Pauli Matalamäki kokeili Huoleton 5G-liittymää ja vakuuttui tasaisesta pingistä nopeaa reaktioaikaa vaativissa verkkopeleissä: “Nyt Counter-Strike GO:kin toimii mobiiliverkossa.”
teksti: Anna Kurkela-Vilén Kuvat: Vesa-Matti Väärä
Tubettaja Pauli Matalamäki istuu koneensa ääreen ja aloittaa live-lähetyksen Paulin Pelivideot -YouTube-kanavallaan. Pian käynnissä on autopeli Wreckfest ja videon laidassa vilisee jatkuva virta seuraajien kommentteja.
Suositulla tubettajalla on ollut viime ajat kokeilussa Elisan Huoleton 5G -liittymä, jonka ominaisuuksiin kuuluvat aiempaa nopeampi tiedonsiirto sekä lyhyt viive eli latenssi. Matalamäki vaikuttaa kokeiluun erittäin tyytyväiseltä.
“Olin lukenut 5G:stä ja minua kiinnostaa aina teknologia. Pelaamisessa nopeus ja viiveen väheneminen ovat isoja juttuja. Viive on tärkeä varsinkin peleissä, jotka vaativat nopeaa reaktioaikaa. Onhan siinä 5G:tä käyttävällä heti etua, jos joku muu pelaa monipelissä 4G:llä”, Matalamäki sanoo.
Pelaaminen on tubettajan arkea
Paulin pelivideot -kanavan tilaajamäärä hipoo jo sataatuhatta. Matalamäki on tehnyt aktiivisesti videoita nettiin reilun kahden vuoden ajan, mutta kanavan nimestä huolimatta pelivideot eivät ole sisällöissä hallitsevassa roolissa vaan videot käsittelevät pääasiassa teknologia-aiheita. Suosituksi on noussut muun muassa Matalamäen “Huijataan huijareita” -videosarja.
Matalamäen arkeen pelaaminen kuuluu silti olennaisesti. Hän pelaa päivittäin verkkopelejä kuten Counter-Strike: Global Offensivea kavereidensa kanssa.
“Ihan lapsesta saakka on tullut pelattua, huomattavankin paljon. Pääasiassa kuitenkin hupipelejä. Minulla ei ole pelaamiselle mitään vakavia tavoitteita, kunhan tuntuu sellainen pieni kehitys itsessä koko ajan. Pelaillessa myös tutustuu ihmisiin pikkuhiljaa. Puolet tämänhetkisistä ystävistäni on tullut nettipelien välityksellä jossain kohtaa elämää.”
YouTube-kanavalla pelaamista voi seurata tiistaisin live-striimin kautta. Tällä hetkellä Matalamäen suosikkeja ovat autopelit, Wreckfestin lisäksi varsinkin My Summer Car, jota hän on pelannut myös livelähetyksissä paljon.
5G vauhdittaa mobiilipelaamisen kehitystä
Verkkopelaamisessa verkon viivettä, eli sitä kuinka kauan laite keskustelee palvelimen kanssa, kutsutaan pingiksi. 5G:n ominaisuuksista juuri tasainen pingi on Matalamäen mielestä pelaamisen kannalta olennaisinta.
“5G:ssä pingi ei ole ainakaan omassa käytössäni heitellyt yhtään vaan se on ollut tasainen koko ajan. Sen suhteen ei ole ollut mitään ongelmaa. Aiemmin mobiiliverkon kautta on ollut mahdotonta pelata sellaisia pelejä, jotka vaativan mahdollisimman pienen viiveen. Esimerkiksi CS:GO:ssa tuntuu heti, jos viive on vähänkin korkeampi tai heittelee.”
“Näen, että tulevaisuudessa yleistyy pelien suoratoistaminen verkossa, kun 5G mahdollistaa aiempaa paremmin verkon ylitse pelattavien pelien pelaamisen. Ihmiset löytävät pelaamisen entistä useammin ja huomaavat, että se on hauskaa hommaa.”
“Sitä kautta tulee varmasti myös ammattilaisille paljon uutta katsojakuntaa. Onhan se hienoa seurata, kuinka korkealla tasolla ammattilaiset pelaa ja miten hienolta se näyttää, kun joku pelaa oikein tosissaan.”
Katso, mitä Paulin pelivideot ajattelee 5G:stä.
Lue myös:
Itsenäinen 5G on täällä – tarjolla vakaampi ja viiveettömämpi netti