Apua kun koira karkaa – Näin pidät koirasi kiikarissa kesäreissulla

Lemmikit reissaavat myös kesälomille. Reissussa koirakin voi eksyä. Paikannuslaite varmistaa huolettomat kesäreissut. Lue myös vinkit luoksetulon opettamiseen.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Kesämökillä tai -reissussa uusi ympäristö on täynnä koiraa kiinnostavia ääniä ja hajuja. Houkutukset voivat viedä koiran karkumatkalle.

“Osa koirista haluaa olla lähellä omaa ihmislaumaansa, toisia taas vetää puoleensa vaikka metsässä liikkuvat eläimet. Hetken kiihkossa metsään sännännyt koira voi painella ojien yli ja kallioille, mutta kilometrin päässä se onkin ymmällään, miten löytää takaisin”, sanoo käyttäytymisasiantuntija Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä. 

Tutuissa paikoissa koira voi löytää kotiin kauempaakin. Vieraassa paikassa eksyneen karvaturrin kotiin saaminen vaatii usein apukeinoja.

Näin houkuttelet koirakarkulaista kotiin

Opeta koiralle luoksetulovihjeet. Kun koira tietää saavansa sanavihjettä totellessaan ison palkkion, vihje toimii paremmin vaikeissakin tilanteissa.

“Luoksetulo on yksi tärkeimmistä taidoista, jonka voi koiralle opettaa. Luoksetuloa opetetaan kutsumalla tietyllä sanalla koiraa ja palkitsemalla se hyvin, kun se noudattaa kutsua. Parhaat palkkiot kannattaa varata vahvimpaan kutsuun”, Raudasoja vinkkaa.

Karkaustilanteessa voi kokeilla houkutella koiraa sitä kiinnostavin äänin, kuten herkkupussin rapinalla tai lempilelun vinkaisulla. 

Jotkut koirat saa paikalle myös avaamalla auton ovet ja käynnistämällä moottorin.

“Jos koira yhdistää autoilun kivoihin asioihin, se voi olla pian paikalla hyppäämässä omalle paikalleen. Tällöin on hyvä palkita koira sille mieluisalla ajelulla, ettei mielleyhtymä katoa”, Raudasoja sanoo.

Näin löydät karanneen koiran

Karkulaisen paikantamisen apu on Musti ja Mirri Paikannus -laite. Pantaan tai valjaisiin kiinnitettävän laitteen ja sovelluksen avulla näkee koiran liikkeet ja sijainnin. Laitteen kautta voi myös puhua rauhoittavasti koiralle tai antaa luoksetulovihjeitä.

“Paikantimen äänimerkin voi myös opettaa vihjeeksi etsiä omistaja”, Raudasoja neuvoo.

Musti ja Mirri Paikannukseen voi määrittää turvarajat, joista tulee hälytys, jos koira ylittää ne. 

Karkuretkien varalta koiralle on hyvä hankkia Musti ja Mirri Paikannus -laite ja sovellus. Pantaan tai valjaisiin kiinnitettävä laite toimii oman SIMin avulla ja koiran liikkeet ja sijainnin näkee mobiililaitteelta. Laitteen avulla voi myös jutella koiralle rauhoittavasti. 

“Paikannuslaitteen avulla voi seurata lemmikkinsä liikkumista myös terveysmielessä. Jos eläin liikkuu keskimääräistä vähemmän, se voi kieliä vaikka sairaudesta”, Raudasoja vinkkaa.

Muistathan, että koiran kiinnipitoaika on lain mukaan myös taajaman ulkopuolella 1.3.-19.8. 

Tutustu Musti ja Mirri -paikantimeen 

Lisää tukea karkulaisten jäljittämiseen

Suomen Etsijäkoirat ry. 040-9685 985

Toimintaohjeet, kun koira on karannut 

Karkurit.fi