Hups! Kaatuiko kahvi läppärin näppäimistölle? Toimi näin

Tietokoneen näppäimistölle kaatunut juoma aiheuttaa yleensä vahinkoa. Usein tuloksena on, että näppäimistö lakkaa toimimasta joko kokonaan tai osittain. Lue kuinka toimia, jos tietokoneen näppäimistö kastui.

Jos tietokoneen näppäimistö kastui, laitteen korjaamiseen tai ongelman kiertämiseen on useita keinoja. Toimintatavan valinta kannattaa tehdä koneen iän ja arvon mukaan. Mikäli kone on vielä uudehko ja käyttöikää odotettavissa pidempäänkin, on järkevintä toimittaa kone huoltoon, jossa näppäimistö pystytään vaihtamaan toimivaan. Jos taas kone alkaa olla jo iäkkäämpi, mutta käyttöä halutaan edelleen jatkaa, on tilanne usein ratkaistavissa myös ilman koneen toimittamista maksulliseen huoltoon.

Kun osa näppäimistä ei toimi:

Jos näppäimistön painikkeista vain osa ei toimi, ja toimimattomat painikkeet sattuvat vieläpä olemaan hieman harvemmin tarvittavia näppäimiä, helpoin ja ilmainen ratkaisu on hyödyntää näyttönäppäimistöä. Näyttönäppäimistön saa otettua tarvittaessa tilapäisesti esille ja sen kautta toimimattomien nappien painallukset pystyy tekemään hiirellä klikkailemalla.

Kun suurin osa näppäimistä ei toimi:

Jos tietokoneen näppäimistö kastui ja sen seurauksena näppäimistön painikkeet – tai suurin osa niistä – eivät toimi ollenkaan, mutta näppäimistö ei myöskään tee itsestään ns. haamupainalluksia, voi läppärin kaveriksi hankkia käyttöön erillisen ulkoisen näppäimistön. Erillisiä näppäimistöjä löytyy markkinoilta hyvin laaja valikoima, ja edullisimmillaan hankinta ei verota kukkarotakaan kuin kympin-pari.

Kone rekisteröi olemattomia painalluksia:

Hankalimmassa tapauksessa läppärin oma näppäimistö ei toimi, mutta kone saattaa tulkita, että toimimattomalla näppäimistöllä tehtäisiin painalluksia – vaikka niitä ei oikeasti tehdä. Tällöinkin ulkoinen näppäimistö toimii korvaavana keinona, mutta kone saattaa välillä tehdä omiaan, kun myös koneen oma näppäimistö aiheuttaa temppuilua. Koneen oma näppäimistö on kuitenkin lähes poikkeuksetta poistettavissa käytöstä, vaadittavat toimenpiteet vain vaihtelevat koneen ja käyttöjärjestelmän mukaan.

Jos tietokoneen näppäimistö kastui, eikä neuvoista ole apua, on suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Tällöin voidaan tarkistaa, mikä toimenpide on tarpeen juuri kyseisessä tapauksessa, ja tehdä vaadittavat toimenpiteet kulloiseenkin tilanteeseen sopivimmalla tavalla.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue myös:

Läppäri hajosi, kannattaako korjaus?

Tökkiikö kodin langaton verkko? Korjaa nämä 4 asiaa