Näillä vinkeillä saat kodin langattoman verkon toimimaan paremmin.
Suurella osalla kotitalouksista on langaton kotiverkko käytössä, koska nykyisissä modeemeissa ja reitittimissä se on lähes poikkeuksetta. Langattoman verkon toimintaan vaikuttaa päätelaitteen sijoituspaikka käytettyihin laitteisiin nähden, kantoalueella olevat muut langattomat verkot sekä suojaustapa.
Aseta päätelaite keskeiselle paikalle
Sijoita modeemi tai reititin niin, että se on mahdollisimman hyvässä suhteessa käytettäviin laitteisiin. Näin kantama on tasaisesti kaikille laitteille. Aina sijoituspaikkaa ei voi valita, koska esimerkiksi kiinteän laajakaistan mahdolliset kytkentäpaikat asunnossa vaikuttavat sijaintiin. Mobiililaajakaistan sijoittamiseen vaikuttaa puolestaan se, missä kohtaa asuntoa laite saa parhaan signaalin.
Laitetta ei kannata sijoittaa sellaiseen tilaan, jonka materiaalit heikentävät signaalia, kuten esimerkiksi kaappiin, varsinkaan metalliseen. Signaalia heikentävät myös erilaiset rakenteet, kuten seinät riippuen rakennusmateriaalista. Signaaliin ei juurikaan vaikuta ovet tai onko laite sijoitettu lattialle vai pöydälle.
Mikäli sijoituspaikka aiheuttaa haasteita langattoman yhteyden signaalin kulkemisessa joillekin laitteille, itse päätelaitteen tueksi kannattaa hankkia langatonta verkkoa laajentavia laitteita.
Pysy poissa naapurin kanavalta
Langaton verkko lähetetään päätelaitteesta tietyllä kanavalla. Jos esimerkiksi naapureiden verkot käyttävät samaa kanavaa, tuloksena on hidas ja pätkivä langaton verkko.
On olemassa apuohjelmia, joilla voi skannata kantoalueen langattomia verkkoja ja katsoa, mitkä kanavat ovat eniten käytettyjä. Tämän perusteella voi modeemin tai reitittimen hallintasivun kautta asettaa oman langattoman verkon käyttämään ruuhkatonta kanavaa.
Nykyisistä modeemeista ja reitittimistä löytyy kaksi eri langatonta verkkoa 2,4 GHz taajuudella toimivan ja 5 GHz taajuudella toimivan. Kannattaa käyttää 5 GHz:n verkkoa, jos laitteesi tukee sitä, koska se on nopeampi.
Oman päätelaitteesi hallintasivun osoitteen löydät joko itse laitteessa olevasta tyyppitarrasta tai käyttöoppaasta. Lisäksi hallintaan tarvittavat käyttäjätunnus ja salasana löytyvät yleensä samasta paikasta. Edellä mainitut tiedot löytyvät myös palveluntarjoajan tukisivuilta, jos modeemi tai reititin on hankittu palveluntarjoajalta. Tunnukset kannattaa vaihtaa ensikirjautumisen yhteydessä omavalintaisiin tietoturvasyistä.
Langaton verkko pitää olla myös suojattu, ettei sitä pääse kuka tahansa sen kantoalueella oleva käyttämään. Turvallisin suojaustapa tällä hetkellä on WPA2, mutta kaikki laitteet eivät välttämättä tue sitä. Varsinkin vanhemmat laitteet vaativat joko WPA- tai WEP-suojauksen käyttämistä. Suojausta pääset muuttamaan myös päätelaitteesi hallintasivujen kautta.
Mikäli tarvitset apua langattoman verkkosi optimoimiseen, suosittelen avuksi asiantuntijaa, joka voi tehdä määritykset, mahdollisten lisälaitteiden asennukset ja toimivuuden testauksen puolestasi.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.
Lue lisää: