Mobiililiittymän toimivuuden parantaminen - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Mobiililiittymän toimivuuden parantaminen

Kokosimme alle vinkkejä joiden avulla voit parantaa mobiiliyhteytesi toimivuutta.

Ratkaise mobiililiittymien, mobiilinetin ja kiinteän laajakaistan häiriötilanteet – klikkaa Verkkoapuriin!

Mikä voi olla syynä huonoon toimivuuteen?

  • tekniikaltaan vanha laite
  • maastonmuodot, esim. lähistöllä sijaitsevat mäet
  • ympäröivät rakennukset ja sisätiloissa asunnon/rakennuksen materiaalit, esim. selektiivilasit ikkunoissa
  • mobiiliverkon tukiaseman sijainti tai hetkellinen ruuhka/häiriö tukiasemassa
  • joskus jopa vallitseva säätila, kuten talvella lumisade ja lumen määrä

Miten parantaa toimivuutta?

Testaa toimiiko laite paremmin toisessa huoneessa tai sijainnissa

Tutki mobiiliverkon toimivuutta testaamalla toimiiko laite paremmin ulkona tai sisätiloissa toisessa huoneessa tai ikkunan lähellä. Lisätietoa saat laitteesi näytöllä, merkkivaloilla tai selainkäyttöliittymässä esitetyistä signaalin voimakkuutta kuvaavista palkeista – mitä enemmän palkkeja, sen parempi yhteys mobiiliverkkoon. Varsinkin 5G-laitteilla sijainnin pienikin muutos voi vaikuttaa signaalin voimakkuuteen huomattavasti. 

Lisäantennista apua mobiiliverkon heikkoon signaaliin

Signaalin kulku lähimpään mobiiliverkon tukiasemaan voi estyä etäisyyden, mäkisen maaston tai lähellä olevien rakennusten vuoksi tai heiketä merkittävästi läpäistessään seinän tai ikkunan. Jos mobiiliverkon signaali on heikko, saattaa lisäantennista olla apua mobiililaajakaistan toimivuuteen. 

Tietoa lisäantenneista > 

Mobiiliverkon parannustyöt

Katso onko alueellesi tulossa parannuksia 4G-verkkoon. Kartaltamme näet myös 5G-verkon peiton. 

Katso mobiiliverkon kuuluvuus ja parannukset > 

WiFi-puheluista apua, jos mobiiliverkon kuuluvuus on sisätiloissa heikko

Elisan WiFi-puhelu parantaa puheluiden toimivuutta, jos mobiiliverkon kuuluvuus sisätiloihin on heikko, mutta tilasta löytyy hyvä laajakaista WiFi/WLAN-verkko. WiFi-puhelulla voit soittaa ja vastaanottaa puheluita omalla puheliittymälläsi laajakaistan WiFi/WLAN-verkkoa käyttäen. 

Lue lisää ja ota Elisa WiFi-puhelut käyttöösi >

Mobiilireitittimen ja laitteen (tietokone, tabletti, puhelin) välinen etäisyys

Jos olet yhdistänyt tietokoneen, tabletin tai muun laitteen käyttäen mobiililaajakaistareitittimen luomaa langatonta verkkoa (WLAN/WiFi) kokeile toimiiko yhteys paremmin, kun tietokoneesi tai muu laite on reitittimen vieressä. 

Katso vinkit langattoman verkon käyttöön >

Tarkista onko laitteellesi ohjelmistopäivityksiä

Tarkista onko laitteellesi saatavilla päivityksiä. Laitteiden ohjelmistopäivitykset tuovat laitteille uusimmat ominaisuudet ja mahdollisia parannuksia laitteen toimivuuteen.

Puhelimet >
Mobiilireitittimet >  

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeet ja vinkit

VIDEO: Traficomin kolme vinkkiä miten parantaa kännykän kuuluvuutta kotona

Traficomin ohjeen kuuluvuuden parantamiseen löydät täältä.

Tekstityksen saa päälle tekstilaatikko-painikkeesta videon alareunasta.

Matkaviestinverkon toistinten käyttö ei ole sallittua Suomessa. Toistimet aiheuttavat vakavia häiriöitä radioverkoille, sillä ne toistavat kaikkien matkaviestinverkkojen signaaleja näiden tasosta huolimatta. Traficom valvoo laittomien toistinten asennuksia ja löydetyistä toistimista tehdään tutkintapyyntö poliisille.

Lisäantennista tai 5G Kotinetistä apua toimivuuteen ja kuuluvuuteen

5G Kotinetti omakotitaloon tai paritaloon

Huippunopea ja toimintavarma 5G-verkko tarjoaa laadukkaan netin koko perheelle. Ruuhkaton yhteys sujuvoittaa etätöitä, mahdollistaa verkkopelaamisen ja suoratoistapalvelujen katsomisen. Koko kodin kattava langaton verkko mahdollistaa nopean netin kaikille kodin laitteille. Saat liittymän, asennuksen ja laitteet kerralla helposti.

Saat 5G Kotinetin käyttövalmiiksi kotiisi asennettuna jopa neljässä viikossa ilman kaivuutöitä. 

Lue lisää Elisan 5G Kotinetistä >

Ympärisäteilevä antenni kerrostaloon ja kaupunkiympäristöön sekä veneisiin ja autoihin

Jos asut kerrostalossa, suosittelemme ympärisäteilevää antennia, esim. helpoiten asennettavaa pöytäantennia. Emme voi kuitenkaan luvata, että se toisi parannusta kuuluvuuteen.

Pöytäantenni on ympärisäteilevä antenni ja se on tarkoitettu työpöydälle tai esim. näytön päälle (klipsillä asennettava versio). Antenni on suuntaamaton eli se kaappaa signaalit joka suunnasta. Ympärisäteilevä antenni on toimiva ratkaisu erityisesti kaupunkiympäristössä, korkeiden rakennusten keskellä ja kerrostaloissa.

Muista myös tarkistaa, että saat liitettyä antennin omaan reitittimeesi. Jos reitittimen liitin ei sovi antenniin, apuna voi käyttää erilaisia sovittimia. Kannattaa kuitenkin ostaa suoraan yhteensopiva antenni, sillä sovitin heikentää aina signaalia. Myös antennikaapeli vaimentaa signaalia, joten kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyttä kaapelia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 10 metrin pituinen matalahäviöinenkin kaapeli kumoaa jo pöytäantennista saatavan hyödyn.

Ympärisäteileviä antenneja (mm. pöytäantenneja) myyvät mm. matkapuhelintarvikkeisiin ja antenneihin erikoistuneet liikkeet. Antennin valinnassa suosittelemme kysymään apua myyjältä.

Ympärisäteilevä antenni on hyvä hankinta veneisiin tai autoihin

Ympärisäteilevää antennia suosittelemme vahvistamaan mobiililaajakaistan kuuluvuutta, kun yhteyttä käytetään liikkuvassa kohteessa eli esimerkiksi autossa tai veneessä. Matkapuhelimissa on käytössä ympärisäteilevät antennit.

Ulkoantenni omakotitaloon tai mökille

Ulkoantenni on tehokkain ratkaisu huonolla kuuluvuusalueella. Antenni voidaan suunnata tukiasemaa kohti ja saavuttaa näin parempi kuuluvuus. Ulkoantennit muistuttavat televisioantenneja ja ne kiinnitetäänkin televisioantennin tavoin esimerkiksi seinään tai televisioantennin kanssa samaan antenniputkeen.

Parhaan tuloksen saa kahdella antennilla tai MIMO-antennilla (MIMO-antennissa on 2 tai useampi antenni yhdessä). Mitä tehokkaamman antennin hankkii, sitä vahvemman signaalin saa ja sen myötä nopeamman ja luotettavamman yhteyden. Haravamalliset ovat kaikkein suuntaavimpia ja sen myötä tehokkaimpia.

Muista tarkistaa, että saat liitettyä antennin omaan reitittimeesi. Jos reitittimen liitin ei sovi antenniin, apuna voi käyttää erilaisia sovittimia. Kannattaa kuitenkin ostaa suoraan yhteensopiva antenni, sillä sovitin heikentää aina signaalia.

Myös antennikaapeli vaimentaa signaalia, joten kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyttä ja matalahäviöistä kaapelia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaapelien yhteispituus ei saa ylittää 15–20 metriä.

Ulkoantenneja myyvät mm. matkapuhelintarvikkeisiin ja antenneihin erikoistuneet liikkeet. Ulkoantennit maksavat noin 50-300 euroa. Antennin valinnassa suosittelemme kysymään apua myyjältä. Katso myös mitä asioita kannattaa ottaa huomioon antennia valitessa.

Mitä ottaa huomioon ennen lisäantennin hankintaa?

Tarkista, että nykyisessä reitittimessäsi on lisäantennille liitäntämahdollisuus.

  • Mobiilireitittimestä riippuen liitäntäpaikkoja on yksi tai kaksi (TS9 tai SMA). Tämän voit tarkistaa käyttämäsi reititinmallin ohjeista.

Selvitä ennen lisäantennin hankintaa mitä taajuusalueita antenni tukee.

  • 4G ja 5G -verkon osalta kannattaa tarkistaa, että antenni tukee kaikkia taajuuksia. Useimmat ulkoantennit toimivat monilla eri taajuusalueilla, mutta markkinoilla on myös tietyille taajuusalueille tarkoitettuja antenneja.

Yksi antennin tärkeä ominaisuus on antennin antama vahvistus. Luku kertoo, kuinka paljon antenni vahvistaa matkaviestinverkon signaalia. Vahvistus voi vaihdella taajuusalueittain. Ulosasennettavien suunta-antennien vahvistus on tyypillisesti 7–15 dB. Suurempi lukuarvo on parempi.

Parhaaseen tulokseen pääset sijoittamalla antennin ulos ja mieluiten kattotason yläpuolelle, sillä rakenteet, kuten seinät ja ikkunat vaimentavat aina signaalia. Voit tiedustella asiakaspalvelustamme missä suunnassa tukiasema sijaitsee.

Traficomin ohjeen kuuluvuuden parantamiseen löydät täältä.

Ulkoantennin tai ulkotiloihin sopivan mobiilireitittimen asennuspalvelu

Ulkotiloihin sopivien mobiilireitittimien ja ulkoantennien asennuspalveluiden ammattilaisia löydät Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n hakupalvelusta.

Etsi alueellasi toimivia asennuspalveluiden ammattilaisia Satelliitti- ja antenniliiton nettisivuilta > 

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Omaguru vinkkaa:
Kokeile eri sijoituspaikkoja mobiilireitittimelle
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!