G, H+, LTE… – mitä kirjaimet puhelimen kuuluvuuspalkkien yhteydessä tarkoittavat?

Puhelimen ruudulla näkyy usein kuuluvuuspalkkien lisäksi kirjainlyhenteitä, jotka kertovat minkä tyyppistä yhteyttä puhelin sillä hetkellä nettiyhteytenään käyttää. Alla on järjestyksessä hitaimmasta nopeimpaan listattuna mitä kyseiset lyhenteet tarkoittavat.

G

G on lyhennetty muoto termistä GPRS, joka on puhelimien käyttämistä yhteystekniikoista hitain ja tekniikaltaan vanhin. Hitaasta nopeudesta johtuen GPRS-yhteys riittää käytännössä lähinnä esimerkiksi Whatsapp-viestien lähetykseen.

E

E on lyhenne termistä EDGE, joka on hieman nopeampi versio GPRS-yhteydestä. Nopeusero näiden kahden välillä on kuitenkin melko pieni – myöskään EDGE-yhteys ei riitä juuri Whatsappia raskaampien sovellusten tarpeisiin.

3G

3G-yhteys on edellisiin verrattuna jo tuntuvasti nopeampi: yhteyden nopeus riittää yleensä nettisivujen selaamiseen ja musiikin kuunteluun nettiyhteyden yli. Sujuva videotoisto netistä vaatii kuitenkin niin nopean yhteyden, että 3G-yhteyskään ei välttämättä riitä aivan pätkimättömään katseluun.

H

H on lyhenne termistä HSDPA, joka on puolestaan nopeampi versio 3G-yhteydestä. Nopeusero perinteiseen 3G-yhteyteen on kuitenkin jälleen melko pieni, ja yhteyden käyttö etenkin raskaampaan videotoistoon saattaa vaatia kärsivällisyyttä.

H+

H+ on vielä edelleen nopeutettu versio HSDPA-yhteydestä, eli lyhenne termistä HSDPA+. H+ alkaa yleensä olla jo nopeudeltaan riittävä raskaampienkin videoiden pyörittämiseen nettiyhteyden kautta, kunhan puhelimen käyttämässä verkossa ei ole kyseisellä alueella esimerkiksi suuresta käyttäjämäärästä johtuvaa ruuhkaa hidasteena.

4G/LTE

4G ja LTE tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, ja ovatkin nopeudeltaan nykypäivänä käytännössä kaikkeen normaaliin nettikäyttöön riittävällä tasolla. 4G-nopeudet riittävät sujuvaan videotoistoon, suurien tiedostojen nopeaan lataamiseen ja myös esimerkiksi videopuheluihin.

4G+/LTE+

Uudemmat laitteet osaavat nykyään hyödyntää myös 4G:n nopeampaa versiota, joka esiintyy yleensä lyhenteillä 4G+ tai LTE+. Kyseinen verkko mahdollistaa teoriassa kolminkertaisenkin nopeuden normaaliin 4G/LTE-yhteyteen verrattuna, mutta toisaalta ero normaalissa puhelinkäytössä jää melko pieneksi, kun perinteinenkin 4G on valtaosalle käyttäjistä nopeudeltaan riittävä.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland

Tutustu Elisan Omaguruun

Millainen on turvallinen salasana? Lue tästä