Koodaaminen on ideoiden taikomista todeksi

Antti Niittymaa palkattiin koodariksi jo kouluikäisenä. Nyt hän koordinoi Elisan online-palveluiden asiakaskokemuksen teknistä kehitystä. Siinä välissä hän on ollut käynnistämässä muun muassa miljoonien käyttäjien verkkomediaa.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta

Nimi Antti Niittymaa, 38 Koulutus peruskoulu. Työ Senior Development Manager Sofware Service -yksikössä, Online Customer Experience -osastolla. Elisalla lähes 20 vuotta Harrastukset metalli- ja kantrimusiikki, sci-fi-kirjallisuus, matkustaminen, tatuoinnit ja kaikki tietokoneisiin liittyvä.

Johdan työkseni Elisan online-palveluiden asiakaskokemuksen teknistä kehitystä. Työhöni kuuluu muun muassa pitää huolta, että Elisan käyttäjätunnuksen käyttäminen kaikissa palveluissa on mutkatonta ja helppoa. Olen aiemmin tehnyt muun muassa sähköpostijärjestelmien suunnittelua ja puhelinkeskuksiin liittyvien laitteiden ylläpito- ja kehitystyötä. Suunnittelin aikoinaan myös Saunavisio-palvelun, josta kehitettiin Elisa Viihde. Olen ollut myös mukana käynnistämässä Elisan kansainvälistä EpicTV-verkkomediaa.

Koulunpenkiltä töihin koodariksi

”Olen aina ollut nopea oppimaan asioita, mutta keskeytin silti lukion ekan luokan jälkeen. Olin nuori ja levoton, ja oli hauskempaa olla tyttökaverin kanssa kuin istua koulun penkillä. Isälläni oli tietokoneliike ja olin pienestä pitäen puuhannut siksi koneiden kanssa. Osasin paljon jo 10-vuotiaana, ja 16-vuotiaana olin koodannut huvikseni verkkosivuja ja vaikka mitä.

Sain 17-vuotiaana töitä verkko- ja sähköpostipalveluiden ylläpitäjänä pienestä turkulaisesta it-yrityksestä. Se oli yksi yrityksistä, jotka aikanaan yhdistyivät ja joista syntyi Saunalahden serveri. Sain jatkaa töitä Saunalahdella, mutta tuli muutto Helsinkiin. Saunalahdelta siirryinkin kaupan myötä Elisalle 2005. Elisalla olen ollut siitä asti.

Meillä on ohjelmistokehityksessä hyvin erilaisia ihmisiä. Osa on tullut alalle itse oppimalla, osalla on esimerkiksi diplomi-insinöörin koulutus. Meillä on hyvä henki ja erinomaiset mahdollisuudet työkiertoon.”

Koodari nauttii palvelujen tekemisestä

”Koodari nauttii, kun hän saa aikaan palvelun koodaamalla. Valitsemalla tietyt ratkaisut voi idean taikoa kuin tyhjästä palveluksi, jolla voi yhtäkkiä olla jopa neljä miljoonaa käyttäjää. Se on tässä työssä hienoa.

Ohjelmistoalan tekijät, niin koodarit kuin käyttöliittymiä suunnittelevat ovat onnistuneet työssään, kun asiakas ei edes ajattele käyttöliittymää tai sitä, miten palvelu toimii. Tavoitteena työssä onkin tehdä ihmisten digitaalinen elämä soljuvaksi.

Nykyään en itse käytännössä enää koodaa vaan johdan sitä työtä. Se tarkoittaa käytännössä paljon kommunikointia, ideointia ja ongelmien ratkaisemista tiimin kanssa.”

It-ala muuttuu vauhdikkaasti

”It-ala muuttuu todella nopeasti monessa mielessä. Kun aloitin työt 20 vuotta sitten, internet oli pienen porukan juttu. Nyt kaikki toimii siellä.

Ala eli hurjaa nousukautta 1990-luvulla. Silloin reissasin itsekin pitkin maailmaa pistämässä Jippii Groupin koneita kasaan Saksassa ja Espanjassa. Olin vain parikymppinen, mutta lensin bisnesluokassa ja allekirjoitin isoja sopimuksia. Oli opettavaista, kun silloinen it-kupla yhtäkkiä puhkesi. Siitä oppi sopivalla tavalla nöyryyttä. Näin, että kaikki voi nousta ja kaatua nopeastikin. Sellainen pistää arvot paikoilleen ja saa satsaamaan jatkuvaan uuden oppimiseen.”

Esimiehet kannustavat hyviin suorituksiin

”Parhaita esikuviani työssä ovat olleet innovatiiviset ja rohkeat esimieheni. He ovat kannustaneet minua aina uusin suorituksiin sopivasti haastaen, vaatien ja palkiten. He ovat puskeneet ideoita eteenpäin energisesti ja mitään pelkäämättä. Meillä ihmisiin myös luotetaan. Sain itsekin olla rakentamassa ulkomailla Elisan ison kansainvälisen startupin, extreme-urheilua esittävän EpicTV:n, tekniikkapuolta. Palvelu toimii yhä ja sillä on neljä miljoonaa käyttäjää.

On hienoa, että työelämässä huomioidaan myös perhe-elämä. Kun oma poikani alkoi kutsua minua reissuisäksi, tiesin, että oli aika siirtyä matkatyöstä kotimaahan, ja työnantaja järjesti asian. Myös etätyötä on mahdollista tehdä, ja siihen suorastaan kannustetaan.”

Rohkea kokeilukulttuuri on innostavaa

”Arvostan elisalaisen johtamisen henkeä, että kaikki on mahdollista ja kaikkea kokeillaan. Kehitystyötä tehdään nopeassa tahdissa, ketterästi kokeilemalla ja epäonnistumisia pelkäämättä. Joskus tuloksena on loistavia tuotteita. Toisinaan taas tehty työ kumitetaan pois maailmankartalta, koska se ei toiminut.

Uutta ja ennennäkemätöntä ei synny, ellei kokeilla rohkeasti. Itse saan tehdä nyt kokeiluja virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden palvelujen kanssa. On kiinnostavaa visioida, miten uusilla tekniikoilla voisi palvella kuluttajia. Meilllä on Elisalla aktiivinen sisäinen chatti eli keskusteluryhmä aiheesta ja saamme mielenkiintoisia koulutuksia aiheeseen liittyen.”

Parasta on, kun pääsee kehittämään uutta

”Kiinnostavinta tässä työssä on, että aina halutessaan voi päästä kehittämään jotain uutta. Elisalla ei ole ollut tilaisuuksista pulaa. Vaikka olen ollut talossa lähes 20 vuotta, olen vaihtanut työnkuvaa 2−4 vuoden välein.

Kun saimme jossain konferenssissa idean, että tallenteet voisi tallettaa verkkoon eikä digibokseille, pomot olivat hyvin kannustavia ja saimme heti lähteä edistämään ideaa. Noin yhdeksän kuukauden kehitystyön tuloksena syntyi Saunavisio ja siitä sitten Elisa Viihde. Pian muut alan tekijät alkoivatkin tehdä vastaavia palveluita.”

Kolme asiaa, jotka työ on minulle opettanut

1. Ikinä ei saa jäädä paikalleen

2. Epäonnistumista ei saa pelätä sillä se on vain tapa oppia

3. Työssä ja elämässä pitää olla myös hauskaa.