Parhaat sovellukset veneilijälle

Vesillä liikkumiseen on paljon hyödyllisiä sovelluksia. Eniten avuksi ovat navigointiin, sään seuraamiseen ja satamiin perehtymiseen tarkoitetut sovellukset.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Erilaiset digitaaliset navigoinnin ja vesillä liikkumisen sovellukset ovat tuoneet veneilijöille helppoutta ja varmuutta matkantekoon ja suurta apua esimerkiksi sään ennustamiseen. Reittisuunnittelu ja navigointi on kätevää nykyaikaisilla sovelluksilla, jotka ovat kehittyneet suuresti viime vuosina.

”Pelkät digitaaliset navigointisovellukset eivät kuitenkaan riitä turvalliseen vesillä liikkumiseen. Hyvään merimiestapaan kuuluu, että käytössä on aina ajantasaiset merikartat sekä taito niiden käyttöön. Hyvästä perinteisestä navigointitaidosta ja terveestä järjestä on myös apua, jos sähköinen merikartta ja aluksen sijainti eivät täsmää oman maisemahavainnon kanssa”, sanoo pitkän linjan purjehduskouluttaja Erkki Suorlahti Purjehduskoulu Abregosta.

Suorlahti muistuttaa, että vesillä kaikki sähköllä toimivat laitteet ovat haavoittuvia ja siksi pelkästään niiden varassa ei voi toimia. Suorlahti kannustaa myös hankkimaan niin älypuhelimille kuin tableteillekin hyvän vedenpitävän suojakotelon, sillä vesillä ei roiskeilta voi välttyä. Paras laite vesille on sellainen, jonka näytössä on kokoa.

”Päätelaitteiden näytön koko on ratkaiseva. Pienehköstä puhelimen näytöstä on vaikea saada riittävän selkeää karttakuvaa sopivassa mittakaavassa. Sen sijaan tabletin näyttö on huomattavasti käyttökelpoisempi. Käyttöjärjestelmissä iOS on ollut varmin alusta, koska Android-käyttöjärjestelmien eri-ikäisyys voi rajoittaa uusimpien sovelluksien käyttöä. Ennen ohjelmien hankkimista kannattaakin perehtyä huolellisesti ohjeisiin ja toimivuuteen eri käyttöliittymissä”, Suorlahti muistuttaa.

Jos liikut vesillä, tutustu ainakin näihin kahdeksaan sovellukseen:

Navigoinnin avuksi: karttasovellukset

Kun hankkii karttasovellusta, on hyvä tietää, että vektorikartan skaalautuminen on selvästi parempaa kuin rasterikartan. Näkymä zoomatessa vektorikartta mukautuu optimaalisesti käytetyn mittakaavan mukaan.

Lähes jokaisen navigointisovelluksen perusominaisuuksia ovat mm. kartta-aineiston tallentuminen laitteistoon, kartan suunnan valinnat (karttapohjoinen/kulkusuunta ylös), kulkusuuntaa osoittava jana, näyttötiedot (suunta, nopeus, koordinaatit), reititys, omat reittipisteet, etsi-toiminto, matkan tallentaminen ja etäisyyden määrittäminen.

Joihinkin sovelluksiin on tarjolla tietoja myös kartta-alueen satamista, huoltopalveluista, kaupoista, säästä, vuorovedestä. Muutamassa karttasovelluksessa voi valita näkymään myös maa-alueiden rakennettua ympäristöä.

”Sopivia luonnonsatamia, uusia retkikohteita etsivälle on hyötyä oikeasta digitaalisesta maastokartasta, kuten Mapitare. Siellä näkyy maastomuotojen lisäksi esimerkiksi rantojen mökit ja majat”, Suorlahti vinkkaa.

Karttoja voi käyttää offline-tilassa, kun laitteessa on GPS.

1. Navionics Boating / Navionics Europe HD

Tämä englanninkielinen sovellus on monen veneilylehden testivoittaja. Se on eräs markkinoiden parhaista vektorikarttasovelluksista veneilijöille. Se on selkeän kartta-aineiston lisäksi käyttöliittymältään erinomainen.

Kansainvälisestä sovelluksesta voi ladata eri maksua vastaan merikarttoja ympäri maailman. Lisenssi on voimassa vuoden. Eri alueiden merikarttojen hinnat ovat yleensä kymmeniä euroja. Latausta varten on oltava käytössä nettiyhteys.

iOS 42,99 €

Android 38,99 €

Sovelluksen sisäisiä ostoja. Lisenssit määräaikaisia.

2. Loisto

Liikenneviraston kartta-aineistoon perustuvan Loisto Mobiilin käyttöoikeuden saa kertamaksulla. Se sisältää navigoinnin perustoiminnot, ja siinä on kartta-aineistot merialueille sekä sisävesille vesillä ja maastossa kulkemiseen samassa ohjelmassa. Näytön voi jakaa kahtia, jolloin voi tarkastella samaa vesialuetta kahdessa eri mittakaavassa.

Loisto Mobiili korvautuu kesällä 2017 uudella Loisto Mariner -sovelluksella, joka on käytännössä kokonaan uusi navigaatiosovellus vektorikarttoineen.

iOS 32,99 €

Android 29,99 €

Sovelluksen sisäisiä ostoja.

Sääsovellukset

”Sään ennustaminen on nykyään varsin tarkkaa. Kolmen vuorokauden ennuste on verraten hyvä, parhaimmillaan myös viiden vuorokauden. Veneilijöille tarkoitettuja eri sääpalveluja seuraamalla saa riittävän varman käsityksen lähiajan säästä. Vesillä liikkujalle on tärkeää aina myös omakohtainen sään seuranta. Jos taivaanrannassa on synkkiä pilviä, kannattaa ehkä odottaa, miten sää kehittyy tunnin, parin sisällä”, Erkki Suorlahti sanoo.

”Sääsovelluksista saa oman tarkkailupisteen sekä lähialueen keskeisimmät ajantasaiset tiedot, kuten tuulen suunta, keskituuli, puuskahuiput, lämpötila ja ilmanpaine. Tämän lisäksi sovelluksissa on tuntikohtaiset ennustetiedot ja parhaimmillaan ennusteen saa jopa kymmeneksi päiväksi. Monessa sovelluksessa on myös tietoa sateen liikkeestä (reaaliaikainen tutkakuva sekä ennuste), tietoa salamoinnista, UV-säteilystä, auringon nousu- ja laskuajoista. Tietojen päivitys edellyttää nettiyhteyttä”, Suorlahti kertoo.

3. Paikallissää

Ilmatieteen laitoksen sovelluksesta näkee hyvin tarkkailupisteen tilanteen ja animoituina esimerkiksi saderintamien liikkeet. Sovellukseen saa tietoja myös Suomen ulkopuolelta. Oman suosikkilistan teko on helppoa. Ilmatieteen laitoksen toinen sovellus RainMan kertoo nimensä mukaan sade-, salamointi- ja tuuli tietoja.

Ilmainen

iOS

Android

Windows

4. Windy

Englanninkielinen sääsovellus on hyvä apuri erityisesti purjehtijalle: Se näyttää, kuinka tuulen suunta vaihtelee hetkittäin. Ennustetiedoissa on tuulen, puuskien lisäksi tiedot myös lämpötilasta, sateesta, ilmanpaineesta. Suosikkilistaan saa kootuksi haluamansa tarkkailupisteet.

Ilmainen

iOS

Android

5. yr.no

Norjan Meteorologisk Instituttin palvelusta saa hyvin tietoa myös Suomen alueelle ja yhtä lailla ympäri maailman. Monipuolinen ja käyttöliittymältään toimiva sääsovellus, johon on helppo luoda oma suosikkilista.

Ilmainen

iOS

Android

6. Climendo

Sovellus kokoaa useasta eri sääpalvelusta tietoa ja antaa arvion ennusteiden paikkansapitävyydestä. Tämä helpottaa sääennusteiden vertailua. Mukana myös historiallista säätietoa eri vuosilta.

Ilmainen

iOS 3,99 €

Android 3,99 €

Satamasovellukset

Satamapalveluista on tarjolla palvelutietoja satamien omilla nettisivuilla tai esimerkiksi Vene-lehden satamapalvelussa.

Osassa merikarttasovelluksista on tarkempaa tietoa niin retki-, vieras – kuin palvelusatamistakin.

7. Venesatamat

Suomalaisesta Venesatamat-sovelluksesta löytyvät vierassatamat ja luonnonsatamat. Satamat esitellään nimien ja yhteystietojen kera. Niistä kerrotaan koordinaatit, satamanumerot ja kartta-alueet. Lisäksi sovelluksella selviää lähestymiskartta, sataman syvyystiedot ja vierasvenepaikkojen määrä. Lisäksi satamakortissa kerrotaan sataman tarjoamat palvelut, kuten tieto polttoaineen saatavuudesta, sähköstä, vesipisteestä, jätehuollosta ym. palveluista. Sovelluksessa on jonkin verran myös saariston tapahtumatietoa.

Ilmainen.

iOS

Android

Windows

Turvallisuussovellus

8. Trossi

Suomen Meripelastusseuran Trossi-sovelluksessa voi rekisteröidä veneen ja tallentaa sen matkan valitsemalla aluksen, määrittämällä matkan määränpään ja laskemalla arvioidun saapumisajan sekä antamalla aluksen henkilömäärän.

Matkan alkamisen jälkeen tiedot synkronoituvat verkkoon ja sijainnin raportointi käynnistyy. Sijaintiraportti lähtee säännöllisin väliajoin palvelimelle. Jos määränpäähän ei saavuta arvioituun aikaan mennessä, määritetyille hätäyhteyshenkilöille lähetetään automaattisesti ilmoitus. Sovellus raportoi samalla myös sijainnin.

iOS

Android

Asiantuntijana purjehduskouluttaja Erkki Suorlahti, Purjehduskoulu Abrego.

 

Lue myös:

Älypuhelimen sovellukset helpottavat elämää lomalla.

Kesä on puhelimelle riskialtista aikaa. Lue tarinat ja vinkit kastuneen puhelimen pelastamiseen.