Mikä suosituimmissa mobiilipeleissä kiinnostaa ja mitä pelimaailmoissa puuhataan? Kuluuko peleissä rahaa? Lue, mitä vanhempien pitää tietää lasten suosikkipeleistä.
Teksti: Elina Jäntti
Sovelluskauppoihin ilmestyy tuhansia uusia mobiilipelejä päivittäin, ja suosikkeja syntyy ja kuolee nopeassa tahdissa. Ajankohtaiset ilmiöt näkyvät peleissäkin: esimerkiksi lokakuussa 2016, jolloin Suomessa kohistiin lapsia pelottelevista pelleistä, pelikaupoissa suosittuja olivat paha pelle -teemaiset pelit. Pelaamiseen liittyy myös iso Youtube-maailma: pelaajat seuraavat ahkerasti tubettajia, jotka pelaavat uutuuspelejä ja kommentoivat niitä.
Mistä tietää, onko uusi peli sopiva lapselle?
“Jokaisella pelikaupasta ladattavalla pelillä on ikäraja, jonka perusteella pelin sopivuutta voi arvioida. Ikärajaa tärkeämpää on kuitenkin arvioida pelin sisällön sopivuutta omalle lapselle. Jokaista sovellusta ei välttämättä tarvitse avata ja pelata, mutta varsinkin jos lapsi pelaa jotain tiettyä peliä enemmän, sitä voi arvioida sovelluskaupassa näkyvillä olevan kuvauksen perusteella”, neuvoo Anniina Lundvall Pelastakaa Lapset -järjestöstä.
Sovelluskaupasta näkyy, sisältääkö peli esimerkiksi vuorovaikutusta toisten käyttäjien kanssa, digitaalisia ostoksia tai vaikkapa kohtalaista väkivaltaa. Lapsen kanssa kannattaa keskustella peleistä ja kysellä, kunka hän pelin sisältöön suhtautuu.
Näin asiantuntijat arvioivat viittä 7–13-vuotiaiden suosikkipeliä:
Minecraft: Rakentele loputonta maailmaa
Miten pelataan: Minecraftissa tutkitaan ja rakennetaan omaa, palikkamaista maailmaa. Siinä pelataan pelihahmoa, joka kerää maailmasta puuta, kiveä ja mineraaleja kaatamalla puita ja kaivamalla kaivoksia. Jos peliä pelataan creative mode -tilassa, kerätyistä materiaaleista tehdään työkaluja, aseita ja rakennetaan taloja, linnoja tai muita mielikuvituksellisia rakennelmia, tai vaikkapa paimennetaan eläimiä. Survival mode -tilassa pelatessa voi vältellä tai tuhota aggressiivisia olentoja. Peliä voi pelata yksin tai yhdessä kavereiden kanssa, joko offline- tai online-tilassa.
Ikäraja: Perusversiossa 7 vuotta. Useimmille sopiva ikäraja, koska pelin maailma ei ole realistinen vaan pelkistetyn palikkamainen.
Mistä ja miten pelissä maksetaan: Mobiiliversio Minecraft Pocket Edition maksaa 6–7 euroa. Muita maksuja ei välttämättä tarvitse maksaa, mutta lisäominaisuudet, joilla voi muokata esimerkiksi maailmojen tai hahmojen ulkonäköä, maksavat muutamia euroja. Tietokoneelle tai konsolille asennettavat versiot 20–30 euroa.
Plussat: Hyvä esimerkki sovelluksesta, joka mahdollistaa lapsen oman luovuuden ja kannustaa tutkimiseen. Perinteisiä tavoitteita, kuten voittoa, ei ole. jokainen pelaaja luo tavoitteet itse. Helppo oppia, mutta sisältää loputtomasti uutta opittavaa, muun muassa koodaamista, arkkitehtuuria ja omien videoiden tekoa. Pelin opetusversio on käytössä myös kouluissa opetuksessa.
Miinukset: Mahdollinen kiusaaminen pelin sisällä: jos peliä pelaa online, toiset pelaajat voivat rikkoa tai varastaa muiden vaivalla rakentamia kokonaisuuksia. Selviytymistilassa peliin ilmestyvät zombiet ja creeperit voivat olla pienemmille lapsille pelottavia, varsinkin niiden äänet voivat pelottaa.
Millaisia keskusteluita pelissä käydään: Keskustelut voivat periaatteessa olla millaisia tahansa, koska online-tilassa pelaajat voivat jutella keskenään vapaasti. Keskustelujen luonne vaihtelee. Koska Minecraftia pelaa iso pelaajaryhmä eri puolilla maailmaa, keskusteluissa voi tulla helposti ylilyöntejä ja mukana voi olla myös aikuisia. Lapsen kanssa kannattaa keskustella pelin yhteydessä käytöstavoista ja kiusaamisesta sekä siitä, että muiden rakentamia rakennuksia ei rikota, vaikka se voisikin olla mahdollista.
Pokémon Go: Kerää virtuaalihahmoja
Miten pelataan: Pokémon Go on karttasovelluksia ja lisättyä todellisuutta hyödyntävä sovellus, jossa virtuaalinen ja reaalimaailma kohtaavat. Tavoitteena on kerätä puhelimen näytölle ilmestyviä virtuaalisia Pokémon-hahmoja, kehittää niitä sekä taistella muiden pelaajien hahmoja vastaan.
Peliä pelataan liikkumalla älypuhelin kourassa kartan mukaan, etsimällä ja pyydystämällä hahmoja ja keräämällä tarvikkeita poke-stopeilta. Pyydystettyjä pokémoneja voi kehittää sijoittamalla niihin pelissä kerättäviä resursseja ja taistelemalla toisia pokémoneja vastaan gymeissä.
Ikäraja: 3 vuotta. Sisällön puolesta sopiva, mutta pienimpiä pelaajia ei voi päästää vapaasti pelaamaan yksin kodin ulkopuolella.
Mistä ja miten pelissä maksetaan: Peliä voi pelata ilmaiseksi, mutta sovellus sisältää erilaisia pelinsisäisiä ostoksia, joiden hinta on 0,99–99,99 €. Ostokset nopeuttavat pokémonien kouluttamista ja keräämistä. Maksaminen tapahtuu ensisijaisesti puhelimen sovelluskaupasta luottokortilla.
Plussat: Peli kannustaa liikkumaan ja tutustumaan uusiin paikkoihin, koska sitä pelatessa tulee liikuttua kilometrikaupalla. Peli, jota pelataan liikkumalla yhdessä toisten pelaajien tai oman perheen kanssa, tuo uudenlaista sosiaalisuutta pelimaailmaan.
Miinukset: Liikenneonnettomuuksien ja eksymisen riski. Pienillä lapsilla kyky hahmottaa ympäristöä on kehittymätön. Varsinkin, jos katse on kännykässä, ohikulkevaa liikennettä ei pysty havainnoimaan. Pyöräillessä pelaaminen on vaarallista. Pelin mekaniikka saattaa kannustaa pelaamaan valtavia määriä, koska aina saattaa löytyä uusi Pokémon-hahmo.
Millaisia keskusteluita pelissä käydään: Pelaajat eivät voi keskustella pelin sisällä, mutta moni keskustelee toisten kanssa reaalimaailmassa samoilla Poke-stopeilla. Myös Facebookissa on useita erilaisia keskusteluryhmiä pelin ympärillä. Vanhempi voi jutella lapsen kanssa mobiiliostoksista ja sopia, käytetäänkö peliin rahaa vai ei. Siitäkin kannattaa jutella, onko kaikki pokémonit pakko kerätä ja tuntuuko keräily kivalta vai pakolta.
Clash Royale: Keräile kortteja ja puolusta torneja
Miten pelataan: Yhdistelmä keräilykorttipeliä ja strategiapuolustuspeliä. Tavoitteena on kerätä ja kehittää Clash of Clans -pelimaailman hahmoihin perustuvia kortteja ja tuhota niillä vastustajan tornit. Voitoista saa pelimaailmaan kuuluvaa rahaa.
Ikäraja: Eurooppalaisen ikäluokitusjärjestelmän mukaan 7, mutta Supercell ei halua, että alle 13-vuotiaat pelaavat heidän pelejään, etteivät he tietämättään keräisi lasten tietoja.
Mistä ja miten pelissä maksetaan: Peliä voi pelata ilmaiseksi, mutta oikealla rahalla voi ostaa pelissä käytettävää timantteja ja kultaa, joilla voi ostaa peliin lisäsisältöä kuten aarrearkkuja ja uusia kortteja. Sovelluksen lisäostokset 0,99 – 99,99 € / tuote.
Plussat: Moninpeli tarjoaa mahdollisuuden kilpailla kavereiden kanssa ja voittaminen tuntuu hyvältä. Virtuaalisten kokoelmien kartuttaminen tuottaa samanlaista iloa kuin mikä tahansa muu keräily.
Miinukset: Pelaaminen muita ihmisiä vastaan ja häviäminen voi harmittaa voimakkaasti kaiken ikäisiä. Voimakkaista tunteista kannattaa keskustella lapsen kanssa. Tukea keskusteluun löytyy googlaamalla “tunnetaidot”.
Millaisia keskusteluja pelissä käydään: Keskustelu pelaajien välillä on rajoitettu hymiöillä välitettäviin tunteisiin. Pelaaja voi ilmaista ajatuksiaan toiselle pelaajalle kuudella eri sanonnalla: ”Onnea matkaan!”, ”Hyvin pelattu!”, ”Vau!”, ”Kiitos!”, ”Hyvä peli!” ja ”Hups!”. Näitä sanontoja käytetään usein sarkastisesti tai ivallisesti: jos esimerkiksi vastustaja tekee virheen, saatetaan sanoa ”Hyvin pelattu!”, ”Kiitos!” tai ”Vau!”. Pelaajat voivat luoda omia ”klaaneja”, joiden jäsenten kanssa voidaan keskustella pelistrategiasta pelin sisällä olevassa chatissa.
Growtopia: Tee vaihtokauppaa omilla tavaroilla
Miten pelataan: Growtopia on kaksiulotteinen ”hiekkalaatikkopeli”, sisällöltään samantyyppinen kuin Minecraft. Pelataan yhdessä toisten online-pelaajien kanssa, jotka voivat olla mistä päin maailmaa tahansa. Pelissä kasvatetaan ja risteytetään erilaisia kasveja, joista voidaan valmistaa erilaisia esineitä, joilla voi käydä vaihtokauppaa ja joita täytyy suojella. Samalla keskustellaan muiden pelaajien kanssa.
Ikäraja: 12. Muita samantyyppisiä pelejä korkeampi ikäraja selittyy sillä, että pelissä on käyttäjien välistä uhkapelaamista: mahdollisuus varastaa kuuluu pelin luonteeseen, ja varastaa voi myös rahalla ostettua omaisuutta. Pelissä on myös lievää väkivaltaa, useita hahmon tappavia ansoja ja olentoja, mutta hahmot eivät ole realistisia. Ikärajat eivät huomioi muiden pelaajien käytöstä, joka voi pelissä harmittaa isompaakin lasta.
Mistä ja miten pelissä maksetaan: Growtopia on tyypillinen freemium-peli, jossa peliä voi pelata ilmaiseksi, mutta oikealla rahalla voi nopeuttaa peliä ja ostaa siihen lisäsisältöä. Sovelluksen sisäiset ostokset maksavat hieman alle eurosta noin yhdeksään euroon. Pelaaminen onnistuu hyvin myös vain pelaamalla, ilman rahaa.
Plussat: Pelissä voi vapaasti luoda oman mielikuvituksellisen maailman. Englanninkielen sanasto karttuu nopeasti. Sosiaalinen vuorovaikutus: peliä pelataan paljon koulun pihoilla yhdessä koulukavereiden, ei vain vieraiden pelikavereiden kanssa.
Miinukset: Omien tavaroiden menettäminen, mikä tosin kuuluu pelin luonteeseen. Jos maailmaa ei ole suojattu, muut pelaajat voivat tulla rikkomaan sen. Pelissä on myös paljon huijareita, jotka pyrkivät varastamaan muiden pelaajien rakentamia arvokkaita esineitä. Pelistä voi helposti tulla aikasyöppö, koska netissä se on koko ajan käynnissä. Lapsen on hyvä opetella sietämään sitä, että peli etenee, vaikka sitä ei itse jatkuvasti pelaisikaan. Liikaa ajankulua voi hallita ottamalla sovelluksen ilmoitukset pois.
Millaisia keskusteluita pelissä käydään: Pelissä on avoin chatti, joka mahdollistaa kaikenlaisen keskustelun pelaajien välillä: siellä kysellään kasvien kasvatusresepteistä, myydään esineitä ja jutellaan mistä vaan. Osa pelaajista on avuliaita, mutta osa pyrkii valehtelemaan, jotta voisi viedä pelaajien varusteet. Tavaroiden menetys voi lietsoa myös aggressiivista keskustelua ja lietsoa huonoon käytökseen. Lapsen kanssa kannattaa pelin yhteydessä keskustella reilun vaihtokaupan perusteista ja siitä luottaako toisiin vai ei.
Counter Strike: Taktiikkaa terroristeja vastaan
Miten pelataan: Counter Strike on joukkuepohjainen taktinen ammuntapeli, jossa terroristit pelaavat erikoisjoukkoja vastaan. Pelissä ei ole varsinaista tarinaa, vaan pelaaminen koostuu vastustajajoukkueen eliminoinnista erilaisilla pelikentillä. Tietokoneella peliä pelataan näppäimistöllä ja hiirellä keskustellen samalla nettipuhelussa omien joukkuetovereiden kanssa.
Pelistä on olemassa useita samantyyppisiä mobiiliversioita, joita ovat esimerkiksi Critical Strike Portable ja Critical Missions SWAT Lite.
Ikäraja: Pelistä versioiduilla FPS (first person shooter) -mobiilipeleillä ikärajat ovat tavallisesti 12 tai 16/17. Tietokonepelillä on suomalainen 16 vuoden ikäraja johtuen hallitsevasta väkivaltaisesta sisällöstä. Silti moni 12–13-vuotias pelaa Counter Strikea. Kasvattajat voivat kotona käyttää omaa harkintaa ja halutessaan joustaa pelin ikärajoista huomioiden lapsen kehityksen.
Mistä ja miten pelissä maksetaan: Mobiiliversioiden hinnat vaihtelevat, iso osa on ilmaisia mutta niissä on lisäostoksia. Tietokonepeli maksaa 14 euroa Steam-palvelusta ostettuna.
Plussat: Yhteistyötaitojen, reaktionopeuden ja avaruudellisen hahmottamisen kehittyminen. Tietokonepeli on yksi suosituimmista elektronisen urheilun lajeista, ja myös Yleisradio lähettää suurista turnauksista suoria lähetyksiä.
Miinukset: Tappamiseen keskittyvä ammuntapeli saattaa oikeutetusti huolestuttaa kasvattajaa ja voi olla liikaa herkille lapsille. Pelaajan huomio kiinnittyy kuitenkin usein väkivallan sijaan pelikenttien omaksumiseen, liikkumiseen ja tiimityöhön.
Millaisia keskusteluita pelissä käydään: Riippuu pelikavereista. Mobiilipelien yksinpelimoodissa keskusteluita ei välttämättä ole. Tietokonepelissä sovitaan oman tiimin jäsenten kesken taktiikasta. Tuttujen kavereiden kanssa puhutaan tyypillisesti omalla kielellä, mutta jos pelataan pelin arpoman joukkueen kanssa, kieli on tyypillisesti englanti. Kilpailuasetelma saattaa joillain pelaajilla aiheuttaa voimakkaita tunteita, ja niitä saatetaan purkaa oman joukkueen jäseniin solvauksilla. Naispelaajat ovat kritisoineet pelin keskustelukulttuuria, joka voi olla varsinkin naisia kohtaan asiaton. Raivoaminen ja pelaamisen lopettaminen kesken pelin on erittäin huonoa käytöstä, josta saattaa myös koitua sanktioita pelaajalle.
Pelejä arvioivat pelikasvattaja ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin suunnittelija Tommi Tossavainen sekä digipelaamisen erityisasiantuntija Inka Silvennoinen, Ehyt ry.
Lue lisää lasten mobiililaitteiden käyttöön liittyvistä aiheista.