Älypuhelin vei mummin nettiin

Kun 77-vuotias Sirpa sai ensimmäisen älypuhelimensa, hän päätti opetella käyttöä hissukseen, mutta kuinkas sitten kävikään?

Teksti ja kuva: Krista Ahola

 

Kun Sirpa Ahola jäi aikoinaan eläkkeelle, ensimmäiset tietokoneet olivat juuri ilmestyneet Kuusamon neuvolan työpöydille. Hän opetteli käyttämään tietokonetta potilastietojen käsittelyyn, mutta internetiä hän ei ole koskaan edes kokeillut.

Kännykkänä hänellä on ollut vuosia vanha Nokian simpukkamallinen puhelin. Sillä on puhuttu puhelut ja lähetetty tekstarit.

Tyttärien houkutteluista huolimatta Sirpa ei ollut ostanut tietokonetta tai älypuhelinta. Ei, vaikka sillä olisi voinut tilata junalippuja tai maksaa laskuja. Kiinnostuksen herätti vasta Sirpan nuoremman siskon arpajaisissa voittama iPad ja tämän esimerkki.

Kun Sirpa sai syntymäpäivälahjaksi yksinkertaisen Doro-älypuhelimen, hän päätti opetella myös käyttämään sitä – mutta omaa tahtiaan hissukseen. Ei haittaisi, vaikka siihen menisi vuosia.

Näin Sirpa otti kännykän haltuun kuukaudessa

1. Lapset auttoivat alkuun

”Helsingissä asuva tytär oli kylässä Sotkamossa viikonlopun, ja kaiken hälinän keskellä hän asensi uuden puhelimen käyttökuntoon.

Ajattelin, että saattaisin heidän lähdettyään palata vielä vanhaan puhelimeen, mutta harmi kyllä sim-kortti katkaistiin uuteen puhelimeen sopivaksi, eikä paluuta enää ollut. Alkuun jännitti: mitä jos se ei toimikaan ja olen täällä pelkästään puhelimen varassa?

Puhelimen perustoiminnoissa on ollut opettelemista. Pyyhkäisy ja näpäyttäminen tuntuvat erikoisilta, kun on aina painanut nappeja. Onneksi puhelimessa on ”kotinäppäin”, jolla pääsee aina takaisin alkuun, jos menee väärin.

Ensimmäisen viikonlopun aikana harjoittelimme soittamista ja vastaamista, tekstiviestejä ja herätyksen laittamista.

Soitin vahingossa monelle kaukaiselle tutulle ja sukulaiselle, kun sormi osui väärin. Mutta tulipahan vaihdettua kuulumisia pitkästä aikaa. Tytär asensi puhelimelle myös 112-sovelluksen.”

2. Karttasovellus tuli tutuksi ja ensimmäistä kertaa netissä

”Käydessäni Kuusamossa kokeilin huvikseni painaa kartan kuvaa. Hyvin puhelin tiesi, missä olen. Tätä voisin käyttää esimerkiksi Helsingissä, jos joskus menee pää sekaisin keskustassa liikkuessa.

Myös säätilaa olen seurannut kännykästä. Sotkamon sään näen parhaiten ikkunasta ulos katsomalla, mutta Kuusamon, Kittilän, Kajaanin ja Helsingin säät katson puhelimesta joka päivä.

Painoin myös vahingossa jotain nappia, josta pääsi lukemaan uutisia. Tytär kertoi myöhemmin, että olen nyt käynyt ensimmäistä kertaa internetissä.”

3. Liput kännykkään

”Kuljen tyttären luo Helsinkiin junalla, ja tavallisesti joku muu ostaa minulle lipun tietokoneella ja tulostaa paperille.

Kännykällä ostettua junalippua en uskalla vielä kokeilla, joten ostin taas lipun tutulla tavalla – mutta sepä ilmestyikin yllättäen myös kännykkään.

Katselen itsekseni lippua puhelimeltani, mutta konduktöörille näytän vielä paperista tulostetta.”

4. Mobiiliostamista opettelemassa

”Olen aikaisemmin ostanut ratikkalipun tekstiviestillä, mutta nyt tytär latasi puhelimelleni HSL:n mobiililippusovelluksen.

Sillä ostaminen vaikuttaa helpolta, mutta kun piti ostaa toinen lippu lapsenlapselle, se oli vielä liian hankalaa. Palasin tutun tekstiviestilipun käyttöön. Mobiililippua voin kokeilla uudestaan, jos ostan vain itselleni.”

5. Kännykkäkin kerää tietoa

”Uusi kännykkä kyselee minulta kaikenlaista: Esimerkiksi, viihdyinkö Linnanmäellä. Kerran kysyttiin mielipidettä autokorjaamosta, vaikka todellisuudessa olin käynyt vain kylässä korjaamon naapurissa. Olen vastannut aina niihin kysymyksiin. Se on ihan mukavaa. Joku saa ehkä vastauksistani hyödyllistä tietoa. Mutta siitä autokorjaamosta en vastannut.”

6. Kauniita ja rohkeita voi katsella tien päällä

”Minua on kiinnostanut, miten voisin katsoa televisio-ohjelman jälkikäteen, jos se on jäänyt tv:stä katsomatta. Tytär asensi uudelle kännykälle Yle Areenan ja katsoin jo siitä vähän uutisia.

Haluaisin myös kokeilla MTV3:n vastaavaa sovellusta, jotta voisin katsoa edellisen jakson Kauniita ja Rohkeita. Junassa paluumatkalla löysin jo itse puhelimesta kohdan, josta pääsin lukemaan, mitä sarjassa oli tapahtunut sitten viime jakson.”

7. Helppoa asioimista mobiilisti

”Seuraavaksi aion opetella laskujen maksamisen kännykällä. Tähän asti olen vienyt aina maksupalvelukuoren pankin lokeroon. Tytär näytti jo minulla omia pankkitunnuksiaan ja selitti sitä toimintatapaa. Seuraavaksi käyn hakemassa pankista itselleni sellaiset tunnukset.”