Siirtyminen 5G-verkkoon parantaa 4G:n toimintaa

Verkon kapasiteetti vaikuttaa suoraan yhteyksien toimintaan. 5G-verkossa on suuremman kapasiteetin ansiosta vähemmän ruuhkaa ja siten myös tieto liikkuu siellä nopeammin kuin 4G-verkossa. Siirtymät 5G-liittymiin tuovat kuitenkin nopeutta myös 4G:n käyttäjille.

Teksti: Pekka Kyllönen

Kodin nettiyhteyttä käytetään nykyään monenlaisiin tarpeisiin 4K-sisältöjen katselusta Elisa Viihteen kaltaisissa suoratoistopalveluissa etätöiden videopalavereihin. Siksi nettiyhteydeltä vaaditaan yhä suurempia ja varmempia nopeuksia. Usein 4G riittää tähän hyvin, mutta ahkerimmille verkkoyhteyden käyttäjille 5G on paras ratkaisu.

Mitä verkon kapasiteetti tarkoittaa?

Nettiyhteyden nopeudessa on kyse siitä, minkä verran dataa sopii liikkumaan yhtaikaa paikasta A paikkaan B, kuten vaikka suoratoistopalvelun pilvipalvelimelta kodin 4K-televisioon. Nopeuden ilmaisutapa kertoo itse asiassa jo aika paljon. Kun se on 200Mbit/s, dataa mahtuu liikkumaan 200 megabittiä sekunnissa. Pohjimmiltaan kyse on siis enemmän yhteyden kapasiteetista kuin nopeudesta. 

Kiinteissä laajakaistayhteyksissä nopeus, eli yhteyden kyky kuljettaa dataa, on jakamaton. Kun kotona on 100Mbit/s laajakaistayhteys, sitä ei jaeta siis muiden alueella olevien kanssa. 

Kun kodin laajakaista on toteutettu mobiililaajakaistayhteydellä, tilanne on toinen. Tukiasemasta ilmateitse siirrettävään dataan on kaikille sen käyttäjille jaettavissa tietty määrä kapasiteettia. 

5G-liittymien lisääntyessä 4G-verkkokin nopeutuu

Normaalitilanteessa lähellä tukiasemaa päästään mobiililiittymien nimellisnopeuksiin, mutta joillakin alueilla ja tietyissä tilanteissa 4G-yhteyksien kapasiteetti ei aina riitä. Jos monet käyttävät yhteyttään samaan aikaan vaikkapa suoratoistopalveluiden katseluun, yhteydet hidastuvat 4G-yhteyksillä. 5G tarjoaa tähän ongelmaan ratkaisun paremmalla kapasiteetilla.

Yksi 5G:n eduista mobiililaajakaistaa kotona käyttäville on siis kapasiteetti, jonka yksi 5G-tukiasema pystyy tarjoamaan sen alueella oleville ihmisille. 5G-tukiaseman tarjoama kapasiteetti on jopa kymmenkertainen verrattuna 4G-tukiasemaan. Näin jokaisen 5G-tukiaseman alueella olevan 5G-liittymän käyttäjän saama todellinen yhteysnopeus on moninkertainen verrattuna siihen, että hän olisi 4G-verkossa. 

Bonuksena jokainen 5G-liittymää käyttävä vapauttaa samalla 4G-verkon kapasiteettia sitä käyttäville. Näin 5G:n käyttöönotosta hyötyvät myös 4G:n käyttäjät, kun 4G-verkkoon vapautuu kapasiteettia.

Myös omakotitaloissa 5G parantaa yhteyksiä

Myös omakotitaloasujille 5G on tuonut parannusta yhteyksiin. Uusien, omakotitalojen ulkoseinään asennettavient 5G-reitittimien etuna on, ettei signaalin tarvitse läpäistä talon ulkoseiniä. Näin signaali ei vaimene eikä yhteysnopeus hiljene.

Elisan 5G-verkko on Suomen kattavin

Elisan 5G-verkko laajenee nopeasti ja se on jo kahteen kertaan riippumattomalla tutkimuksella todettu Suomen kattavimmaksi (Boftel ajomittaukset 10/2020 ja 12/2020). Elisan 5G onkin yhä useammalla paikkakunnalla erinomainen vaihtoehto kodin nettiliittymäksi. 

Paras vaihtoehto omakotitalon 5G-nettiyhteydeksi on Elisa 5G Kotinetti, joka toimitetaan asiakkaalle täysin ”avaimet käteen” -ratkaisuna. Ulkoreititin asennetaan talon seinään ja kodin WiFi-sisäverkko laitetaan samalla kuntoon niin, että netti toimii yhtä hyvin kaikissa kodin kaikissa huoneissa.

Lisätietoja:

Lue lisää Elisa 5G Kotinetistä ja tarkista sen saatavuus omaan kotiisi.

5G-verkkoon on saatavilla myös sisäreitittimiä, jotka voivat olla hyvä vaihtoehto, jos etäisyys kotoa lähimpään 5G-tukiasemaan on pieni. Elisan verkkokaupasta löydät 5G-reitittimet ja niihin sopivat Elisa 5G-liittymät.

Tutustu 5G-verkon peittoalueisiin ja selvität, miten hyvä Elisan 5G-verkon kattavuus on omassa osoitteessasi.

Lue myös:

5G Kotinetti teki etätyöstä sujuvaa

5G Kotinetti toi sujuvat nettiyhteydet kuopiolaiseen omakotitaloon

4 syytä valita mobiililaajakaista