5G Kotinetti ratkaisi perheen verkko-ongelmat

Heinosen perheen omakotitalossa verkko pätki ja hidasteli, kunnes he ottivat käyttöön Elisan 5G Kotinetin. 5G-liittymä yli kymmenkertaisti verkon nopeudet ja vakautti yhteydet.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Vesa-Matti Väärä

Vanhan rintamamiestalon yläkerran työhuoneessa Tuomas Heinonen, 34, lataa isoa tiedostoa tietokoneeltaan asiakkaalle. IT-alan konsulttina Helsingissä työskentelevä Heinonen on etätöissä kotonaan Vasaramäen omakotitaloalueella. Aiemmin hän olisi tiedoston latauksen aikana ehtinyt valmistaa vaikka lounaan alakerran keittiössä. Sen verran hidas netti oli aiemmin.

5G Kotinetti Elisa
Tuomas Heinonen työhuoneessaan. Tiedostojen siirtely linjoja pitkin sujuu nyt sekunneissa.

Nyt Heinosten puutalon seinään on pultattu 5G-ulkoreititin ja yhden gigatavun tiedosto sujahtaa vastaanottajalle kymmenissä sekunneissa. Heinoset ovat ensimmäisiä suomalaisperheitä, jotka ovat ottaneet 5G Kotinetin käyttöön.

5G Kotinetti Elisa
5G Kotinetti voidaan asentaa 5G:n peittoalueella mihin tahansa omakotitaloon tai paritalohuoneistoon. Boksi tulee talon ulkoseinään. Kuva: Rabbit Visuals.

“Kun muutimme tänne, meillä oli ADSL-yhteys, joka oli aivan toivottoman hidas. Hankimmekin pian 4G-mobiilireitittimen. Silläkin latausnopeudet olivat keskimäärin noin 20 mbit/s sisään ja alle 5 mbit/s ulos”, Tuomas Heinonen kertoo.

Talo sijaitsee Heinosen mukaan jonkinlaisessa “kuopassa” ja osittain myös siksi 4G-signaalin vaihtelu vaikutti nopeuteen.

Hidas yhteys turhautti Heinosen perhettä. Tuomas tekee joka viikko osan työpäivistä etänä ja työhön liittyy paljon skype-puheluita ja tiedostojen lataamisia suuntaan ja toiseen.

“Toisinaan skype-puhelujen ruudunjako oli kuin modeemiajalta. Jos jaoin itse ruutua, se latautui skypen välityksellä pala kerrallaan kuin ennen vanhaan”, Tuomas toteaa.

Myös Tuomaksen puoliso Inka Heinonen tekee välillä etätöitä. Perheen kolme lasta, Eemil, 8 sekä kaksoset Onni ja Linnea, 5, käyttävät hekin jo verkkoa esimerkiksi lastenohjelmien katselemiseen.

5G Kotinetti Elisa
Inka Heinonen tekee 5G:n siivittämänä etätöitä kotisohvalla.

5G Kotinetti kymmenkertaisti nopeudet

Heinosen perhe selvitteli valokuidun saamista taloonsa, mutta lukuisista tiedusteluista huolimatta asia ei edistynyt. Alueella kun ei ollut tarpeeksi kiinnostuneita asiakkaita maksamaan valokuidun asentamisen hintaa, joka on noin muutama tuhat euroa.

“Kun Elisa etsi alueelta kiinnostuneita kokeilemaan 5G Kotinettiä, ilmoittauduimme mukaan. Ensin kokeiltiin pelkkää sisäpurkkia, mutta koska matka lähimpään 5G-tukiasemaan on aika pitkä, talon ulkoseinään asennettava 5G-reititin osoittautui toimivimmaksi”, Tuomas Heinonen kertoo.

Hän katsoo mobiilisovelluksesta 5G-kotiverkon nopeuksia:

“Tällä hetkellä nopeudet ovat 600–750 mbit/s sisään ja ulos noin 40 mbit/s. Nopeudet ovat yli kymmenkertaiset vanhaan verrattuna. Meillä on kotona lisäksi kodin sisäverkkoa parantavat laitteet, joten verkon kantavuus on erinomainen, vaikka asumme useassa kerroksessa”, Heinonen sanoo tyytyväisenä.

5G Kotinetti Elisa
Verkon nopeuksia voi seurata mobiilisovelluksella.

Rauhallisemmat viikonloppuaamut 5G:n myötä

Kello on seitsemän sunnuntaiaamuna. Kolme pyjamapukuista lasta kömpii television ääreen katsomaan Pipsa Possua, Pokémonia ja Näin koulutat lohikäärmeesi -sarjaa Netflixistä. Vanhemmat saavat vielä hetken aikaa nukkua.

“Aiemmin meidät saatettiin herättää aamukuudelta, koska suoratoistopalvelu tökki huonon yhteyden takia”, Tuomas Heinonen sanoo ja naurahtaa.

”On kivampi tehdä töitä, kun netti ei pätki. Jossain vaiheessa verkkomme oli niin kehno, ettei edes VPN pysynyt pystyssä etätöitä tehdessä”, kertoo Inka Heinonen.

Koko perhe on tyytyväinen, että nyt voi toimia samassa kotiverkossa, eikä jokaisen tarvitse jakaa puhelimesta verkkoa pulmatilanteissa.

Aiemmin ei ollut harvinaista, että Tuomas huikkasi verkossa töitä tekevälle vaimolleen, että “vaihda omaan nettiin, jotta voin katsoa Netflixistä ohjelmaa”.

“Verkossa olevia laitteita oli yksinkertaisesti pakko välillä karsia, kun verkkoyhteys alkoi pätkiä. Wifistä otettiin pois kännykät ja tietokoneet”, Tuomas kertoo.

5G Kotinetti Elisa
Heinosen lapset katsovat lastenohjelmia tabletilta.

Kotiverkossa on yllättävän paljon laitteita

“Yllättävän moni asia on meillä netissä, joten kaistaa ja nopeutta kyllä tarvitaan”, Tuomas Heinonen sanoo ja kaivaa esiin reitittimen sovelluksen, josta voi seurata verkon nopeuden lisäksi siihen liittyneitä laitteita.

“Täällä kotiverkossa on tällä hetkellä 20–30 eri laitetta. Perheen puhelimet, tabletit, tietokoneet, televisio, kaiuttimet, pleikkari, Nintendo, maalämpöpumppu ja autokin näkyy olevan yhteydessä”, Tuomas luettelee.

Heinosen perhe otti 5G Kotinetin aluksi vain kokeiluun, mutta se on koko perheen mielestä nyt tullut heille jäädäkseen.

5G Kotinetti on edullinen vaihtoehto valokuidulle

Langaton 5G-laajakaistaliittymä on edullinen vaihtoehto niille, jotka asuvat 5G:n peittoalueella ja haluavat nopeat verkkoyhteydet kotiin. Valokuitu tarjoaa saman nopeuden ja yhtä vakaat yhteydet, mutta se on hieman kalliimpi eikä ole kaikilla alueilla mahdollinen.

5G Kotinetin voi asentaa mihin tahansa omakotitaloon tai paritalohuoneistoon, joka sijaitsee 5G-alueella. Suurten tai monikerroksisten huoneistojen sisäverkon kantavuutta parantaa, jos asentaa lisäksi mesh-laitteet.

Lisätietoa Elisan 5G Kotinetistä

5G-peittoalueet 

Tutustu 5G-liittymiin ja -laitteisiin

Testaa verkkosi nopeus

Lue lisää

Näin 5G muuttaa arkeamme

5G-reitittimien hyödyt

5G vauhdittaa mobiilipelaamista