Janne Reponen siirsi 3D-visualisointeja tekevän toimistonsa Lappiin kolmeksi kuukaudeksi. Etästudio rakentui hotellihuoneeseen ja toimivan verkkoyhteyden tarjosi 5G mobiilireititin.
Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Janne Reposen arkisto
Janne Reponen oli puolisoineen suunnitellut hiihtolomaa Lappiin. Sitten tuli korona ja suunnitelmat peruuntuivat. Kun edellisvuodenkin hiihtoreissu Lappiin oli peruuntunut, Reponen päätti järjestää asiat niin, että seuraaville lumille päästäisiin pohjoisiin maisemiin. Ratkaisu oli pitempi aika Lapissa ja etätyöt.
Etätöiden toteuttaminen vaati hieman säätöä, mutta lopulta kaikki meni paremmin kuin pariskunta olisi ikinä uskonut. Siinä auttoi lopulta maitopurkin kokoinen ja mukana kulkeva 5G-reititin.
Hotellihuoneeseen rakennettiin toimiva etästudio
Lahden muotoiluinstituutista huonekalusuunnittelijaksi valmistunut Reponen tituleeraa itseään 3D-artistiksi. Hänen Rendeko-niminen yrityksensä tekee 3D-visualisointeja muun muassa rakennusyrityksille, arkkitehdeille, mainostoimistoille ja muotoilijoille. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kalustettujen tilojen tai ympäristöön sijoitettujen rakennuksien virtuaalisia mallinnuksia 3D-kuvina tai -videoina ennen kuin niitä on oikeasti olemassa. Kolmiulotteiset kuvat ja varsinkin animaatiot ovat raskaita tiedostoja ja niiden liikuttelu verkossa vaatii nopeaa kaistaa.
Reposen tekemä työ vaatii kaksi tietokonetta ja näyttöä sekä hyvän verkkoyhteyden.
“Ensimmäiset viisi viikkoa olimme Levillä lomahuoneistossa ja pärjäsin tarjotulla nettiyhteydellä. Kun päätimme jäädä etätöihin vielä kahdeksi kuukaudeksi hotelliin, aloin työstää 3D-animaatioita ja tiesin, että hotellin wifi ei riittäisi vaikka etätyöpiste oli muutoin toimiva”, Reponen kertoo.
“3D-animaation lähettäminen asiakkaalle olisi vienyt hotellin wifissä 80 tuntia. Ongelmia tuli jo kun siirsin työtiedostoja pilveen, puolison samaan aikaan täyttämä verkkolomake hyytyi täysin”, Reponen sanoo.
Oma 5G mobiilireititin mahdollisti vaativan etätyön
Reponen tilasi ensi hätään 4G mobiilireitittimen ja oli tilaamassa siihen nettiliittymää, kun Elisan asiakaspalvelun yhteyshenkilö esitti muutaman tärkeän asian.
“Hän kertoi, että Levillä oli itse asiassa 5G ja siihen sopiva mobiilireititin maksaa saman verran kuin 4G reititin. Kaistaa olisi vain kymmenkertaisesti ja vauhtia myös. Päätös oli helppo tehdä”, Reponen kertoo.
Lopulta myöhemmin tilattu 5G mobiilireititin saapui paikalliseen K-markettiin nopeammin kuin 4G-laite, joka palautui avaamattomana.
“Asennus oli todella helppo plug and play -tyylinen. Itse 5G-mobiilireititin on myös itse asiassa yllättävän pieni ja kivan näköinen laite”, Reponen kertoo.
3D-animaatio, jonka lähettäminen olisi hotellin wifissä vienyt 80 tuntia, sujahti 5G-verkossa asiakkaalle 15 minuutissa. Reposta ilahduttaa myös pieni viive, sillä jos hän ohjaa etänä vaikkapa toisessa kaupungissa olevaa konettaan, viive on haitaksi.
5G mobiilireititin kulkee mukana mökille ja matkoille
Reponen ihastui Lappiin niin, että seuraava pidempi etätyöreissu on jo varattu syksyn ruska-aikaan. Seuraksi tulee puolison lisäksi 5G mobiilireititin.
“Siitä on ollut jo paljon iloa etätyöjakson jälkeenkin. Kun olimme vanhempieni luona, eikä verkon salasana ollut tiedossa, laitoimme 5G-laitteen vain seinään ja teimme sen luomassa wifissä töitä.”
Etätyö on tullut Reposen elämään jäädäkseen.
“Kun kone renderöi eli työstää 3D-animaatioita itsekseen valmiiseen muotoon, voin hyvin ottaa sukset alle ja lähteä nauttimaan maisemista. Ruskareissun lisäksi toiveissa siintää myös Norjan Tromsö. Juuri tämän vapauden takia ryhdyin aikoinaan yksityisyrittäjäksi. Kun on koneet ja toimiva verkkoyhteys, vapaus on todellisuutta.”
Tutustu 5G-mobiilireitittimiin
Tutustu 5G-mobiililaajakaistoihin
Lue myös:
4 syytä valita mobiililaajakaista
Lisää turvallisuutta ja mukavuutta – päivitä mökki ja koti digiaikaan