Uudet 5G-iPhonet ovat täällä

Uusi iPhone 12 -mallisto tuo mukanaan kaivatun 5G-tuen. Neljästä vaihtoehdosta löytyy sopivat olitpa kiinnostunut kuvaamisesta, pelaamisesta tai vain tehokkaasta 5G-puhelimesta.

Teksti: Osku Kannisto

Syksyn uudet iPhone-mallit tuovat mukanaan 5G-tuen ja erinomaisen suorituskyvyn. Kaikissa malleissa on markkinoiden suorituskykyisin A14 Bionic -järjestelmäpiiri sekä kirkas ja värivoimainen oled-näyttö. Esimerkiksi aktiivinen kuvaaminen, some-tilien ylläpito, pelaaminen ja sujuva työkäyttö ovat hyviä syitä uuden iPhonen hankintaan.

iPhone 12 -mallisto on isoin kehitysaskel sitten iPhone X:n. Uusittu muotoilu kulmikkailla kehyksillä antaa ryhdikkään otteen. Näytöt ulottuvat etuosan reunoille asti. Kaikkien mallien akkukesto on entistä parempi.

Malliston kestävyyteen on kiinnitetty erityishuomiota. Lasikuoret ovat tämän hetken parasta panssarilasia. Lasipinnoitteen luvataan kestävän pudotusta neljä kertaa aiempia malleja paremmin. Kaikki iPhone 12 -mallit on ip68-suojattu: puhelimet kestävät pölyä ja upotuksen veteen jopa kuuden metrin syvyyteen puolen tunnin ajan.

Tietoturva on Applen Face ID -kasvojentunnistuksen myötä erinomaisen tarkkaa ja nopeaa.  Kamera tunnistaa kasvot kolmiulotteisesti myös pimeässä. Tunnistusta voi hyödyntää ApplePay-maksujen kanssa.

IPhoneissa käytetään entistä enemmän kierrätettyjä materiaaleja. Myyntipaketeissa ei ole enää mukana kuulokkeita eikä laturia – ainoastaan latauskaapeli. Vanhat laturit toimivat niiden kanssa.

Erikseen hankittavalla pikalaturilla puhelimet latautuvat nopeammin. Akku latautuu 50 prosentin varaukseen puolessa tunnissa. Kaikkia malleja voi pikaladata langattomasti myös uudella magneettisesti kiinnittyvällä MagSafe-laturilla. 

iPhone 12 – uuden malliston tukipilari

 

iPhone 12 on mainio valinta pitkäikäiseksi puhelimeksi aktiiviselle käyttäjälle. Puhelimen suorituskyky ja käytettävyys ovat erinomaiset.

Iso, 6,1-tuuman näyttö taipuu moneen tekemiseen. Kätevän kokoinen puhelin sujahtaa helposti taskuun. iPhone 12 on myynnissä viidessä värivaihtoehdossa: vihreä, valkoinen, musta, sininen ja product red.

Laajakulmaisen pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera. Pääkamera on varustettu optisella kuvanvakautuksella, mikä helpottaa hämäräkuvausta sekä videokuvausta merkittävästi. Kuvia parannetaan tekoälyn avulla, minkä tuloksena hyviä kuvia saa entistä helpommin tilanteesta kuin tilanteesta. 

Videoita voi kuvata 4k-tarkkuudella. iPhone 12 on ensimmäinen puhelin, jossa voi videoissa hyödyntää laajemman dynamiikan värimaailmaa Dolby Vision -laajennuksella. Videot voi puolestaan peilata uusiin hdr-televisioihin AirPlay2-tekniikan avulla.

Tallennustilaa on minimissään 64 gigatavua. Vaihtoehtoina ovat 128 ja 256 Gt.

iPhone 12 on ennakkotilattavissa. Toimitukset alkavat 23.10.

iPhone 12
Näyttö: 6,1” oled
Tarkkuus: 2532 x 1170
Tallennustila: 64, 128 tai 256 Gt
Kamerat: 12 MP (pääkamera), 12 MP (ultralaaja)
Akkukesto: 10 h videota
Yhteydet: 3G, 4G, 5G
Suojaus: IP68
Mitat: 147 x 72 x 7,4 mm
Paino: 162 g

Pieni ja tehokas iPhone 12 Mini

Syksyn uutuus on iPhone 12 Mini, joka on pienin nykyisistä 5G-puhelimista. Se on jopa kevään iPhone SE -mallia pienikokoisempi. Minin isommalle 5,4 tuuman näytölle mahtuu paljon enemmän tekstiä ja kuvia kuin SE:ssä.

Varustelultaan ja suorituskyvyltään iPhone 12 Mini vastaa isosisarustaan. Minissä on sama kaksoiskamera ja samat tallennustilan vaihtoehdot ja värit kuin isossa versiossakin. Mini tulee ennakkotilattavaksi 6.11. Toimitukset alkavat 13.11.

iPhone 12 Mini
Näyttö: 5,4” oled
Tarkkuus: 2340 x 1080
Tallennustila: 64, 128 tai 256 Gt
Kamerat: 12 MP (pääkamera), 12 MP (ultralaaja)
Akkukesto: 11 h videota
Yhteydet: 3G, 4G, 5G
Suojaus: IP68
Mitat: 132 x 64 x 7,4 mm
Paino: 133 g

Pro-mallisto hurmaa laadukkailla kameroillaan

Apple_iphone12pro-back-camera

 

Kalliimmat Pro-mallit on suunnattu aktiivikuvaajille ja tehokäyttäjille. Pro-mallien suorituskyky ja näytön laatu vastaavat iPhone 12 -malleja, mutta paremman kamerajärjestelmän lisäksi Pro-mallien tallennustila on vähintään 128 Gt. Paljon tallennustilaa tarvitseville vaihtoehtoina ovat 256 ja 512 Gt.

Pro-malleissa on pää- ja ultralaajakulmakameran lisäksi telekamera sekä LiDAR-skanneri. Se luo kuvaustilanteesta kolmiulotteista syvyyskarttaa, jota hyödynnetään tarkennuksiin hämärässä ja lisätyn todellisuuden sovelluksissa. 

Pro-mallien telekameran avulla pystyy zoomaamaan lähemmäs kohteeseen täydellä tarkkuudella ilman digitaalista zoomia. Optinen kuvanvakautus on käytössä pää- ja telekameroissa. Sen ansiosta voidaan kuvata käsivaralta näyttäviä videoita ja kuvia myös hämärässä.

Tekoälyn ja koneoppimisen avulla kuvista saadaan dynaamisia. Näin kuvassa erottuu hyvin sekä tumman että vaalean pään sävyt tukkeutumatta. Tähän eivät järjestelmäkamerat pysty.

Aktiivisia kuvaajia kiinnostaa Pro-malleihin saapuva ProRAW-ominaisuus, joka mahdollistaa kuvien jälkieditoinnin erittäin monipuolisesti suoraan Kuvat-sovelluksessa esimerkiksi tumman ja vaalean pään hienosäätöä varten.

Videokuvauksessa on kiinnitetty erityishuomiota hämäräkuvaukseen, joka onnistuu nyt merkittävästi aiempaa laadukkaammin. Videoita voi Pro-malleilla kuvata 4K-tarkkuudella Dolby Vision hdr-väreissä aina 60 kuvaa sekunnissa, toisin kuin perusmallei 30 kuvaa sekunnissa sijaan. Näin liikkeet tallentuvat sulavampina.

iPhone 12 Pro sopii paljon kuvaavalle

iPhone 12 Pro on suunnattu aktiivisille kuvaajille, jotka haluavat tehokkaan ja helppokäyttöisen puhelimen. Huikeiden kuvausominaisuuksien ohella uudessa mallissa on aiempia malleja isompi 6,1-tuuman näyttö.

Kamerat rekisteröivät aiempaa enemmän valoa, joka heijastuu tarkempina yksityiskohtina varsinkin hämärässä kuvatessa. Yötilaa voi käyttää pääkameran ohella ultralaajakulmakameralla. Hämärässä tarkennus onnistuu jopa kuusi kertaa nopeammin.

Tutun Lightning-liitännän kautta voi käyttää lisälaitteita, joita iPhoneille on tehty paljon. Kännykkään voi liittää esimerkiksi ulkoisia mikrofoneja, jotka parantavat äänenlaatua videoidessa.

iPhone 12 Pron muistivaihtoehdot ovat 128, 256 ja 512 Gt. Puhelinta saa neljässä tyylikkäässä värissä: hopea, grafiitti, kulta ja Tyynenmerensininen.

Ennakkotilaukset alkoivat 16. lokakuuta ja toimitukset 23.10.

iPhone 12 Pro
Näyttö: 6,1” oled
Tarkkuus: 2532 x 1170
Tallennustila: 128, 256 tai 512Gt
Kamerat: 12 MP (pääkamera), 12 MP (ultralaaja), 12 MP (2x-tele), LiDAR
Yhteydet: 3G, 4G, 5G
Akkukesto: 11 h videota
Suojaus: IP68
Mitat: 147 x 72 x 7,4 mm
Paino: 187 g

Isonäyttöinen some-kuvaajan iPhone 12 Pro Max

6,7-tuumaisella näytöllä varustettu iPhone 12 Pro Max on suurin iPhone ikinä. Maxissa on tehokäyttäjille suunnattu isompi akku. Isolta ja väritarkalta näytöltä hoituu kuvien ja videoinnin ohessa vaikka verkkokaupat tai työsähköpostit ilman tarvetta tietokoneelle.

Maxin kameravarustus poikkeaa edukseen 12 Pro -mallista. Pro Max -mallissa pääkameran kenno on 47 prosenttia suurempi. Sen optinen kuvanvakain on toteutettu kuten uusimmissa järjestelmäkameroissa. Telekamerassa optinen zoom yltää isompaan 2,5x-suurennokseen Pro-mallin 2x-suurennoksen sijaan.

Isomman Max-mallin ennakkotilaukset alkavat 6.11.

iPhone 12 Pro Max
Näyttö: 6,7” oled
Tarkkuus: 2778 x 1284
Tallennustila: 128, 256 tai 512Gt
Kamerat: 12 MP (pääkamera), 12 MP (ultralaaja), 12 MP (2,5x-tele), LiDAR
Yhteydet: 3G, 4G, 5G
Akkukesto: 12 h videota
Suojaus: IP68
Mitat: 161 x 78 x 7,4 mm
Paino: 226 g