan vielä äidilläni. Aika hyvin hänkin on meidän jutut ymmärtänyt”, Mustakallio toteaa.
Tukiasemien bongailu kuin Pokémonien keräämistä
Helsinki, Vantaa, Ruka, Turku, Lahti, Tampere. Muun muassa näissä paikoissa Mt-techin porukka on käynyt etsimässä uusia tukiasemia.
”Tukiasemien etsiminen on aikuisten Pokémon Go”, Minh Truong sanoo.
”5G-ratkaisut kiinnostavat erityisesti, koska niissä on uusin tekniikka”, Torsti Yrjänä lisää.
Operaattorit ilmoittavat uuden tukiaseman sijainnin suunnilleen, mutta sen tarkka paikallistaminen on vapaaehtoistyön varassa. Kun bongarit löytävät etsimänsä, he kuvaavat ja analysoivat sen.
”Torsti on tässä niin taitava, että häntä käytetään esimerkiksi meidän kansainvälisessä Telegram-viestiryhmässä antenniguruna”, toiset sanovat.
Se, missä tukiasema tarkalleen on, on merkittävää esimerkiksi antennien suuntaamisen ja joskus myös operaattorivalinnan kannalta.
”Esimerkiksi 5G toimii tällä hetkellä hyvin eri tavoin operaattorista riippuen. Isoja nopeuksia on helpompi saada lähellä tukiasemaa.”
Analyysin apuvälineenä heillä on Network Signal Guru -sovelluksen ammattilaisversio, jonka avulla he saavat tarkkoja tietoja verkkojen toiminnasta.
”Mobiiliverkkojen ongelmat ovat monitahoisia. Kapasiteettia voi olla ja radioverkossa tilaa mutta tukiasema ei ehkä jaksa tai radiolinkki tökkii”, Yrjänä kuvaa.
Testissä todelliset nopeudet
Mustakalliota, Truongia ja Yrjänää kiinnostaa, mitä operaattorien mainoslauseet tarkoittavat käytännössä. He selvittävät, millaisia nopeuksia tuhannen megabitin liittymästä oikeasti saa ja miten 5G-verkon kehitys käytännössä etenee.
Nopeusennätysten etsimistä miehet kuvaavat tietynlaiseksi urheiluksi. Vaikutusta voi olla ihan pienillä seikoilla: Torsti Yrjänä kertoo esimerkin, jossa sillankaiteen heijastuma nopeutti verkkoa niin, että metrin päässä tulokset olivat jo huonompia.
”Tuhatta megabittiä hakkaamme niin 4G:llä kuin 5G:lläkin. Ennätys taitaa olla 1800 megabittiä. Sen saimme Elisan Kulmassa yhdistetyllä 4G:llä ja 5G:llä”, Juho Mustakallio paljastaa.
Miehet toimivat aktiivisesti myös Elisan OmaYhteisön ongelmanratkojina ja tukiasemia ja kuuluvuuksia kartoittavassa, kansainvälisessä Cellmapper-palvelussa.
”Suomalaiset ovat siellä tosi aktiivisia, meitä on yli 15 000. Meillä myös mobiiliverkot ovat parempia kuin missään”, palvelun Suomeen aikanaan tuonut Minh Truong toteaa.
5G tuo lisää kapasiteettia
5G-verkko kiinnostaa nyt sekä bloggareita että heidän lukijoitaan erityisesti. Heidän luetuin juttunsa koskee Elisan 5G-tukiasemien laitetoimittajan vaihtoa Nokiasta Huaweihin Helsingissä.
5G-tukiasemat lisääntyvät sellaisella vauhdilla, että bloggarit tarkistavat jokaisella kävelyllään, onko tuttuihin mastoihin tullut jotain lisää.
”Parhaita 5G-alueita ovat tällä hetkellä Turku, Itä-Vantaa ja Etelä- ja Pohjois-Helsinki. Elisan kuuluvuuskartta kertoo tilanteen aika hyvin”, Juho Mustakallio toteaa.
Hyödyllisin 5G on kuitenkin toistaiseksi omakotitaloasujille, joilla netti on tökkinyt.
”Jos kotikäyttäjällä ei ole valokuitua vaan vaikka adsl-yhteys, esimerkiksi Elisan 5G Kotinetti on merkittävä parannus. Sen avulla Netflix ei enää kyykkää silloin, kun kaikki muutkin katsovat sitä.”
Nopeus ei ole kuitenkaan avainasia, bloggarit teroittavat.
”Iso muutos on se, että 5G tuo käyttöön uuden taajuuskaistan ja lisää kapasiteettia verkkoon. Näin jokaiselle verkossa olevalle voidaan taata järkevä nopeus. Se hyödyttää myös 4G-käyttäjiä, sillä sillekin puolelle tulee uusia taajuuksia.”
5G lunastaakin paikkansa silloin, kun verkossa on ruuhkaa ja dataa pitää siirtää vailla viivettä. Tällainen tilanne on luvassa, jos verkkoon tulevaisuudessa liitetään esineitä jääkaapeista autoihin – ja arjessa on yhä tarve striimata elokuvaa tai pelata nettipeliä.
”Suomen voitettua jääkiekon maailmanmestaruuden olisin halunnut lähettää Kaisaniemestä Instagram-videon, mutta 4G-verkko oli ruuhkautunut. 5G olisi tällaisessa tilanteessa toiminut”, Mustakallio kuvailee.
Hänellä itsellään on ollut 5G-puhelin käytössä viime kesästä saakka, ja nopeustestejä onkin tehty sen voimin. Torsti Yrjänän kotialueella 5G:tä ei vielä ole, joten hän ei ole hankkinut 5G- laitettakaan.
”Mutta bongailun myötä on paljastunut, että tukiasemien antenniratkaisut mahdollistavat 5G:n nopean tulon.”
Mt-tech-bloggareiden vinkit
Cellmapper-palvelu: ”Kertoo, missä tukiasemat sijaitsevat, ja tallentaa tietoa niiden kuuluvuudesta, kun käyttäjät kulkevat ulkona.”
Elisan OmaYhteisö: ”Jos verkossa on surkeat nopeudet, yhteisö ratkoo tämän äkkiä.”
TechBBS-foorumi: ”Hyvä 5G-keskustelu, loistavia artikkeleita ja vinkkejä laitteista.”
Lue lisää
Paulin pelivideot testasi 5G-mobiililiittymää