Vanhemmat etätöissä ja alle kouluikäiset samassa tilassa? Etätyö lasten kanssa ei ole ihan helppo yhtälö. Kokosimme parhaat vinkit lasten viihtymiseen ja etätyörauhan takaamiseen.
Teksti: Elina Jäntti
1. Tehkää päiväjärjestys yhdessä
Tehkää yhdessä päivä- tai viikkoaikataulu, johon kirjataan, milloin tehdään töitä tai omia touhuja, milloin pidetään taukoja ja milloin vietetään vapaa-aikaa. Päiväohjelman voi tehdä myös alle kouluikäisten lasten kanssa vaikka piirtämällä havainnollistavat kuvat ja värittämällä ne. 5–6-vuotias voi kirjoittaa tikkukirjaimilla mallin mukaan omia toiveita. 6-vuotiaan kanssa voi sopia, että vanhemman töiden ajan ohjelmassa on esikoulutehtäviä.
Suunnittelussa on hyvä muistaa, että alle kouluikäisten lasten keskittymiskyky on rajallinen. Kolmevuotias lapsi jaksaa yleensä keskittyä yhteen omaan tekemiseen 15 minuuttia ja kuusivuotias jo puoli tuntia, mutta aika vaihtelee yksilöllisesti.
Erityisesti 3-vuotiaat ja sitä nuoremmat tarvitsevat vielä lepohetken tai päiväunet. Jos lapsi ei nuku, lepohetki voi olla vaikkapa lastenohjelman katselu, jonka aikana vanhempi voi keskittyä työhön.
“Päiväjärjestykseen kannattaa merkata myös kivoja juttuja, joita odottaa, vaikkapa illan lettukestit tai luontoretket yhdessä”, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava.
Mitä enemmän ulkoiluja päivään saa mahtumaan, sen parempi: kun lapsi saa purettua energiaa ulkona liikuen, myös omiin leikkeihin rauhoittuminen onnistuu paremmin.
2. Tankkaa huomiota ennen kuin pitää olla hiljaa
Kotona työskentely voi tuntua erityisen hankalalta, jos lapsi kärttää huomiota juuri silloin, kun pitäisi keskittyä tärkeään työtehtävään. Touhua siis lapsen kanssa oikein kunnolla ennen työtehtävää ja sitten keskitytte hetkeksi omiin touhuihinne.
“Yleensä lapsella on erityinen huomion tarve vanhempaa kohtaan, jos huomiota ei ole vähään aikaan saanut”, Marie Rautava sanoo.
Joillekin lapsille voi toimia munakello: 6-vuotias voi osata jo itse käydä tarkistamassa, kauanko pitää vielä omatoimisesti leikkiä ennen kuin saa taas häiritä vanhempaa.
Joskus on vain hyväksyttävä, että poikkeustilanne vaatii luovia ratkaisuja ja että nyt lasten äänet ovat osa työtilanteita.
3. Pidä päivärytmi samanlaisena kuin ennen
Pienet lapset tykkäävät rutiineista ja ennakoitavuudesta. Siksi on tärkeää, että päivärytmi muistuttaisi tavallista arkea myös poikkeusoloissa.
“Tutun rytmin ja tuttujen asioiden toistuminen rauhoittaa lasta ja voi siten helpottaa myös vanhemman etätyön tekemistä. Lapselle voi sanoa ja hän oppii, että päivään kuuluu aika, jolloin äiti tai isä keskittyy työhön”, Marie Rautava sanoo.
4. Käytä kehittäviä ja turvallisia pelejä ja sovelluksia
Kun etätyö vaatii vanhemman huomiota, digipelaamista voi mahtua päiväohjelmaan lyhyiden hetkien verran. Pienten lasten ilmaissovellukset kannattaa tarkistaa: jotkut ilmaispelit voivat sisältää aikuisille suunnattuja K-18-mainoksia.
“Lapsille suositeltu ruutuaikakin voi hieman venyä poikkeusaikoina, mutta yrittäisin silti pitää rajoista kiinni, sillä jos lapsi tottuu olemaan laitteilla pitkiä aikoja, voi olla vaikea palata takaisin normaaliin arkeen”, neuvoo Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto.
Alle kouluikäisille suunnattuja kehittäviä ja turvallisia mobiilipelejä löytyy esimerkiksi Pikku Kakkosen sovelluksesta (android, iOS). Pikku Kakkosen Eskari-sovellus (android, iOS) tarjoaa tekemistä esikouluikäisille tai hieman nuoremmillekin. Viihdevintiöt-sivustolta löytyy paljon turvallisia peli- ja sovellusvinkkejä pienille lapsille. Kasvatusalan ammattilaisten suunnittelemia
Oppi&ilo-verkkopelejä voi pelailla tietokoneella.
Peleille loistava vaihtoehto ovat kirjasovellukset: esimerkiksi Lukulumo-sovelluksesta löytyy nyt päiväkoti-ikäisille ilmaista luettavaa, ja monissa sähköisissä kirjapalveluissa, kuten Elisa Kirjassa, on myös lastenkirjallisuutta.
5. Kokeile lapsenvahteja etäyhteydellä
Mobiililaitteita kannattaa käyttää luovasti. Jos vanhemmalla on työpuhelu tai -palaveri, voisiko esimerkiksi isovanhempi, sukulainen tai kummi toimia virtuaalilapsenvahtina, jutella lapsen kanssa tai kommentoida tämän leikkejä kännykän videokuvayhteydellä?
“Myös päiväkotikaverin kanssa voi ottaa videopuhelun, jossa lapset voisivat kokeilla vaikka leikkiä nukkeleikkiä ja höpötellä toisilleen”, Paula Aalto ehdottaa.
Videopuheluita voi soittaa helposti monilla eri sovelluksilla: vaikkapa WhatsAppin videopuhelu-toiminnolla.
6. Käytä medioita monipuolisesti
Päiväohjelmaan voi sisällyttää myös lapsen lempiohjelman tai -elokuvan tai etsiä yhdessä uutta katsottavaa. Yleensä nämä ovat takuuvarmoja rauhan tuojia, kun etätyö vaatii vanhemman huomion. Muista kuitenkin, että neljän tunnin Ryhmä Hau -maraton ei välttämättä ole paras vaihtoehto, vaan välillä on hyvä tehdä muuta.
“Suositeltavaa on, että myös median käyttö on monipuolista. Pelaamisen tai ohjelmien katselun rinnalle voisi ottaa tekemistä, jonka avulla lapsi oppii aktiiviseksi mediankäyttäjäksi: voisiko lapsi esimerkiksi tehdä lyhyen videon omasta päivästään? Paula Aalto vinkkaa ideoita.
Myös motorisesti aktivoivia videoita kannattaa suosia: pitäkää liikunnallinen tauko yhdessä ja kokeiltaa esimerkiksi YouTubesta Olohuonesirkus-sarjan liikkeitä tai Jumppakissan taukojumppaa. Myös Fröbelin palikoiden vauhdissa liikettä syntyy.
Lue lisää
Vinkit elokuviin ja sarjoihin eri-ikäisille lapsille
Lapsen ensipuhelin on tärkeä valinta
Onko lapsi liikaa laitteilla? Ruutuaika haltuun näillä vinkeillä