Tiesitkö tätä – riisi voi pelastaa kastuneen puhelimesi

Kastuiko älylaitteesi kesäsateessa? Omaguru neuvoo, miten toimia kostuneen tabletin tai älypuhelimen kanssa.

Mikään älylaite ei ole roiskesuojattu, ellei sitä ole laitteen käyttöohjeessa erikseen mainittu. Roiske- ja vedenpitävät laitteet tunnistaa käyttöohjeessa ilmoitetusta IP-luokituksesta.

Laitteen sisällä on antureita, jotka värjäytyvät jos laite pääsee kastumaan. Huomioitavaa on myös, että laitteen takuu yleensä raukeaa laitteen kastuttua (kastuminen tulkitaan käyttäjän virheeksi). Kotivakuutus saattaa korvata vioittuneen laitteen.

Nykyisin puhelimille ja tableteille löytyy useita erilaisia suojia. Osa suojaa pelkästään iskuilta, osa myös kosteudelta. Laitteen kastumiseen voi varautua myös kotikonstein. Esimerkiksi puhelimen voi laittaa pieneen pakastepussiin lenkin, retken, tai vaikkapa kesäfestareiden ajaksi.

Kastunut laite tulee ensisijaisesti toimittaa huoltoon, mutta voit kokeilla antaa laitteelle ensiapua:

  1. Kastunut laite tulee sammuttaa heti, irrottaa akku ja suojakuoret jos mahdollista.
  2. Kastunutta laitetta ei missään tapauksessa saa ladata eikä kytkeä päälle jos se sammuu.
  3. Kosteutta ei tule poistaa kuumentamalla. Kuumentaminen saattaa irrottaa laitteen liimauksia tai jopa rikkoa sen komponentteja.
  4. Laite kannattaa laittaa lämpimään ja kuivaan paikkaan muutamaksi päiväksi. Vaihtoehtoisesti laitteen voi sijoittaa kuivumaan keittämättömän riisin joukkoon, sillä riisi sitoo kosteutta. Toinen kuivaustapa ovat Silica-pallot (tulee yleensä kenkien ja elektroniikan mukana), mutta niitä on harvoin tarpeeksi.
  5. Kun laite on kuivunut kunnolla, voit käynnistää sen ja kokeilla toimivuutta. Jos laite ei käynnisty, tai jokin sen komponenteista ei toimi oikein, tulee laite toimittaa huoltoon, jossa voidaan tarkistaa kosteuden aiheuttamat vahingot tarkemmin. Mikäli laite toimii normaalisti, voit jatkaa sen käyttöä ja hankkia laitteelle tarkoitetun suojan tulevia tilanteita varten.

 

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Marko Härkönen

 

SquareTrade tarjoaa lisäturvaa mobiililaitteille

Mikä liittymä lapselle? Näin valitset oikein

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia