Elisan virtuaalinen voimalaitos lisää mobiili- ja sähköverkon häiriönkestävyyttä

Elisan mobiiliverkon tukiasemien akkureservi parantaa mobiili- ja sähköverkon häiriönkestävyyttä. Akkureservin käyttö sähköntuotannossa tasaa sähkön kulutuksen ja hintojen huippuja.

Kun sähköverkkoon tulee häiriö, esimerkiksi sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapaino häiriintyy äkillisesti, tarvitaan nopeita korjaavia toimia, jotta sähköverkko pysyy toiminnassa. Silloin yhtenä ratkaisuna apuun tulee Elisan tukiasemien akkuihin perustuva virtuaalinen voimalaitos, joka toimii osana Suomen sähköjärjestelmän automaattista taajuuden palautusreserviä. Tämä parantaa Suomen huoltovarmuutta ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. 

Mutta mikä Elisan nopeasti reagoiva virtuaalinen voimalaitos oikeastaan on? Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita tiivistää: 

“Olemme lisäämässä Elisan mobiiliverkon tukiasemien akkujen määrää ja yhdistämässä ne älykkään ohjausjärjestelmän avulla yhdeksi isoksi hajautetuksi virtuaaliseksi 150 MWh:n voimalaitokseksi, joka on osa Suomen sähköjärjestelmän säätöreserviä.” 

Huippuhintojen tasauksesta hyötyvät kaikki sähkönkäyttäjät

Käytännössä hajautettu virtuaalinen voimalaitos lataa siihen kuuluvien tukiasemien akkuja alhaisen sähkönkysynnän aikana, jolloin sähkö on edullista. Vastaavasti voimalaitoksen akuista syötetään sähköä takaisin sähköverkkoon, kun sähkönkulutus on korkealla. Näin virtuaalinen voimalaitos tasaa sähkönkulutuksen huippuja ja kalliita hintoja. Alhaisemmista hinnoista hyötyvät kaikki sähkönkäyttäjät. 

“Varavoimaa tarvitaan lisää, kun Suomessa siirrytään uusiutuviin energianlähteisiin. Tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon kasvu tarkoittaa, että sähkön tuotantoteho vaihtelee aiempaa voimakkaammin säiden mukaan, välillä äkillisestikin. Silloin tarvitaan sähkön nykyistä suurempaa tasapainottavaa varastointikapasiteettia, josta Elisan akkureservi on yksi hyvä esimerkki”, Salmenkaita kertoo. 

Hiilidioksidilaskelmien perusteella Elisan hajautettu virtuaalinen voimalaitos vähentää Suomen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 tonnia vuosittain, kun fossiilista varavoimaa tarvitaan aiempaa vähemmän sähkönkulutuksen huippuja varten. 

Sähkölinjoja

Akkureservin käyttö parantaa Suomen huoltovarmuutta

“Testasimme Elisan tukiasemien akkukapasiteettia hyödyntävää virtuaalista voimalaitosratkaisua vuoden 2022 aikana ja saimme kantaverkkoyhtiö Fingridiltä luvan käyttää Elisan akkureserviä sähkön säätömarkkinoilla Suomessa. Tämän tyyppinen sopimus on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa”, Salmenkaita kertoo.

Virtuaalinen voimalaitos, lempinimeltään DES (Distributed Energy Storage), tarjoaakin Suomen kantaverkkoon kriittisen lisäenergianlähteen, jota voidaan käyttää sähköverkon häiriötilanteessa tai huippukysynnän aikana. Siten se parantaa sähköverkon kriisinkestävyyttä. 

Virtuaalinen voimalaitos parantaa Suomen huoltovarmuutta myös toisella tavalla. Virtuaaliseen voimalaitokseen kuuluvien tukiasemien akkukapasiteetti on kolminkertaistettu. Siten voimalaitosratkaisuun kuuluva tukiasema voi toimia hätätilanteessa laajan sähkökatkon aikana jopa kolme kertaa aiempaa kauemmin.

”Jos sääennuste ennakoi kovaa myrskyä jollekin alueelle, me voimme sillä alueella ladata akustot jo etukäteen täyteen. Siten mobiili- ja viranomaisverkkojen käyttö on turvattu pidemmäksi aikaa, vaikka alueelle tulisi pitkä sähkökatko”, Salmenkaita sanoo. 

Elisan tekoälyosaaminen loi uudenlaisen vientituotteen

Elisan hajautettu virtuaalinen voimalaitosratkaisu perustuu mobiiliverkon tukiasemien akkureservin yhdistävään älykkääseen hallintaan, jossa hyödynnetään Elisan tietoliikenneverkkojen hallintaan kehitettyä tekoälyosaamista. Akkureservi latautuu automaattisesti tekoälyn ohjaamana alhaisen sähkönkysynnän aikana, jolloin sähkön hinta on alhainen. Akkuihin ladattua sähköä puolestaan käytetään, kun sähkönkulutus on huipussaan ja hinta korkealla. Teleoperaattoreille, kuten Elisalle, tämä merkitsee normaalioloissa säästöä sähkönhinnassa. 

“Teleoperaattorit ovat maailman toiseksi suurin akkujen käyttäjä. Kehittämämme ratkaisu kiinnostaa maailmalla, ja olemme tuotteistaneet sen uudenlaiseksi vientituotteeksi. Ratkaisun avulla teleoperaattorit voivat parantaa mobiiliverkkonsa luotettavuutta ja nopeuttaa omalta osaltaan energiamurrosta nollahiilisyyteen investoimalla hajautettuun akkureserviin ja sen tasapainottavaan käyttöön sähkömarkkinoilla”, Salmenkaita kertoo.  

Aiheesta lisää: Elisan virtuaalinen voimalaitos 

Lue myös:

Hyvät hakkerit haavoittuvuusjahdissa

Kolme naista ja kyberturvallisuus

Digitaalisten palveluiden saavutettavuus on jokaisen oikeus